logo

CHP’li Belediyelerde Çalışan Kadınlar 8 Mart’ta İzinli

CHP’li Belediyelerde Çalışan Kadınlar 8 Mart’ta İzinli

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’un CHP’li 14 belediyesinde çalışan tüm kadınların izinli sayılacağını açıkladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Mart’ın tatil olması talebini dile gtirerek, “Günü nedeniyle yaptığı basın toplantısında konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’un 14 CHP’li belediyesinde çalışan tüm kadınlarımız izinlidir. 8 Mart, kadınlarımız için tüm Türkiye’de resmi tatil olmalıdır. Biz CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak bunu buradan başlattık” dedi.

CHP’li belediyelerin toplumun nefes aldığı yerler olduğunun altını çizen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, açılamasında “Yalnızca İstanbul’da değil, Türkiye’deki tüm CHP’li belediyelerimiz, toplumun nefes alabildiği yerlerdir. Belediyelerimiz, kadınların istihdama katılabildiği, özgürce dolaşabildiği, farklı alanlarda kendilerini geliştirebildiği ve erkek egemen anlayışın hüküm süremediği yerler” ifadelerine yer verdi.

3 MİLYON KADIN İŞSİZ

Kaftancıoğlu, “İstanbul’da partimin ilk kadın il başkanı olarak 8 Mart benim için büyük ve önemli bir gün. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşku ve neşeyle kutlayabileceğimiz bir Türkiye umuduyla buradayız. Neden böyle söylüyorum? Çünkü bugün Türkiye, kadın olmanın en zor olduğu günleri yaşıyor. DİSK/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin araştırmasına göre her 10 kadından yalnızca 3’ü çalışıyor. Geniş tanımlı kadın işsizliği 3 milyona yaklaştı.  Kadınların yarıya yakını kayıt dışı çalıştırılıyor. Her gün en az 4 kadın şiddete maruz kaldı. Her 10 kadından 2’si yoksul, yoksulluk en çok kadınları etkiliyor” dedi.

ÇOCUKLARIN SAÇLARINDAN TAHRİK OLUNUP OLUNMADIĞININ KONUŞULDUĞU BİR DÖNEM

Kaftancıoğlu, sözlerinin devamında özetle şunları söyledi:

“Ankara’da polis 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle izinsiz gösteri yapmak isteyenlere müdahalede bulundu. Kadının giyiminden, kahkahasından tahrik olmanın meşrulaştırıldığı, küçücük 4 yaşındaki kız çocuklarının saçının telinden tahrik olup olunmadığının konuşulduğu bir dönemdeyiz.”

‘BİZ KADINLAR HAKLIYIZ’

“Tablo ne kadar karanlık olursa olsun biz kadınlar haklıyız, güçlüyüz ve her yerdeyiz. Kadın mücadelesinin önünde yıkılmayacak hiçbir iktidar yok. Evde, sokakta, iş yerlerinde erkek egemenliğine karşı yürüttüğümüz mücadeleyi yalnızca biz biliriz. Bu mücadeleyi veren her bir kadın yurttaşım ne demek istediğimi anlamıştır. Meselemiz erkek yurttaşlarımızla değil erkek egemen bir toplum anlayışını devam ettirmek isteyen herkesle. Onlar kendilerini gayet iyi biliyorlar.”

‘KADINLAR, BELEDİYELERİMİZDE RAHAT NEFES ALIYOR’

“Bu yaşadıklarımızı sona erdirmek ancak ve ancak sosyal demokrat bir yönetim anlayışıyla mümkün. Kadınların rahat bir nefes alabildiği belediyeler bugün bizim belediyelerimiz. Sokaklarında özgürce dolaşabildiğimiz, çalışabildiğimiz belediyelerimizi tüm Türkiye’ye yaymak bizlerin yani kadınların elinde.”

‘7/24 BANA ULAŞABİLİRSİNİZ’

“Kadınların toplumsallaşmasını, sosyal ve ekonomik hayata katılmasını arttırmak bizim görevimiz. CHP’li belediyelerimizde yaşayan kadın yurttaşlarımız bunları biliyor, yaşıyor, yararlanıyor. Kadın bir il başkanı olarak tüm kadın yurttaşlarıma söylüyorum; yaşamazsınız ama olur da bizim belediyelerimizin kadınlara yönelik hizmetleriyle ilgili bir problem yaşarsanız 7 gün 24 saat telefonumdan bana ulaşabilirsiniz. Çünkü biz yaptıklarımızı ve gerçekten yapabileceklerimizi söylüyoruz. İstanbul’u kadınlarla birlikte kazanacağız, kadınlarla birlikte yöneteceğiz.”

17 BİNE YAKIN KIZ ÇOCUĞU DOĞUM YAPTI

Kaftancıoğlu, son yıllarda kız çocuklarının eğitim ve yaşam haklarından mahrum bırakılarak evlenmeye ve anne olmaya zorlanması, çocuk yaşta evlendirilmeleri ve çocuk anne gerçeğinin giderek büyüdüğünü vurgulayarak şu rakamları açıkladı: “Türkiye’de resmi rakamlara göre her 10 kadından en az 3’ü 18 yaşının altında evlendirildi. 17 bine yakın kız çocuğu doğum yaptı. Kadınlar aile içinde, sokaklarda, toplu taşıma araçlarında ya da işyerlerinde tanıdıkları veya tanımadıkları erkekler tarafından hemen her gün şiddete maruz kalıyor. 2017 yılında en az 286 kadın ve kız çocuğu öldürüldü. 101 kadın tecavüze, 248 kadın tacize, 377 kız çocuğuna cinsel istismara ve 418 kadına şiddete maruz kaldı. Kayıtlı rakamlara göre her gün en az 4 kadın şiddete uğradı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 yılında hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına göre; Türkiye 145 ülke içinde 131. sırada yer alıyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde yapılan toplantıya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Kadın Kolu Başkanı Yeşim Ağırman, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Tahir Doğaç, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Hoşgöz katıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ