logo

ÇÖP DAĞLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

ÇÖP DAĞLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

300 – 400 nüfusa göre planlanan, yaz döneminde 2000’in üzerine çıkan Çörekçiler Köyü’nde haftada bir toplandığı için oluşan çöpdağları köylülerin sağlığını tehdit ediyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çankırı ili Ilgaz ilçesine bağlı Çörekçiler Köyü nüfusu yaklaşık 300 – 350 kişi. Köyün hizmet programı da ilgili kurumlar tarafından bu sayıya göre planlanıyor. Çörekçiler Köyü ile birlikte Ilgaz ilçesine bağlı 70 köye çöp toplama hizmeti sadece 1 çöp kamyonu ile veriliyor

KÖY DIŞINDA YAŞAYANLAR 6 AY KÖYDE GEÇİRİYOR

Ancak, köy dışında yaşayan 1500 – 2000’e yakın sayıda Çörekçiler köyü sakini, yılın en az 6 ayını geçirmek amacı ile yazlık olarak kullandıkları konutlarında yaşamak üzere köylerine geliyor. Bu durum yazlık beldelerinde görülen tipik mevsimsel nüfus artış azalışına neden oluyor.

YAZLIK BELDESİ: ÇÖREKÇİLER

Yazlıkçı olarak nitelenebilecek, Akdeniz veya Ege sahillerindeki beldelerin yaşadığı nüfus değişimi benzeri bir artışı her yıl yaşıyor Çörekçiler Köyü. Yazlık beldesi haline gelen köydeki bu nüfus artışı her yıl tekrarlanmakta. Dolayısıyla bu artış ön görülebilir durumda…

ÇÖP YIĞINLARI HAFTALARCA KALIYOR

Kaymakamlık tarafından toplandığı belirtilen çöplerin kış nüfusuna göre yapılan planlama ile sürdürülmesi Çörekçiler Köyü’nde çöp dağlarının oluşmasına neden oluyor. Bazen haftalarca sokaklarda kalan atıkların oluşturduğu çöp yığınlarının oluşturduğu sağlıksız durumun köylünün sağlığını tehdit ediyor.

70 KÖYÜN ÇÖPÜ 1 KAMYONLA

Köy muhtarı tarafından iletilen soruna Ilgaz Kaymakamlığı tarafından verilen yanıtta, kaymakamlığa ait tek çöp aracı ile Ilgaz İlçesine bağlı 70 köyün çöpünü toplamaya çalıştıklarını, bütün köylere hizmet vermek zorunda olduklarını, yaptıkları programa göre Çörekçiler Köyü’ne de haftada bir kereden fazla gelemeyecekleri belirtilmiş.

E80 KARAYOLUNDA YOLCULAR KONAKLIYOR

E80 (D100) karayolunun köyün içinden geçtiğini, köy içinde konaklayan yolcuların da ilave çöp yoğunluğunu oluşturduğunu ifade eden köy sakinleri, bu durumu yolculara ve misafirlerine izah etmekte güçlük çektiklerini ifade ediyorlar.

YEREL KURUMLARIN YETERSİZ KALIYOR

Yerel kurumların yetersiz kaldığı anlaşılan tek çöp toplama aracı ile yetişilmesi mümkün olmayan Çörekçiler ve benzeri nüfus artışı yaşayan Ilgaz’ın diğer köylerinde de yaşandığı düşünülen çöp toplama sorununun çözümü için Çankırı’nın desteği bekleniyor.

VATANDAŞLAR ÇANKIRI’DAN DESTEK BEKLİYOR

Vatandaşlar Çankırı Valiliği’nin müdahale ederek çöp yığınlarının oluşmasının önüne geçmek için çözüm üretilmesi yönünde desteğini beklerken, bölgede hastalık kaynağı haline gelebilecek çöp yığınlarının salgın hastalık başlatabileceğine dikkat çekiyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ