logo

8.İstiklal Yolu Yürüyüşü Çankırı’da Gerçekleştirildi

8.İstiklal Yolu Yürüyüşü Çankırı’da Gerçekleştirildi

Kurtuluş Savaşı’nda silah ve mühimmatın İnebolu’dan alınarak Ankara üzerinden cepheye ulaştırıldığı yolda ilki 2009’da gerçekleştirilen “8. İstiklal Yolu Yürüyüşü” yapıldı.

Kurtuluş Savaşı’nda özellikle İstanbul’dan Anadolu’daki mücadeleye destek için yola çıkan mühimmat ve cephanenin Anadolu kadınlarının katkılarıyla cepheye ulaştırıldığı Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden başlayarak, Ilgaz ve Çankırı üzerinden Ankara’ya kadar uzanan İstiklal Yolu’nda, ilki 2009 yılında gerçekleştirilen “İstiklal Yolu Yürüyüşü”nün yıl 8’incisi yapıldı.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden başlayarak, Kastamonu, Ilgaz ve Çankırı üzerinden Ankara’ya kadar uzanan İstiklal Yolu’nda yapılan etkinliğin Çankırı-Ilgaz bölümündeki son gününde, Üçoluk Jandarma Karakolunda vatandaşlar ve öğrenciler bir araya geldi. Buradan başlayan yürüyüş İstiklal Yolu’nun önemli duraklarından biri olan Kıyısın köyünde sona erdi.

“8. İstiklal Yolu Yürüyüşü”ne Çankırı Valisi Hamdi Bilge AKTAŞ ve Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu ile birlikte; Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Ilgaz Kaymakamı Muhammed Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Albay Murat Bozkurt, Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, ÇANDEF Genel Başkanı Zekeriya Açıkgöz ve yönetim kurulu üyeleri, daire amirleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Önceden belirlenen programı nedeniyle etkinliğe katılamayan Çankırı Milletvekili Hüseyin FİLİZ ise bir mesaj gönderdi.

Eski Üçoluk Karakolunun bulunduğu alandan başlayan “8. İstiklal Yolu Yürüyüşü”, Kıyısın köyünde sona erdi. Köyde mehter takımı tarafından karşılanan yürüyüşçüler, köyde gerçekleştirilen törene katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Kur’an tilavetinin ardından mehter takımının gösterisi beğeni topladı.

Gösteriden sonra İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Kültür Derneği Başkanı İsmail ÇAM, Kıyısın Köyü Eğitim ve Hizmet Vakfı Başkanı Haşim Kütük, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı,  Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır ve Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun konuşmalarının ardından Vali Hamdi Bilge Aktaş kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

İstiklal Yolunun milli mücadele için önemine değinen Vali AKTAŞ, “Milli Mücadele döneminde kağnı arabaları ve yük hayvanları ile çok zor koşullar altında yürüyen atalarımızı anmak, anlamak ve onlara saygımızı ifade etmek amacıyla bir araya geldik. O günleri anmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milli Mücadelede Karadeniz’den gelen askeri lojistik malzemelerin sevkiyatının yapıldığı İnebolu-Ankara hattının ilimiz sınırları içerisinde kalan bu bölümünde yürümüş olmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Tarihimizin şanlı sayfalarında yer alan bu yolda seyahat ederek o günleri tekrar yâd ediyoruz.” diye konuştu.

İstiklal Savaşı ruhunun gelecek kuşaklarca benimsenmesi ve gençlerin de bu ruha sahip olarak yetiştirilmesinin son derece önem arz ettiğini kaydeden Vali Aktaş, “Milli Mücadele ruhunun yaşatılmasında ve Kurtuluş Savaşımızın daha iyi anlaşılmasında bu yürüyüşün büyük katkısı olacağı inancındayım” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kıyısın Köyü Muhtarı Ertuğrul Karakaya, tarafından Vali Aktaş’a koyun derisinden yapılan Türk bayrağı hediye etti. Hediyeye teşekkür eden Aktaş, “Böyle anlamlı bir günde verilebilecek en güzel ve anlamlı hediye budur. Büyük bir gururla kabul ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kıyısın köyündeki “8. İstiklal Yolu Yürüyüşü” töreni yemek ikramının ile sona erdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ