logo

Ahilik Haftası Kutlanıyor

Ahilik Haftası Kutlanıyor

ahiAhi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan, ayrıca esnaf dayanışma teşkilatı olarak bilinen Ahilik Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Tüm yurtta Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından organize edilen programlarla kutlanan Ahilik Haftası’nda Ahiliğin anlatıldığı çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Çankır’da da Vali Vahdettin Özcan, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve milletvekillerinin katıldığı bir törenle Ahilik Haftası kutlandı. Ahilik Haftası nedeni ile Vali Özcan esnafları ziyaret etti. Çankırı’daki Ahilik Haftası kutlamalarına Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’de katıldı.

Bakanı Nurettin Canikli’nin katıldığı Çankırı’da Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları 23 Eylül 2014 Salı günü Hoca Ahmet Yesevi Camii’nde sabah namazı sonrası çorba ikramı ile başladı.

Saat 12.30’da Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilen tören ile devam eden kutlamaya Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve eşi Hatice Canikli, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ve eşi Leyla Özcan, Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Av. İdris Şahin, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Müsteşar Yardımcısı İsmail Yüce, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Halkbankası Ankara 1. Bölge Koordinatörü Murat Yarımoğlu, Vali Yardımcıları, Ak Parti İl Başkanı Salim Çivitçioğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ahilik Haftası mesajları okundu.

AHİLİK VE YARAN GELENEĞİTÜRK KÜLTÜRÜNDE ÖNEMLİ

Ahilik Haftası kutlamaları için Çankırı’da olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ahilik ve Yaran geleneğinin Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bizim kimseyi, hiç bir medeniyeti örnek almamıza gerek yok. Sadece tarihimize bakalım. Atalarımızın bugüne bıraktıklarına bakmamız yeterli olur” ifadelerini kullandı.

Ahilik geleneğinin önemine de vurgu yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yardımseverliğin Ahilik kültürünün önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bizim fakir ülkelere resmi olarak yaptığımız yardım miktarı 3.7 milyar dolardır. 2002’de bu rakamlar neredeyse sıfır mertebesindeydi. İhtiyacı olan, dünyanın her yerindeki fakir ülkelere, fakir topluluklara 3.7 milyar dolar karşılık beklemeden yardım yaptık. Şu anda bu açıdan dünyada birinci olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Bu yardımlar da ahiliğin önemli ilkelerinden bir tanesinin hayata geçirilmesidir” diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, “Ahilik, esnaf örgütlenmelerinin temelini oluşturuyor. Ahilikte “ben” değil, “biz” vardır. Yani temeli insandır” ifadelerini kullandı.

BAŞIMIZIN TACI ÇANKIRILILAR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı konuşmasında, “Suyu sert, ama siz mert insanlarsınız, yaranlarsınız. Orta Anadolu’nun çok değerli insanlarısınız. Siz Cumhuriyetin harcını attınız. Siz yürekli insanlarsınız, Çankırı’yı marka yapacak insanlarsınız, dürüst insanlarsınız. Size her şey helal olsun. Başımızın tacı Çankırılılar” ifadelerini kullandı.

VALİ ÖZCAN; “4. KEZ KUTLUYORUM BU ŞEREF BANA YETER”

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise, Çankırı’ya geldiği günden bugüne Çankırı’da 4. kez Ahilik Haftası Yaran Kutlamalarına katıldığını belirterek “Bu şeref bana yeter” dedi.

“Çankırı değişim ve gelişime başladı. Bunu yaparken kültüründen ve mayasından taviz vermedi.” diyerek konuşmasına devam eden Vali Vahdettin Özcan, Çankırı nüfus artış hızının 2012’de yüzde 3.94 ile Türkiye birincisi, 2013’te ise yüzde 3.47 ile Türkiye üçüncüsü olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırılı olmaktan bir kez daha iftihar ediyorum diyerek, “Çankırı’mız kültürüyle birçok medeniyetin oluşumuna büyük katkı sağlamıştır. Ancak bunları tanıtmada eksikliğimiz var. Yaptığımız katkıyı hakiki manada anlatabilirsek inanın karada ölüm yok. Bizim yaranlarımız menfaat için kültürlerini ayakta tutmuyor. Hiçbirine bu davranışları para karşılığı, maddi karşılık ile yaptırılmıyor. Hepsi Kültürümüzü Allah rızası için yaşatmaya gayret gösteriyor. Allah Çankırı yaranlarından razı olsun” dedi.

Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, küçüklüğünden beri Ahilik kültürüyle yetiştiğine vurgu yaparak, “Ahiliğin en önemli noktası dürüstlüktür” diye konuştu.

Çankırı Milletvekili Av. İdris Şahin ise, Çankırı’da çok güzel şeylerin olduğunu, bunun mimarının ise Çankırı insanı olduğunu söyledi.

Milli kimliği oluşturan değerlerden olan Ahilik geleneğinin asıl amacı toplumsal dayanışmayı yardımlaşmayı ortaya çıkarmak. İş ve meslek ahlakını mecburi kılan kuralların geliştiği Ahilik düzeninde, bu kuralların esnaf ve sanatkârların ticaret ahlakını uzun yıllar boyunca bozulmadan devam ettirmesini sağladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ