logo

Ataşehirli Eğitimcilere Atık Eğitimi Semineri

Ataşehirli Eğitimcilere Atık Eğitimi Semineri

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, TAP ve DEHA işbirliğiyle Anaokulu öğretmenlerine yönelik pil ve yağ atıkları konulu “Eğiticilerin Eğitimi Semineri” düzenledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Etkinlik Salonu’nda düzenlenen atık pil ve atık yağların doğaya zararları ile toplama ile saklama koşullarının anlatıldığı “Eğiticilerin Eğitimi Semineri”ne Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal ile birlikte Ataşehir İlçe Milli Eğitim Şube müdürleri Ercan Metin, Ahmet Özgenç ve Orhan Kuzu, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları (TAP) Derneği Teknik ve Eğitim Uzmanı Yüksek Kimya Mühendisi Savaş Arna, DEHA temsilcisi Nihal Sözbir Karakuş ve Anaokulu öğretmeni eğitimciler katıldı.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal’ın açılış konuşması ve Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü uzmanı Kimyacı Betül Gür tarafından saydam gösteri eşliğinde Ataşehir Belediyesi’nin konu ile ilgili yaptığı çalışmaların anlatılması ile başlayan seminerde, TAP uzmanı Savaş Arna tarafından pil ve pil atıklarını konu alan bilgiler paylaşıldı. DEHA temsilcisi Nihal Sözbir Karakuş ise atık yağların çevreye verdiği zararlar ile işlenerek “biodizel”e dönüştürülen kullanılmış yağların sıfır atık hale geldiğinin altı çizildi. Sözbir, atık yağ kaçağının önlenmesi ile çevreye verilen zararın önemli ölçüde önlenebileceğini kaydetti.

BİZ EĞİTİMCİLERE ANLATALIM ONLAR DA ÇOCUKLARA ANLATSINLAR

Öğrencilerin geri dönüşümle ilgili farkındalıklarını arttırmak için eğitimler yapıldığının altını çizen Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, çalışmanın toplantıya katılan çocuklarla sınırlı kaldıklarını fark ettiklerini kaydederek; “Bunu üzerine şöyle düşündük; öğretmenlerini buraya davet edelim, geri dönüşümü anlatalım. Onlar da girdiği sınıftaki her çocuğa anlatsınlar. Dolayısıyla bu seminer bir anlamda, “Eğiticilerin Eğitimi” şeklinde bir çalışmaya döndü. Bugün, Anaokulu öğretmenlerini davet ettik. Neden Anaokulu derseniz? Atık pillerle ilgili olarak bir yarışma başlayacak ve en çok atık pil toplayan Anaokullarımıza ödüller vereceğiz. Anaokullarında yapılacak bu çalışma için buradayız” dedi.

ATAŞEHİR’DE ÇEVREYE ÇOK DUYARLI MÜDÜR VE EKİBİ VAR

Ataşehir Milli Eğitim Şube Müdür Ahmet Özgenç Yaptığı gözlemlerde Ataşehir Belediyesi’nin çevre etkinliklerinde önde olduğunu gördüğünün altını çizen Ataşehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdür Ahmet Özgenç, Ataşehir’de çevreye çok duyarlı bir müdür ve ekibinin olduğunu kaydederek, “Bu konuda kendilerini ve Ataşehir Belediyesi mensuplarını tebrik ediyorum. Türkiye’de çevre duyarlılığı yeni başladı. Kendimize ait olanı korumaya çalışıyoruz ama hepimizin faydalandığı alanlarda çok hassas değiliz. Oysa çevre şahıs olarak sadece bizim olmadığı gibi yaşayan insanların da değil. Çünkü çevrede yaşayan diğer canlılarda var” dedi.

ATAŞEHİR VE KADIKÖY BELEDİYELERİNDE PİLOT UYGULAMA

Semineri Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği (TAP) ve DEHA işbirliğiyle düzenlediklerinin altını çizen Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, pilleri ithal edenlerin belli oranlarda atık pil toplamalarının zorunluluğu gereği Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları (TAP) Derneğinin projeyi Ataşehir ve Kadıköy belediyeleri ile birlikte pilot olarak uyguladıklarını kaydetti.

1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR

Atık pil kadar atık yağın da öneminin vurgulandığı seminerde, atık yağı toplama ve saklama bilgilerinin de verileceğini kaydeden Kartal, “Bugün burada hazır öğretmenlerimizi toplamışken bitkisel yağları da programımıza aldık. Bildiğiniz gibi 1 Litre atık yağ 1 milyon Litre suyu kirletiyor. Bu önemli bir oran. Hazır öğretmenlerimizi toplamışken yarışma konusunda da bilgilendirmek ve duyurusunu yapmaktır” şeklinde konuştu.

KÜÇÜK HACİMLİ PİLLER ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKE

Toplanan atık pillerin geri dönüşümünün mümkün olmadığını, özel depolama sistemleri ile çevreye zarar vermeden süresiz olarak saklandığını kaydeden TAP eğitimcisi Yüksek Mühendis Savaş Arna, özellikle küçük hacimli pillerin çocuklar için tehlikesine dikkat çekerek, çocukların ulaşamayacağı yerde saklanmasının önemine işaret etti.

ATIK PİLLER DİKKATLE BERTARAF EDİLMELİ

Savaş Arna, yeni teknoloji pillerin doldurulmasında dikkat edilmesi gerekenler ve eskimiş tarihi geçmiş pillerin satın alınmaması gerektiğine işaret ederek, kullanılmayan cihazlarda pil bırakılmaması ve sızıntı yapan, akmış pillerin dikkatle bertaraf edilmesi vurgusu yaptı.

ATIK YAĞLARI SIFIR ATIKLA “BİODİZEL”E DÖNÜŞTÜYORUZ

Türkiye genelinde bitkisel atık yağları toplayıp “Biodizel”e dönüştürdüklerini kaydeden DEHA Bitkisel Atık Yağ Üretim Firmasının Genel Müdürü Yüksek Kimya Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş konu şile ilgili verdiği bilgilerde, “Türkiye genelinde bitkisel atık yağları toplayıp Biodizel’e dönüştürüyoruz. İki yıl önce ilk tesisimizi kurduk ve faaliyetlerimize başladık. Atık yağları toplayarak, çevre ve insan sağlığını koruyoruz hem de ekonomik değeri olan bu atık yağları olması gerektiği Biodizel’e çevirip ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Atık yağları toplayıp sıfır atıkla “Biodizel”e dönüştürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Seminer sonunda Anaokulu öğretmenleri katılımcılara, okullarında kullanılmak üzere atık toplama kutuları, çevre zararlarının altı çizilen atıkların toplanma ve saklanma bilgileri içeren broşürler dağıtıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ