logo

Ak Partili ARZIK ‘İmar Artışıyla Güzel Dönüşüm Olacak’ 

Ak Partili ARZIK ‘İmar Artışıyla Güzel Dönüşüm Olacak’ 

Atasehir_m-cevat_arzik_imar_halkİBB  Meclisi’nde onaylan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000’lik İmar Planı ile ilgili itvhaber.com’a konuşan M. Cevat Arzık  ‘Kademeli İmar Artışı’ ile bölgede güzel dönüşüm olacağını söyledi.

Recep Kena/itvhaber.com

Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar emsallerinde ve plan notlarında önemli yenilikler içeren ve bölgenin dönüşümünü hızlandıracak Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak çıktı.

2013 Nisan ayında İBB tarafından hazırlanan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı Meclisi tarafından onaylanmış askıya çıkmıştı. Askı süresinde planın bazı maddelerine çok sayıda itiraz olmuştu. İtirazların yoğunluğu nedeni ile tekrar görüşülmek üzere geri çekilen plan, ilgili maddelerde bölge halkı yararına yapılan düzenlemeler sonrasında geldiği İBB Meclisi’nde oylanarak kabul edildi.

Hem plan hazırlığı hem de itirazlar sırasında İBB Meclisi Ataşehirli Üyesi, İBB Meclisi Ulaşım Komisyonu Başkanı ve Ataşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Cevat Arzık ile İBB Meclisi Ataşehir CHP’li Üyesi ve İBB Meclisi İmar Komisyonu Üyesi Cemal Şerifoğlu, bölge halkı yararında değişiklik ve düzenlemeler için yoğun çaba sarf ettiler.

Mustafa Cevat Arzık Planın Hazırlık ve İtiraz Sürecini  Recep Kenan Aracılığı İle İtvhber.Com’a Anlattı

Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı’nın hazırlanması İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak bölge koşullarına uygun bir planın yürürlüğe girmesinde önemli payı olanlardan İBB Meclisi Ataşehirli Üyesi, İBB Ulaşım Komisyonu Başkanı ve Ataşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Cevat Arzık planın hazırlık, itirazları değerlendirme süreci ve plan ile ilgili düşüncelerini  Recep Kenan aracılığı ile itvhber.com’a anlattı.

Yoğun itirazlar alan 1/5000’lik planın itirazları değerlendirmek için geri çekildiğini, bölge halkı yararına yapılan değerlendirme nedeni ile uzun süren itiraz değerlendirme süreci sonrasında meclise gelen, oylanarak kabul edilen planda bölge halkının yararının gözetildiğini söyleyen İBB İmar Komisyonu Ataşehirli Üyesi M. Cevat Arzık hazırlanan planla, halkın bölgenin rantından paylarını aldığını, yeni planının bölge ve Ataşehir’e hayırlı olmasını diledi.

Mustafa Cevat Arzık’ın Recep Kenan Aracılığıyla İtvhber.Com’a Yaptığı Açıklamalar:

Bildiğiniz gibi Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin 1/5000’lik planları bir süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde idi. Biz planın değerlendirilmesi çalışmalarımızı tamamlayınca, şunu gördük; mağduriyetlerin giderilmesi, mağduriyetlerin olmaması noktasında detaylı bir çalışma yapıp, planların yeniden incelenmesi kararı alınmıştı.

“İmar Transferi” Uygulamasında Gittiği Yerin Emsali Uygulanacak

İBB Meclisi ve İmar Komisyonu tarafından bu itirazlar değerlendirildi. İtirazların büyük çoğunluğunu teşkil eden itiraz maddelerinden uygun hale getirildi. Bunlar da; sosyal donatı alanlarında kalan yerlere “İmar Transferi” uygulaması ile gittiği yerin emsali uygulanacak. Bu madde, bölgedeki vatandaşları ilgilendiren en önemli itiraz maddesiydi. Bu uygulama Ataşehir’de de ilk kez uygulanıyor. Böylelikle sosyal donatı alanlarında kalan yerlerin mağduriyeti giderilmiş oldu.

Yükseklik (h max) 80 Metre/25 Kat

Bunun dışında en çok yükseklik (h max) 15 kat sınırına itirazlar vardı. Bunu da yine İBB Meclisi ve İmar Komisyonu yükseklik (h max) 80 Metre olarak belirledik. Yani 25 kata kadar bina yapabilecekler bölgedeki vatandaşlarımız. 15 kat olan yükseklik sınırı Yükseklik (H max ) 80 metre olarak belirlenince 25 kata kadar çıktı yapabilecekleri binaların yükseklilikleri.

1/Binlik Planda Mevcut Ruhsatlı Yapılar Dikkate Alınacak

Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Meclisinden geçmeden önce bizim müdahalemiz olmuştu. Bölge meclis üyesi olarak bir günlükte olsa planları geriye çektirdik. Yeniden bir inceleme yapalım, teknik olarak değerlendirmek üzere. Bölgede çok sayıda sosyal donatı alanlarında ve yeşil alanda kalan iskanlı ve ruhsatlı binaların olduğu parseller var. Bunların itirazları değerlendirilmemişti. Biz bunu bir günlük gecikmeyle de olsa plan notu olarak, “sosyal donatı alanında kalan mevcut ruhsatlı yapıların değerlendirilmesi 1/binlik uygulama planlarında göz önünde bulundurulacak” ifadelerini ilave ettik.

Bizim Ataşehir Belediyemizle uyum ve işbirliği içerisinde 1/binlik planlar çıkartılırken, söz konusu binalardaki mağduriyetler giderilecektir. Burada Ataşehir Belediyesi’nin yaklaşımı da önemli olacak.

1/Binlik Planlar En Kısa Zamanda Tamamlanır

1/1000’lik planları ilçe belediyesi hazırlıyor.  Bu arada geçen uzun bir süreç olduğu için altyapısını hazırlıklarını tamamlamıştır ilçe belediyemiz. 1/5000’lik planlar ilçeye ulaştıktan sonra çok fazla beklenmez. İncelenir, bakılır. Mutabık kalınırsa meclise havale edilir. Ataşehir Belediye Meclisi de en kısa zamanda 1/binlik planı değerlendirerek onaylayıp Büyükşehir’e gönderir diye düşünüyorum.

Kademeli İmar Artışı İle Güzel Dönüşüm Olacak 

Hiçbir planda %yüz memnuniyet olmaz.  Ben inanıyorum ki Barbaros ve Yenisahra mahallelerindeki kademeli imar artışı halkın yararına olacaktır. Emsalin kademeli imar artışı ile o bölge güzel bir şekilde dönüşecektir diye düşünüyorum. Daha çağdaş, daha güzel depreme dayanıklı, kaliteli, lüks konutlar yapılacak. Bölge halkı da bundan yararlanacak. Onlar bu güne kadar emeklerinin karşılığı olarak oranın rantından paylarını alacaklar.

Ataşehir’de Planlarının, Çıkması İçin Elimizden Gelen Çabayı Gösteriyoruz

Ataşehir’in diğer bazı mahalleleri ile ilgili plan çalışmaları da yapılıyor. Biz de takip ediyoruz bu çalışmaları. Ataşehir’de plan ihtiyacı olan her mahallenin planlarının, ihtiyaca binaen iyi bir şekilde çıkması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ