logo

AV.İLGEZDİ ‘PLANLA İLGİLİ TALEP VE BEYANLARI ALIYORUZ’

AV.İLGEZDİ ‘PLANLA İLGİLİ TALEP VE BEYANLARI ALIYORUZ’

Av.Ali Rıza İlgezdi, Ataşehir Belediyesi İmar Ofisi’nde, vatandaşın planla ilgili talebini dikkate alan 1/1000’lik Uygulama İmar Planı hazırlığı yürüttüklerini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi’nin Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Revize Nazım İmar Planı kapsamında Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarına başlayan Ataşehir Belediyesi’nin bölgede ofis açtığını belirten Ataşehir Belediyesi’nin Avukatı Av.Ali Rıza İlgezdi,  Yenisahra ile Barbaros mahalleleri sakinleri ile birlikte şeffaf olarak hazırlayacakları vaadine uygun olarak çalışmalara başladıklarını kaydedip, “Vatandaşın planla ilgili talebini alıyoruz ve o taleplere bağlı olarak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlık sürecini yürütüyoruz.” dedi.

SÖZLEŞMELERDE NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM?

Vatandaşın, “Sözleşmelerde nelere dikkat etmem lazım?” sorusunu mutlaka sorması gerektiğini dile getiren, sözleşmelerini konunun uzmanı bir hukukçu gözetiminde yapmaları gereğinin altını çizen Ataşehir Belediyesi Avukatı Av. Ali Rıza İlgezdi, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber’e yaptığı açıklamada, Yenisahra ve Barbaros mahallelerine hizmet veren İmar Bilgi Ofisi’nin çalışmaları ile ilgili olarak; “2013’te plan yapıldı. Yargı sürecinde iptal edildi. Bunun üzerine tekrar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı yapıldı. Bu “Revizyon İmar Planı (RİP)” şeklinde adlandırılıyor. Biz ilçe belediyesi olarak bu 1/5000 Ölçekli RNİP’a uygun 1/1000 Uygulama İmar Planı (UİP) yapacağız” ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ VE BEYANLARINI ALIYORUZ

Av.İlgezdi, açıklamasını, “1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yaparken de Başkan Battal İlgezdi’ni taahhüdüne bağlı olarak; açtığımız bilgilendirme ofisinde vatandaşlarımızın bilgilendirmesini yapıyoruz. Planla ilgili temel bilgiler veriyoruz. Vatandaşlardan plan üzerinde konumlandırılma talepleri ile ilgili beyanlarını alıyoruz.  Birleşmek isteyenlerin; birleşme şekilleri, istemeyenlerin bu isteklerini ve donatı alanında kalanların transfer hakkını kullanmak istediklerine dair dilekçelerini alıyoruz. Bunlar bizim için veri oluşturuyor” ifadeleri ile sürdürdü.

ADALAR VATANDAŞLARIN TALEBİNE GÖRE PLANLANACAK

“Birlikte hareket etmek istiyoruz” talebiyle gelen vatandaşların bulunduğu ada yada adalar bütününü talebe göre planladıklarını kaydeden Av.İlgezdi, birleşmeye bağlı olarak emsal artışlarının da hesaplandığını belirterek; “Birleşme olan adalarda, alanın büyüklüğüne göre emsallerde artış söz konusu. Biz de vatandaşlara bunun avantajını ve dezavantajını söylüyoruz.  Başkanımızın bize talimatı, bu çerçevede vatandaşlarımızın bilgilendirilmesidir” diye konuştu.

YEŞİL VE DONATI ALANINDAKİ TAŞINMAZLAR İÇİN SÜREÇ İŞLEYECEK

İnşaatı ruhsatlı yapılan, iskanı alınamayan binalarla ilgili olarak; yıkılıp tekrar yapılmak istenesiye kadar sorun olmadığını kaydeden Av.Ali Rıza İlgezdi, yeşil yada donatı alanında kalan yapılar için bir süreç işleyeceğini vurgulayarak, imar ofisinde şeffaf olarak yürütülen çalışmalardaki şu ayrıntılara açıklık getirdi:
“Transfer hakkını kullanıp orada bir yapılaşma olana kadarda sıkıntı yok. Taşınmazının fonksiyonuna uygun olarak kamulaştırması beklenecek. ‘Ben transfer hakkımı kullanmak istemiyorum’ derse Büyükşehir ya da ilçe belediyesinin kamulaştırmasını bekleyecek. Ama, bu da en az 5 yıl. Hem plan tekniği yönetmeliği bakımından hem de son çıkan 6745 sayılı torba yasadaki kamulaştırma davası açılmasında 5 yıllık süre ön görülüyor. Yasa 2016’da yürürlüğe girdi. Eğer iptal olmazsa bu tarihten itibaren 27 Eylül 2021’e kadar 5 yıl süre beklenecek. Bu süre içerisinde dava açılamıyor. Eğer idari şartlar uygun hale gelirse o taşınmaz kamulaştırılarak plana uygun kullanılması sağlanabilir.”

YAPI ALANINDAKİ RUHSATLI TAŞINMAZLAR ZORLANAMAZ

“Konut yada Konut + Ticaret alanında, yani planda yapılaşma izni olan alanda kalan inşaat ruhsatlı taşınmazlar için kimse kimseyi zorlayamaz. Ruhsatı olan taşınmazın iskanı bir gün alınacaktır mutlaka. İskan, yapının oturma izin belgesidir.”

YAPI KAÇAKSA YIKILMASI LAZIM

“Plan yapılırken, alan boş arazi şeklinde değerlendirilir. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde, 50 bin kişilik nüfusun yaşadığı bir alan planlanmış durumda. Birkaç büyük kamu alanı ve birkaç özel mülk hariç burası yaşam alanı zaten… Vatandaşla anlaşma yapılırken ruhsatlı yada ruhsatsız diye bakılmıyor alanda. Aslında, yapı kaçaksa yasal olarak yıkılması lazım…”

İLÇE BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ İÇİNDE DEĞİL

“Ruhsatlı binalarla ilgili kentsel dönüşüm süreci işletilebilir. Çünkü inşaat maliyeti ve bazı avantajları bakımından kentsel dönüşümü işletmek daha sağlıklı olabilir. Kentsel Dönüşüm, ilçe belediyesi kurumu olarak bizim içinde olduğumuz bir süreç değil. Sadece 1/1000’lik planın yapımı ve ilanı aşamasında varız. Planın ilanından sonra ister vatandaş gelir başvurusunu yapar inşaat ruhsatı almak için, isterse adaklar bütününde firmalar başvuru yapar. Yasa gereği riskli alan ilanı hakkımız var. Son değişiklikle vatandaş bile riskli alan ilanı için başvuru yapabilecek durumda. Bizim bu bölgede böyle bir misyonumuz yok.”

VATANDAŞ DEDİKODULARA İNANMASIN, DOĞRUYU YETKİLİDEN ÖĞRENSİN

“Biz vatandaştan bu süreçte bilgilendirilmelerini istiyoruz. Bu ofise gelerek şehir plancılarından taşınmazlarının plandaki durumunu ve haklarını, hukukçularımızdan da hukuki durumlarını ve haklarını öğrenmelerini istiyoruz. Sokakta dolaşan dedikodulara inanmamalarını, buraya gelmelerini, sormalarını ve doğruyu yetkili kişilerden öğrenmelerini istiyoruz. Biz nerdeyse 7/24 burada vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Vatandaşları aydınlatacak işlemler yapıyoruz. 1/1000’lik planı şeffaf bir şekilde vatandaşların da görüşünü alarak yapan başka bir belediye ben hatırlamıyorum.”

HER ŞEY ŞEFFAF

“Vatandaşın planla ilgili talebini alıyoruz ve o taleplere bağlı olarak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlık sürecini yürütüyoruz. Her şey şeffaf. Başkanımız bilgilendirme toplantılarında uyarılarda bulundu. Başkanımız; ‘5000’lik plan yapılmadan kimse müteahhitle sözleşme yapmasın’ demişti. Şimdi görüyoruz, bir sürü sorunlu firmalarla sözleşme yapan vatandaşlar geliyor. Başkanımız da söyledi; ‘Bir avukatla çalışın. Bir hukukçu nezaretinde anlaşma yapın.’ Vatandaşlarımız sözleşme yaparken önleyici avukatlık hizmeti alsınlar. Bunlar her avukatın yada ada temsilcilerinin yapacağı şeyler değil. Başkanımızın emirleri doğrultusunda biz burada bilgilendirmeyi yapıyoruz. Bizler kamu personeliyiz. Bunları söylediğimizde, vatandaşların bizlerin söylediklerini ciddiye almaları lazım.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ