logo

‘Zorunlu Bağış’ Yasağını Hatırlatan İlgezdi: Bağış Yoksa Kayıt Da Yok

‘Zorunlu Bağış’ Yasağını Hatırlatan İlgezdi: Bağış Yoksa Kayıt Da Yok

“Zorunlu Bağış” yasak olmasına dikkat çeken  CHP Genel Başkan Yrd. ve İstanbul Mv. Gamze Akkuş İlgezdi, Okul yöneticileri bağış yoksa kayıt da yok diyerek velileri geri çeviriyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, okulların açılıp açılmayacağı tartışmaları sürerken, okul kayıtları için velilerden kırtasiye, temizlik gibi isimlerle zorla bağış talep edildiğini ifade ederek, “Bakanlık, kayıt için velilerden ‘zorunlu bağış’ almayı kesinlikle yasaklamasına rağmen, bağış yapamayan velilerin çocukları okullara kaydedilmiyor. Okul yöneticileri bağış yoksa kayıt da yok diyerek velileri geri çeviriyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, AKP döneminde yaz boz tahtasına dönen eğitim sistemi yüzünden çocuklarının nitelikli eğitim alamadığını kaydederek, “Yeni sistemle ev adresine en yakın okula kayıt zorunluluğu olmasına rağmen okullar kırtasiye, temizlik gibi isimlerle bağış talep etmekte. Bağış yapmayan velilerin çocukları okullara kayıt edilmemektedir” açıklamasını yaptı.

Öğretmen seçimine binlerce lira

CHP’li İlgezdi, velilerin çocukları için nitelikli eğitim arayışları nedeniyle de talep edilen kayıt paralarının astronomik olarak artabildiğini ortaya koyarak, “Milli Eğitim Bakanlığı sisteminde adresinize göre çocuğunuz için bir okul belirleniyor. O okula kayıt için illaki para isteniyor. Eğer bir öğretmeni, ya da bir sınıfı seçmek isterseniz binlerce lira ayrıca bağış talepleri ile karşılaşıyorsunuz. Böyle bir sistem olamaz” dedi.

Özel okul ücreti gibi bağış talebi

Yaşanan mağduriyetlerin sık sık sosyal medya ve şikayet sitelerinde veliler tarafından dile getirildiğini söyleyen İlgezdi, “Kendi mahallesindeki okul yerine daha iyi olarak nitelendirilen okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler için ise kayıt paraları 15- 20 bin TL civarlarına kadar çıkmaktadır. Özel okul fiyatlarında bağış talepleri olmaktadır” dedi.

Hijyen nasıl sağlanacak?

CHP’li İlgezdi, okulların temizlik için ayrıca bağış talep etmelerininpandemi döneminde çocuklara gerekli hijyenik ortamın bakanlık tarafından sağlanamayacağının kanıtı olduğunu vurgulayarak, “Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Bakanlığın çocukların hijyen koşullarının sağlaması gerekiyor. Bu süreçte okulların temizlik için velilerden ciddi rakamlar talep etmesi, bakanlığın bu konuda da yeterli önlemleri almayacağının kanıtı. Geliri düşük ailelerin çocuklarının okuduğu okullarda, yeterli bağışlar da yapılamayacağı için bu okullar daha büyük risk olacak” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bir soru önergesi verdi.

İlgezdi önergesinde,

“- MEB ilk, orta ve liselere toplam ne kadar ödenek ayırmaktadır?

-Yaşadığımız pandemi sürecinde temizliğin önemi daha da anlaşılmıştır. MEB okullara temizlik için gerekli ödeneği neden göndermemektedir? Velilerinin bağış gücü olmayan okullarda öğrencilerin hijyen sorunları ile eğitim- öğretim görmesi nedeniyle meydana gelecek Covid-19 vakalarının sorumluluğu kime ait olacaktır?

-Okullara ayrılan ödeneklerde okulun kırtasiye giderleri yok mudur?

-Milli Eğitim Bakanlığı okul türlerine göre öğrenci başına ne kadar ödenek ayırmıştır?

-Velilerden zorunlu bağış alındığı gerekçesi ile yapılan kaç şikayet başvurusu vardır? Bu şikayetlerin kaçı araştırılmıştır? Kaç okul idarecisi hakkında işlem yapılmıştır?” sorularına yanıt aradı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ