logo

Çankırı Devrez Çayı Kızlaryolu Barajı’nın Temel Atıldı

Çankırı Devrez Çayı Kızlaryolu Barajı’nın Temel Atıldı

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi sınırlarında yapılacak Devrez Çayı Kızlaryolu Barajının temel atma töreni Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çankırı Atatürk Stadı yanında kurulan platformda yapılan temel atma töreni törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, AK Parti Çankırı milletvekilleri Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Çorum Milletvekili Salim Uslu, Belediye Başkanı İrfan Dinç, ilçe belediye başkanları, daire amirleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Açılıştaki konuşmasına, “Yiğit insanlar, yaranlar diyarı Çankırı’yı çok seviyorum. Çankırı çok güzel bir diyar” diyerek başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yemyeşil bir Çankırı inşa edeceklerini kaydederek, “1952’den beri hasretle beklenen Devrez Kızlaryolu barajı sadece Çankırı’ya değil Kastamonu ve Çorum’a da hizmet edecek muhteşem bir baraj. Yaklaşık maliyeti 450 milyon TL. Çok büyük bir alanı sulayacak. 156 bin dekar alanı sulayacak olan muhteşem bir baraj” dedi.

Çankırı merkez dahil 6-7 yere su verdiklerini, 12 tane baraj gölet yaptıklarını, Çankırı’da baraj sayısını 22’ye, gölet sayısını 10’a çıkaracaklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Toplam 32 tane baraj ve gölet yapacağız. En büyüğü de bugün atacağımız Devrez Barajı yani Kızlaryolu Barajı. Kızlaryolu Barajı’nın adını devrez barajı yapalım kabul ediyor musunuz? Devrez barajımız hayırlı uğurlu olsun. Çankırı’daki bütün toprakları sulayacağız. 189 bin dekar araziyi sulamaya açmışız daha önce yoktu. İnşallah 300 bin dekar araziyi sulamaya açmış olacağız ve çiftçilerimizin cebine her yıl bundan sonra 250 milyon TL girmiş olacak. Çankırı çok güzelleşiyor” şeklinde konuştu.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI’MIZ ÇANKIRI’YA EN ÇOK YATIRIM GETİREN BAKAN

“Kızlaryolu Barajı 1950’den beri hayalimizdi bir hayali gerçekleştiriyoruz” diyen AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, “Çorum’a, Kastamonu’ya ve Çankırı’ya bereket getirecek baraj yatırımı 450 milyon TL. Bu barajdan elde edilen ürün hasılatı kısa sürede barajın maliyetini ödeyecek. Orman ve Su İşleri Bakanı’mız Çankırı’ya en çok yatırım getiren bakanlar arasında birinci sırada. Bugüne kadar Çankırı 8 barajı bitirdi. 2019’a kadar bu 8 baraj tamamlanmış olacak” diye konuştu.

KIZLARYOLU BARAJI, HES İLE 5.0 MW ENERJİ ÜRETECEK

Kızlaryolu Barajı’nın amacı sulama ve enerji olup, toplamda 160 000 dekar alan sulanabilecek ve baraj eteğine yapılacak bir HES ile 5.0 MW enerji üretimi sağlanarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Temelden 92 metre yüksekliğinde olan bu baraj ile sulama projesi beraber ilerleyecek olup, eş zamanlı olarak bitirilmesi hedeflenmektedir. Kızlaryolu Barajı, Çankırı ili, Kurşunlu ilçesinin 7 km güneydoğusunda Devrez çayı üzerinde inşa edilecektir. Devrez Çayı üzerine yapılacak olan bu dev barajda depolanacak su ile sulama sulamasının maliyeti daha düşük olacağından çiftçinin sulama maliyetini çok daha aşağılara düşürecek. Bu sayede yöre çiftçisi daha az maliyetle daha çok ürün elde etme fırsatını yakalayacak.

DEVREZ ÇAYI KIZLARYOLU BARAJI, SULAMA PROJESİ İLE BİRLİKTE YÜRYECEK

Kızlaryolu Barajı’nın amacı sulama ve enerji olup, toplamda 160 000 dekar alan sulanabilecek ve baraj eteğine yapılacak bir HES ile 5.0 MW enerji üretimi sağlanarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Temelden 92 metre yüksekliğinde olan bu baraj ile sulama projesi beraber ilerleyecek olup, eş zamanlı olarak bitirilmesi hedeflenmektedir. Kızlaryolu Barajı, Çankırı ili, Kurşunlu ilçesinin 7 km güneydoğusunda Devrez çayı üzerinde inşa edilecektir. Devrez Çayı üzerine yapılacak olan bu dev barajda depolanacak su ile sulama cazibe ile yapılmış olacak. Bu sayede yapılacak olan sulamasının maliyeti daha düşük olacağından çiftçinin sulama maliyeti de çok daha aşağılara düşecek. Bu sayede yöre çiftçisi daha az maliyetle daha çok ürün elde etme fırsatını yakalayacaktır. Çiftçimiz kazanınca da ülkemiz kazanacaktır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ