logo

2014 VERGİ VE BAĞKUR PRİM BORCU AFFINDA NELER VAR

2014 VERGİ VE BAĞKUR PRİM BORCU AFFINDA NELER VAR

sgk-af-vergi2014’te yeni vergi ve Bağkur affının geleceği, borçlar üzerindeki faizlerin kalkacağı, ana para üzerinden ise taksit imkanlarının olacağı söyleniyor. Yeni af geliyor.

Milliyet Gazetesi’ndeki haber göre, vergi ve bağkur affının da yer aldığı Meclis sıralarında bekleyen Torba Yasa tasarısı seçimlerden sonra jet hızı ile onay alması bekleniliyor.

2014 Vergi Ve Bağkur Prim Borcu Affı

SGK BağKur ve SSK prim borcu olanlara torba yasa ile af geliyor. Aynı zamanda vergi borcu olan milyonlarca vatandaşta aftan yararlanacak. SSK SGK prim borç affı ile ilgili detaylar. Torba Yasa’nın kapsayacağı borçların tarihi 30 Ağustos ya da 30 Eylül’ü kapsayacak şekilde genişletiliyor. Torba Yasa’da, af nedeniyle ertelenen borçları kapsayacak şekilde milat ötelenerek, 30 Ağustos ya da 30 Eylül’e kadarki borçları kapsaması planlanıyor. Bu, biriken vergi borcunun 71 milyarı geçmesi demek.

Meclis tatile girince yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren Torba Yasa tasarısının görüşmelerinin ekim ayına kalmasıyla, vergi ve prim affı iki ay daha gecikecek. Gecikmenin güncel vergi ve prim ödemelerini olumsuz etkilemesi nedeniyle tasarıda 30 Nisan 2014’e kadar olan borçların af kapsamına alınması, son aylarda ödenmeyen borçları da kapsayacak biçimde ağustos ya da eylül ayına ötelenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Af yasası çıkacağı gerekçesiyle son aylarda güncel vergi ve prim tahsilatında da düşüş olduğu bildiriliyor. Tasarının iki ay daha gecikmesi nedeniyle son aylarda güncel borcunu ödemeyen vatandaşların sayısının daha da artabileceği, bu nedenle tasarıda 30 Nisan olarak belirlenen başlangıç tarihinin 31 Ağustos veya 30 Eylül olarak değiştirilebileceği belirtiliyor. Ödenmeyen vergi miktarı haziran ayı itibarıyla nisan ayına göre 1 milyar lira artış gösterdi. Öteleme ağustos sonu olursa 2, eylül sonu olursa 2.5 milyar daha eklenmiş olacak.

Nisan 2014 sonu itibarıyla 69.7 milyar lira olan kapsamdaki vergi borcu, ağustos sonunda 71.7 milyara çıkacak. Diğer kamu alacaklarında da benzer eğilim söz konusu. TBMM’ye haziran ayının başında sunulan ve 38 gün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra 15 Temmuz’dan beri de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 148 maddelik Torba Yasa Tasarısı’nın 126 maddesinin görüşmeleri tamamlandı. Tasarının geri kalan 22 maddesinin görüşmelerine 1 Ekim’den sonra devam edilecek.

Torba Yasası Kanun tasarısında Bağkur’a borçu olanlara ve Verği borcu olanlara aff geliyor. Yapılan açıklamalarda vergi borcu ve Bağkur Borçları yeniden yapılandırılıyor. Buna Göre gelen faizler tümüyle silinecek. Daha önceden çıkan haberlerde taşeron işçilere kadro olanğı torba yasada bulunmamakta ve çıkan haberlerin aslı yoktur.

VERGİ – BAĞKUR AFFI

SGK, Bağ-Kur ve Genel sağlık Sigortası affının detaylarını açıkladı. Milyonlarca kişinin gözü kulağı sosyal güvenlik ile ilgili Radikal adımlar içeren torba yasaya çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ocak ayında Meclis’e sunulması beklenen torba yasada yer alan ‘prim affı’ karmaşasına noktayı koydu. Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre Bağ-Kur’a 2 yıldan fazla sürede borcu olanlara yapılandırma için 3 ay süre verilecek, bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlarına af çalışması heyecan yaratırken, tasarının kapsamı merak konusu oldu. SGK uzmanları, merak edilen soruları yanıtladı.

BAĞ-KUR AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK

Kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bağ-Kur’a 2 yıldan fazla sürede borcu olanların borcu hem de hizmeti silinecek. Örneğin, 5 yıllık borcu var. Bu borçla birlikte 5 yıllık hizmet süresinden de vazgeçilmiş olacak.

BAĞ-KUR HESABI AÇILABİLECEK Mİ

İleriki yıllarda bu hizmet hesabını canlandırma imkanı olacak. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2, ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek. Örneğin; 2016’da hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. Silinen borç, hizmet açılarak aktif hale getirilebilecek. Bu düzenleme ile borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan binlerce esnaf da nefes alacak. İşveren prim borcu ile ilgili de çalışma var.

Borçların YAPILANDIRMASI İÇİN SÜRE VERİLECEK Mİ

Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. İster taksitle isterse peşin ödeme şansları olacak. Eğer başvuru yapılmazsa otomatik olarak 24 aydan sonrakiler silinecek. Sigortaları da durdurulacak. Bu düzenleme ile esnaf icradan kurtulacak.

6111 YAPILANDIRMALARINI ETKİLER Mİ

6111 sayılı düzenleme ile alacaklarını yapılandıranlar ödemelerini aksatmasın. Yapılandırmayı bozanlarla ilgili düzenleme yok. Nitekim yapılandırma kapsamında son taksitler geldi. Çalışmanın yapılandırma ile ilgisi yok.

GSS BORCUNUN FAİZİ BİTECEK

18 Yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirme imkanı getirilecek.

KAYNAK: MİLLİYET

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ