logo

Erdoğan’ın Onayladığı Perakende Yasası Yürürlükte

Erdoğan’ın Onayladığı Perakende Yasası Yürürlükte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan, Resmi Gazete’de yayınlanan Perakende Yasası yürürlüğe girdi. Yasa ile Perakende Bilgi Sistemi kuruluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alışveriş merkezleri ile ilgili önemli düzenlemeler içeren yasayı onayladı. Yasa kapsamında Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) sistemi kuruluyor. Başlangıç ve bitiş belli olmayan indirimler yapılması engelleniyor.

Kanun kapsamında perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi kurulması öngörülüyor.

Kanuna göre, Tüketicinin Korunması Kanunu’na uygun olmak kaydıyla, indirimli ya da promosyonlu satış kampanyaları düzenlenebilecek. Alışveriş festivalinin başlangıç ve bitiş tarihleri ile festivalin programı ve uygulama alanı önceden Bakanlığa bildirilecek. Mağazalar, başlangıç ve bitiş süresi belli olmayan indirimler yapamayacak.

AVM’lerde otopark, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları olacak. Bu yerler çocuklara, yaşlılara ve engellilere uygun olacak. Hafta Tatili Hakkında Kanun hükümleri, perakende işletmeler hakkında uygulanmayacak. Böylece bu işletmeler Pazar ve resmi tatil günleri de açık olabilecekler. Kanunla ayrıca Gümrük ve ticaret Bakanlığı için 3 bin yeni kadro ihdas edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ