logo

CHP İstanbul’dan Kentsel Dönüşüm Mağdurlarına Destek

CHP İstanbul’dan Kentsel Dönüşüm Mağdurlarına Destek

CHP İstanbul İl Başkanlığı Gaziosmanpaşa’ya bağlı Yıldıztabya Mahallesi’ni ziyaret ederek kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlarla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin birçok mahallede riskli yapı ilan ettiği evler hakkında yıkım kararı almasına mahalle sakinlerinin tepkisi büyüyor.

CHP İstanbul İl Başkanlığı da bugün Gaziosmanpaşa’ya bağlı Yıldıztabya Mahallesi’ni ziyaret ederek kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlarla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, “Anılarınızın, geçmişinizin olduğu evlerden, mahallelerden sizi çıkarmak istiyorlar. İstanbul’u bir rant merkezi olarak görenlere karşı 25 Haziran sabahı halkın İstanbul’unu hep birlikte kuracağız” dedi.

Gaziosmanpaşalıların kentsel dönüşüm mağduriyeti 2013 yılında bazı mahallelerin riskli ilan edilmesiyle başladı. Vatandaşların açtığı davalar neticesinde birçok karar iptal edilse de acele kamulaştırmalarla sorunlar   yeniden başladı. Son olarak Gaziosmanpaşa’nın birçok mahallesinde riskli yapı ilan edilen evlerden zorla karot örneği (beton numunesi) alındı. Evlerinden çıkmak, mahallelerinden ayrılmak istemeyen Gaziosmanpaşalılara bugün bir destek de Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu’nun aralarında bulunduğu bir grup CHP’li, Gaziosmanpaşa’ya bağlı Yıldıztabya Mahallesi’nde kentsel dönüşüm mağduru vatandaşların evlerini ziyaret etti. Vatandaşların şikâyetlerini dinleyen CHP’liler daha sonra vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yaptı.

“İSTANBUL’U ŞANTİYE OLARAK GÖRÜYORLAR”

İktidarın İstanbul’u şantiye olarak gördüğünü söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, “Bu rantiyeciler karşısında haklı bir direniş sergileyen Yıldıztabya Mahallesinin değerli sakinleri eninde sonunda haklı olduğunuz bu mücadeleyi kazanacaksınız Neler yaşadığınızı biliyoruz. Sizler çocukluğunuzun geçtiği evlerden, çocuklarınızı gelin ettiğiniz evlerden, acısıyla tatlısıyla anılarınızdan, komşularınızdan ayrılmak istemiyorsunuz. Birileri tarafından mahalleleriniz rant uğruna şantiye alanı olarak görülüyor. Her türlü hukuksuzluğa rağmen direnişinizi büyük bir inançla ve büyük bir umutla sürdürüyorsunuz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün olduğu gibi bundan sonra da her zaman bu haklı mücadelenizde yanınızda olacağız” diye konuştu.

Gaziosmanpaşa’da acımasız ve hukuksuzca insanların evlerinden çıkarıldığını kaydeden Kaftancıoğlu, “Daha evlerinizde inceleme yapılmadan, riskli alan olup olmadığı bilimsel olarak hukuk karşısında tescil edilmeden bu bölgeleri riskli alan ilan ettiler. Sizlerin hukuki mücadelesi sonrasında baktılar bu da olmuyor. Böl, parçala, yönet anlayışını devreye koydular. Ama sizler bu oyunun da bir parçası olmadınız ve direndiniz. Bu haksız, hukuksuz anlayışa hep birlikte son vereceğiz. İstanbul’u bir rant merkezi olarak görenlere karşı 25 Haziran sabahı halkın İstanbul’unu hep birlikte kuracağız” dedi.

“BU YERLER VATANDAŞIN TAPULU MÜLKÜ”

CHP Genel Sekreteri M. Akif Hamzaçebi, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatile girmeden önce bir kanun kabul etti. Kanunun çok önemli bir maddesi vardı, adı imar barışı. Yani ‘İmar mevzuatına aykırı yapılar nedeniyle hükümet vatandaşla barışmak istiyor’ dediler. Onun adına barış diyenler, İstanbul Gaziosmanpaşa’da Yenidoğan, Yıldıztabya’da vatandaşla kavga ediyorlar. İki gün önce bir vatandaşımızın evine zorla giriyorlar, kavga ediyorlar. Burada vatandaşın rızası dışında bir kentsel dönüşüm projesi yapmak istiyorlar. Daha önce 100 bin kişinin yaşadığı mahalleyi riskli alan ilan ettiler. Vatandaş karşı çıktı dava açtı onu iptal ettirdiler. Sonra Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Acele Kamulaştırma Kararı ‘aldılar. Yetmedi tek tek binalarla ilgili riskli yapı ilan etmeye başladılar. Ama bunları yaparken vatandaşlardan rıza almadılar. Bu yerler vatandaşın tapulu mülkü. Buradaki insanlar 60 yıldır, 70 yıldır burada oturuyor. Doğma büyüme buradalar. Onları yerlerinden yurtlarından etmeye kimsenin hakkı yoktur. Buna izin vermeyeceğiz. 24 Haziran’da buna teşebbüs edenleri vatandaş sandıkta bırakacak” diye konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ