logo

CHP LİDERİ ARTVİN SALDIRISINI CANLI YAYINDA ANLATTI

CHP LİDERİ ARTVİN SALDIRISINI CANLI YAYINDA ANLATTI

kemal-kilicdaroglu-cnn-turkCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. CNN Türk’te programa katılan Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kılıçdaroğlu saldırıyı anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri CNN Türk’e konuk olan Kılıçdaroğlu, Hakan Çelik’in sunduğu Haftasonu adlı programda soruları yanıtladığı programın Gerçek Gündem’de yer alan ayrıntılı haberi:

Artvin’de konvoyunun geçişi sırasında çatışmanın ortasında kalan Cumhuriyet Halk Partisi lideri CNN Türk’e konuk oldu. Kılıçdaroğlu, Hakan Çelik’in sunduğu Haftasonu adlı programda soruları yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Artvin yolu üzerinde gerçekleştirilen saldırı sırasında neler yaşandığını anlattı. Kılıçdaroğlu, “Birden bire silahlar patladı. Tam vadinin ortasındaydık. Ne olduğunu merak ettik. O an bize söylenmedi. Bize PKK ile çatışma olduğu söylendi” dedi. Bir güvenlik görevlisinin şehit olduğu Artvin yolu üzerindeki saldırı sırasında koruma görevlisinin bir roketatar füzesi ile kendilerine saldırı olabileceğini söylediği belirten Kılıçdaroğlu, PKK’nın üstlendiği saldırıyla ilgili olarak, “Teröristlerin o bölgede 2 gün önce görüldükleri bize söylendi” ifadelerini kullandı.

Özgür Gündem’deki yazıları sebebiyle tutuklanan Aslı Erdoğan ve tutuklu diğer yazarlara da değinen Kılıçdaroğlu, “Kesinlikle tutuklanmamalıydı, bu insanların tek silahı kalemdir” diye konuştu.

Darbe girişimi sonrası başlatılan Fethullah Gülen’in liderliğini yaptığı Gülen cemaatine yönelik soruşturmaya değinen Kılıçdaroğlu, “CHP’de FETÖ’yle bağlantılı il ve ilçe başkanı yoktur. Ama 1 milyonu aşkın üyelerimizden varsa bilemeyiz. Partimizin üyesi olup da FETÖ ile bağlantısı olan kimse yok” dedi.

 Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Şehit olan askerin ailesine başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

AKP’li gencin klibi

İzledim. Son derece memnun oldum. Oldukça güzel. Yürekten kutluyorum.

Siyasert kültürü uzlaşma zemini üzerine oturmalı. Muhalefetin her söylediğ iyanlış algısından kurtulmak lazım. GErginliğin ötesine taşırsak sorunları daha rahat konuşabiliriz. Ülkenin sorunları var ve bu bizim ülkemiz. O halde ülkemizin sorularunu aşması için en büyük amaçlarımızdan biri. Cumhuriyetin de kurucu felsefesi budur. Bundan uzaklaştıkça başımız hep belaya girmiştir.

Saldırı anınını detaylarını anlatır mısınız? PKK üstlendi. Sizi hedef almadığını açıkladı. Ne diyorsunuz?

Daha önce Ardanuç belediyesinin binası yapılmıştı. Açacaktık. Daha öce tarih verdik. 15 Temmuz nedeniyle erteledik. Şavşat üzerinden oraya geçecektik. Konvoyla yola çıktık. Bir sorun yoktu. birden bir araçlar durdu. Güvenlik görevlileri çıktılar dikkatli olmamız gerektiği uyarısı yapıldı. Bulunduğumuz araç dağın yamacına yaklaştırıldı. Slahlar patladı. Ne olduğunu merak ettik. PKK ile çatışma var denildi. O an söylendi. Ambulans hızla geçti. Erin yaralı olduğu söylendi. Tekrar tekrar çatışma oldu devamında.

Koruma, roketatar galiba bize saldırı olabileceği vurduğunu söyledi Zırhlı arça geldi. Şavşat’a yakın bir yere götürmemiz gerekiyor denildi. Karayollarını bulunduğu bölgeye gittik. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan telefonla aradılar. Efkan Ala bey aradı. Diğer bakanlar, genel başkanlar aradı. HDP de aradı. Selahattin bey aradı.

Bize karayollarının güvenli olmadığı söylendi. İki gün önceterörüstlerin görüldüğü söylendi. Şavşat’ta kaymakam beyin makamına gittik.

Teröristleri gördünüz mü?

Hayır. Silah seslerini duydum

Efkan bey aradı helikopter tahsis edildiğin söyledi. Ama biz programı iptal etmedik. Hekilopteri kullanığ Ardanuç’a gittik. Mitingimizi yaptık.

Rize ve Trabzon’a hava koşullarının uygun olmadığı söylendiği için Erzurum’a gittik. Öylece dönüş yaptık.

Suikast endişeniz var mıydı?

15 Temmuz olayından sonra ertesi gün Bakırköy’den Ankara’ya gittim. TBMM 4 siyasi partini genel başkanları konuşma yaptılar. Eve döndüğümde güvenlik güçlerinden bir duyum iletildi.Bana yönelik suikast ihtimalinin güçlü olduğu ifade edildi. 15 Temmuz sonrası güvenlik güçlerinden bize bir uyarı yapıldı. Bulunduğumuz odada elektrik yanmaması, yan odada yanması istendi.

Kendi önlemimizi aldık. Fazla alacağımız önlem yok. Bana yönelik çok ciddi bir suikast planı olduğu bildirilmişti.

Daha sonra İçişleri Bakanlığı koruma sayısını artırılacağını ifade etti. Arttırıldı. Allah’ın verdiği bir can var. Ülkenin çıkarlarından başka hiçbir beklentimiz yok. Ama tabii bunu içine sindiremeyen ve ülkeyi karıştırmak isteyenler olabilir. Eğer bir bedel ödemek gerekiyorsa bunu vatandaş değil, biz öderiz.

PKK niye saldırdı?

Suikaste kurban gitmem dengeleri daha fazla sarsacaktır. Belki bu yüzden planlanmış olabilir.

Hakan Fidan’dan mesela uyarı aldınız mı?

Hayır. Sadece İçişleri Bakanlığı müsteşarından aldım.

HDP’nin tavrı?

Teröre karşı ortak tavır takınmamız gerkiyor. Meşruiyetini tartışmıyoruz. Teröre karşı tavır konusunda daha net tavır takınabilir. Siyasi parti sonuçta. Daha net daha güçlü bir söyleme Türkiye’nin ihtiyacı var.

HDP’nin tümden dışlanması doğru değil. Saray’da ilk görüşmem de bunu söyledim. Darebeye karşı ortak tavır sergilediğimizi ifade ettim. HDP’nin de olması gerektiğini söyledim. Yanıtını vermeyim. Özel bir görüşme olduğu için.

Çıkan yanıt ümitlendirdi mi?

Başbakan’la da görüştüm. HDP’nin o sürece dahil edilmesini söyledim. Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini ifade etti.

Şimdi biz toplumda yumuşama sağlamak istiyoruz. Demokrasi bizim ortak paydamız. Yenikapı’da bütün partilerin olması gerektiğini ifade ettim.

Buna öncülük eder misiniz?

Koşullar olursa tabiki. Tasa da ve kıvançta birlikte olduğumuzu gösteriyor mesela Artvin’deki saldırı sonrası.

Din ve siyaset ilişkisi

Türkiye’de çk ciddi iki temel kırılma noktamız var. Biri din üzerinden siyaset, ikincisi ise etnik siyasret. Olaylara iki eksenden bakarsak Türkiye kaybeder. Camide kışlada adliyede siyaset yapmayalım diyorum. Ayrışma yaratır bunlar. Siyasi partiler bu konuda özen gösterirse…

Siyasiler bu konuda yeni bir sayfa açmak zorunda.

Duygusal kopuş mu oluyor acaba… Kürtler kaybediliyor mu?

Terörle mücadele edilirken yurttaşın zarar görmemesi en büyük arzumuz. Dilimiz de bu açıdan kucaklayıcı olmalı. İnancı grubu, kimliği dışlarsanız duygusal kopuşa yol açar. Bundan kaçınmamız. Suçlu ile suçlu olmayan ayrılmalı. İnançü, kimlik üzerinde ötekileştirmeyi gündeme getiriyor. Eskiden kimse komşusunun kimliğini sorgulamazdı. Bu ayrışma zemini.

Buradan geri dönüş var mı?

Siyaset kucaklayıcı bir dil kullanırsa aşmak mümkün.

Özgür gündem gazetesi kapatılması?

Yayın organlarının teröre destek vermesi kabul edilemez. Ama iktifarı sorguluyorsa başımızda yerivar.ç Temel ilkemiz yatyın organlarının susturulmaması. RTÜK, mahkemeler var. Siyaset değil mahkemeler kapatmalı kapatacaksa. Gazeteler, TV’ler siyaset tarafındna kapatıldı. GAzetecileri, sanatçıların hapsedilmesini doğru bulmayız.

Aslı Erdoğan konusu da böyle. Tutuklanmamalı. Düşüncelerini yazarak anlatıyorlar. Yargılanabilir ama tutuklanması doğru değil. Bunu dünyaya anlatamazsınız.

Bir yüzbaşı çıktı vatan haini denildi. Sonra darbecilerin öldürdüğü ortaya çıktı. 15 TEmmuz akşamı erler vardı mesela. Linç edildi. Bunları yapanların da tutuklanması lazım. Bunları takip ediyoruz. Mağdurları da takip ediyoruz. Çok sayıda başvuru var.

Aslı Erdoğan hasta mesela. İlaçları verilmiyor. Sayın Canikli ile görüştüm bu konuyu. İlaçlarını verildiğin söyledi. Tutukluluğunun sona ermesi gerektiğini söyledim. İBB’nin Şehir Tiyartoları var. 20 muhalif sanatçı atıldı. Darbe le ilişkisi yok. Niye peki attınız? Performanşları düşük dediler. Kapalı gişe oynuyorlar araştırdık. Kadir Topbaş’tan istirham ediyorum. Tekrar işe alın.

ÖLÇÜT KAÇTI

12 Martı’ı yaşadım. 12 Eylül’ü hatırlıyorum. Bu kadar tutuklanmadı, hapse atılmadı. Her gün gazetelerde şu kadar sağcı solcu öldü denilirdi. Kutuplaşma vardı. Çatışma vardı. Ama bu kadar insan hapse atılmadı.

12 Eylül’de DİSK ve Hak İş kapatılmadı. Dava açıldı. Şimdi siz sendikayı tak diye kapatıyorsunuz. Hukukunu üstünlüğü sizze haklılık kazandıran temel ölçüttür. Ölçütü kaçırırsanız.. Ölçüt kaçtı bazı konularda.

Mili eğitimi terör örügütne teslim edenler kimlerdi? Okullar açılırken kim izin veriyordu? Öngörüsüz siyasetin acı tablosu. Bunun sorgulanması gerekiyor. Okullar kapatılıyor, öğrencilerin suçu günahı yok. TOBB’un üniversitesi var çözüm modeli olabilir.

Darbe kalkışması bekleniyor mu? Olabilir mi?

Bir kalkışma olacağı düşüncesinde değilim.

Siyasette uzantılar var mıdır? CHP içinde önemli kişiler bu yapıyla ilişkili olabilir mi?

Bu olayın siyasi ayağının ortaya çıkarılması lazım. İki temel olguyu. Doğrudan doğrudan başkanı, millevekili olan var mı? Bakan olan var mı? Bize göre CHP’nin il ve ilçe başkanı yoktur bu durumda.

Gördüğümüz kadarıyla partimizin üyesi olup FETÖ’yle bağlantılı kimse yok. Diğer partilerde de var mı bilmiyoruz.

Biz hep F Tipi örgütlenme derdik. Çok sayıda araştırma önergesi vardik. İktidar partisi tarafından reddedildi.

Özeleştiri yapar mısınız?

Bizim bir eksiğimiz varsa özeleştiri yaparız. Bu olayda özeleştiri yapacağımız alan yok. HSYK değiştirildi Anaysa değişikliğiyle. Yargıtaya 160 hakim tayin ettiler. militan atadınız dedik. TBMM kürsüsünde de dile getirdiğimizde Cemaaat şöyle dediler, övgüler dizdiler. Biz bu konuda çok rahatız. İktidarı uyardık. Alnı secdeyedeğiyor diye her türlü imkanı sağladı. Gülen’e ne istediniz de vermediniz demedi mi? Cumhurbaşkanı cemaate neler verdiğini açıklamalı. Devleti terör örgütüne teslim etmek ne anlama geliyor. 74 ilin emniyet müdürü FETÖ mensubu diyor bakan. Bu ne demek? Bunun siyasi sorumlusu yok mudur. Kim atadı bunları? Üçlü kararname ile atanıyor. FETÖ soruşturmasının siyasi ayağının mutlaka ortaya çıkarılması lazım.

İşin özü eğitimden çıkıyor. Saray’da da söyledim bunu. Bu eğitim sistemi sürdükçe Türkiye büyüyemez gelişemez. Eğitim bu şekilde devam ederse daharadikal unsurlar da çıkacatır. Eğitim sistemi felç olmuş durumda. Bu girdaptan çıkmalıyız. 15 Temmuz’dan ders çıkarmalıyız.

Çıkarılıyor mu?

Umarım. Özeleştiri yaparken çağdaş eğitim isteriz. Bir anne baba memnun olsun eğitimden. Herkes şikayetçi.

Raporunuz var mı?

Yarın Burdur’a gideceğim. Fakir Bayburt’un doğduğu köyde eğitim sistemini masaya yatıracağız. STK’ların raporları var. Ama iktidar görmüyor. Çünkü kendi kafa yapısına göre insan yetiştirmek istiyor?

Darbenin arkasında ABD var mı? Kuşkunuz var mı?

Bu konularda konuşmak için veri olması lazım. Biz de veri yok. Ama ABD’nin Türkiye üzerinde etkisi var. Üsleri var. Bizim ortaklığımız da var. Dış politikanın özelliği şudur: iç politikaya malzeme yapılmaz. İş bıçak kemiğe dayanırsa çıkar her şeyi söylerseniz.

Ey Amerika, Rusya denildi sürekli. Ama ne oldu? İsrail ile tazminat karşılığında davalardan vazgeçildi. Abluka kalkmadı. Dış politkada tarihin en büyük yenilgileri yaşıyoruz.

CERABLUS HAREKATI

Cerablus’a girilmesini olagan karşılıyoruz. IŞİD terörü var. Zaten tezkere getirirseniz evet deriz dedik. Gecikmiş bir operasyon.

YPG için girildi deniliyor?

Türkiye bölgede güvenliğini sağlamak zorunda. Bunun iç dsiyaseti olmaz. IŞİD bir risktir. Müdahale etme khakkı vardır. Bizim öngördüğümüz tek krtier uluslararası hukutu. Son terör olayından sonra müdahale etmek haktır.

Davutoğlu’nun en sett eleştiren isimlerden olmuştunuz. Binali Yıldırım’ın başbakanlığını nasıl değerlnidrirsiniz

Yıllardır iktidara “dış politika stratejinizi 180 derece değiştirin” dedik. Şimdi söylediğimiz noktaya geliyorlar. Suriye konusunu çzeceğiz diyor. Esad takıntısı üzerinden Suriye konusunu çözemezsiniz. Şu anda bir diyalog kuruldu. Daha ileri gitmek zorunda. Esad’ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkı karar verir. Hiç bir insan yüzde 100 bir ülkenin geleceğinde olmamalı. Esad bugün vardır yarın yoktur. Bu yüzden savaşın sürmesini teşvik etmek yanlıştır. Bizim esad üzerinden politika oluşturmamız yanlış Amacımız Suriye’de akan kanı durdurmaktır.

PYD ve YPG koridoru güvenlik açısında riskli mi? ABD Türkiye’nin en büyük dostumuzdur?

Diplomasinin arka planı vardır. Çıkarı vardır. ABD, Türkiye kendi ülkesinin çıkarlarını gözetmek zorundadır. biden2in söylediğin önemlidir.

Biden’in söylediği inandırcı mı?

Zaman gösterecek.

Peki İncirlik Üssü?

İlke olarak yabancı askeri güçlerin ülkede olmasını istemiyoruz.

Kürt devleti isteniyor gibi görüntü var?

Irak’ın kuzeyinde böyle bir durum var. Biz Kürtleri düşman olarak görmemeliyiz. Arapları da… Dostluk üzerinden siyaset geliştirmeliyiz. Ekonomimize çok güçlendirir. İtibarımızı da arttırır.

Öcalan’ın rolü olabilir mi?

Bu sorunun muhatabı hükümet. Tam tersine terör bataklığının içine sürüklediler. Gayrı meşrü organla muhatap oldular. Kentleri kazdılar. Sanki dün iktidar olmuş gibi şikayet ediyorlar. Uyardık biz.

Görüşmelerin amacı çözüme şans verelim deniliyordu?

Dünya uygulamasını yakından izleseydiler sonuçları farklı olurdu. Diğer ülkeler bakmak gerekirdi. Bu koınuda raporlarımız var. Bunları ilettik.

Kentler silah deposu yapılırken Valilere talimatlar verdiler. 200 ton bomba olduğu söyleniyor. Bu nedir? Böyle bir şey olamaz. Ortak aklı kullanmazsanız bu sorunu çözemezsiniz.

15 Temmuz’dan sonra Erdoğan’la diyalog başladı? Davet gelirse yine gider misinz?

Olağanüstü durumlarda giderim. Olaganüstü bir hal olması durumunda Cumhurbaşkanı ile görüşürüm. Daha önce de söylemiştim. En karnlı darberydi. Gitmemek doğru değildi. Demokrasi meselesiydi.

Saray’da adli yıl açılışına gidecek misiniz?

Doğru bulmuyoruz. Yargıtay genel sekreteri geldi davetiyeyi. Davette otel yazıyordu. Adres başka toplantı başka yerde yazıyor. Cumhurbaşkanının konuşacağı söyleniyor. Adli yılın açılışında savunma ve yargı konuşur. Başka konuşma olmamalı. Biz katılmayacağız.

Aylin Nazlıaka kararı?

Disiplin Kurulu kararına müdahale etmiyoruz. Yargı yolu açık. Kazanırlarsa geri dönecekler.

DAHA İYİ YÖNETİLEN BİR TÜRKİYE ARZU EDİYORUZ

Biz daha iyi yönetilen bir Türkiye, ortak aklı egemen kılan bir Türkiye arzu ediyoruz. Biz bunu başarabiliriz.

GERÇEK GÜNDEM

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ