logo

ESRA CEYHAN ‘EĞİTİMLİ KADIN DAHA ÖZGÜRLEŞİR’

ESRA CEYHAN ‘EĞİTİMLİ KADIN DAHA ÖZGÜRLEŞİR’

Ataşehir’de Okuma Yazma kursunu tamamlayan kadınların sertifika törenini sunan, kadınların öğrenme isteği karşısında duygulanan Esra Ceyhan: eğitimli kadının özgürleşir.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir’de Ataşehir Belediyesi Kayışdaği Lions Ataevi Okuma Yazma kursunu tamamlayan kadınların sertifika törenine sunucu olarak katılan televizyon programcısı yapımcı ve sunucu Esra Ceyhan, yeni bir proje hazırlığında olduğunu aktardığı basın mensuplarına yaptığı değerlendirmelerde toplum yaşamında kadınların eğitimin önemine işaret etti.

Yaşamda kokuma – yazmayı bilmenin önemine vurgu yapan Esra Ceyhan, sertifika töreni sırasındaki duygularını, “Duygu ve düşüncelerim çok yoğun. Okuma yazma bilmemek bir insanın özgürlüğüne sahip olmaması demek. Dışarı çıkamazsınız… Otobüse binmek çok zor, çocuğunuza ilaç verirken bile zorlanırsınız. Herhangi bir varlık gösterebilmek için okuma yazma bilmelisiniz. Aksi halde oyunun dışındasınız demektir. Kendinizi bir birey olarak ifade edemezsiniz.”şeklinde ifade etti.

Kadının toplum içinde birçok görevi olduğuna işaret eden Ceyhan, bir kadın, bir dünya demek olduğunun kaydederek; “Eş olan, anne olan kadının toplum içinde birçok görevi var. Bir ilacın üzerini bile okuyamamak çok korkunç sonuçlar doğurabilir. Bugünkü kadınlar bu karabasanı alt etti. Ve sadece sertifika almakla kalmayıp belki de ilkokulu, liseyi bitirecekler. Belki içlerinden biraz geç bile olsa meslek sahibi olanlar çıkacak.”dedi.

70 yaşında bir kadının ehliyet alıp araba kullanma hedefiyle okuma – yazma öğrenmesinden çok etkilendiğinin kaydeden Esra Ceyhan, ehliyet aldığı gün kullandığı araçta yanında olma isteğini dile getirerek; “Bir hanımefendi beni çok etkiledi. 70 yaşında okumayı o kadar güzel öğrenmiş ki. Ehliyet alıp, araba kullanacağım diyor. Onun araba kullandığını duyduğum gün, Allah nasip ederse ben de yanında oturacağım.”diye konuştu.

OKUMA YAZMA BİLMEK NEFES ALMAK GİBİ

Eğitimli kadın daha özgürleştiğinin altını çizen Esra Ceyhan, okuma – yazma öğrenerek sertifika alan kadınlar için; “Okuma yazma bilmeyince siz, sadece başkasından dinlersiniz bazı şeyleri. Oysa yaşamak gerekir. O satırları okuyamamak her şeyden geri kalmak oluyor. Okuma yazma bilmek nefes almak gibidir. Var olmak kadar haktır. Bizde bu hakkı kadınlara geri vermiş olduk bu törende. İnsan olmanın gereği yerine getirildi.”ifadelerine yer verdi.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇOK İYİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI VAR

Ataşehir Belediyesi’nin eğitime verdiği önemin altı çizen Esra Ceyhan, sertifika töreninde yer almanın kendisi için önemli olduğunu kaydederek; “Ben bu gün burada bulunmaktan büyük bir onur büyük bir şeref duydum. Birçok insanın büyük emeği var bu işlerde. Ataşehir Belediyesi’nin çok iyi bir belediyecilik anlayışı var. Çok mutlu oldum.”şeklinde konuştu.

Kadınların eğitiminin toplumun gelişmesindeki etkisine işaret eden Esra Ceyhan, okuma yazma kursları için düşüncelerini; “Her gün böyle törenler yapıldığını düşünsenize. Okuma yazma bilmeyen kimse kalmaz o zaman. Böyle törenler hep yapılsın. Şu zamanda okuma yazma konusunu konuşuyor olmamamız bile çok ayıp. Bu akıl almaz bir şey. Bu sorunun kapanması lazım…” ifadeleri ile aktardı.

Televizyonculuğa ara vermediğini sosyal medya üzerinden çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Esra Ceyhan, önemli bir projesinin işaretini vererek; “Sosyal medyada çok önemli bir çalışma yapıyorum. Yine Esra Ceyhan yapılmayanı yapacak. Önümüzdeki hafta inşallah…” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ