logo

Fikirtepe’de Emsalin 1.5’a Düşmesi Gündemde

Fikirtepe’de Emsalin 1.5’a Düşmesi Gündemde

fikirtepeFikirtepe’de ziyaretlerde bulunan Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, firmaların anlaşamadığı adalarda 4 olan emsalin 1.5 olarak uygulanacağını duyurdu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ile Çevre Şehircilik İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç beraberindeki heyetle Fikirtepe’de incelemelerde bulunarak gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Yapılan açıklamada; Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinin Bakanlık, Tertip Komitesi ve Müteahhitler Platformu’ndan oluşan üçlü tarafından takip edileceği ve uygulanacak yöntemlerin birlikte belirleneceği belirtildi.

Anlaşamayan Adalarda “İndirim Uygulaması”, “Emsal: 1.5”

Müsteşar Yardımcısı Demirtaş tarafından yapılan açıklamada; Bakanlık, Komite ve Platformu’ndan oluşan üçlü tarafından takip edilecek dönüşüm çalışmalarında firmaların anlaşamadığı adalarda 4 olan emsalin “Emsal indirimi uygulaması”na gidilerek emsalin 1.5 olarak uygulanacağı, Bakanlık tarafından kamulaştırma, yıkım kararı takibi başlayacağı ve Fikirtepe Master Planı hazırlanacağı duyuruldu.

Fikirtepe kentsel dönüşüm alanını gezen Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ile İl Müdürü Yaşar Güvenç Fikirtepe Dumlupınar Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM)’ni dernek merkezinde ziyaret etti.

Fikirtepe Dumlupınar Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM)’ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ve İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç ile beraberinde; İmar ve Planlama Müdürü Günay Çoban, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Dr. Hande Yalçıntaş’tan oluşan heyet burada gerçekleşen toplantıda Fikirtepe’nin sorunlarını masaya yatırdı.

fikirtepe-1

“Fikirtepe’nin Önemli Sorunları Gündemde”

imarpanosu.com’da Emre Kulcanay imzası ile yer alan habere göre, Fikirtepe Dumlupınar Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM)’in merkezinde gerçekleşen toplantıda; mahkemeden aldığı kamulaştırma, tahliye ve yıkım kararının uygulanmaması, Kadıköy Belediyesi tarafından yıkımın ertelemesi, İBB Fikirtepe’de tahliye ve yıkımlara  tavrı, Kilitlenmiş / çözümsüz durumdaki adalar, Fikirtepe kentsel dönüşümü tıkayan inatçılar ve bir türlü anlaşamadıkları firmalar, Fikirtepe’de hareketli yine bir seçim döneminin beklenmesi sonucu zaman kaybı, Suriyeli mültecilerin Fikirtepe’ye yerleşimi sonucu yaşanan sorunlar ile Fikirtepe’de tahliye ve yıkımlardan sonra oluşan çevre ve gürültü kirliliği konuları gündeme getirildi.

Fikirtepe’de “Bakanlık, Komite ve Platform üçlüsü”

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Güvenç ve beraberindeki heyet ile Fikirtepe Tertip Komitesi ile yapılan görüşmede Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde uygulanacak yöntemler netleşti.

Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecindeki uygulamalar hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş; “Fikirtepe kentsel dönüşüm süreci, bundan sonra Fikirtepe Tertip Komitesi, Bakanlık ve Fikirtepe Müteahhitler Platformu’ndan oluşan sacayağı üzerinde yürüyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Fikirtepe Tertip Komitesi’nden alacağımız bilgilerle Fikirtepe Müteahhitler Platformu ile görüşeceğiz ve görüşmeleri tertip komitesiyle paylaşacağız. Fikirtepe kentsel dönüşümü bu şekilde koordine edeceğiz” dedi.

fikirtepe-

“Kamulaştırma, Yıkım Kararı Takibi Başlıyor”

Habere göre; Fikirtepe’nin genel durumunun değerlendirildiği toplantıda kamulaştırılan, yıkımı gerçekleştirilmesi gereken bir inşaat firmasının 1 numaralı adası da gündeme geldi. İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç, 21 Mayıs 2015, Perşembe itibariyle il müdürlüğünden bir avukatın mahkemeye gönderilerek yıkımla ilgili kararın takibinin gerçekleştirileceğini açıkladı.

“Ya Ortak Şirket Kurun, Ya da Birbirinize Devredin

Fikirtepe’de gerçekleşen toplantıda aynı yapı adasına birden çok firma tarafından girilmesi nedeniyle çözümsüz kalan adalarda emsal kaybı yaşanacağının altını çizen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, “Bölünmüş adalarla ilgili Bakanlık’ta çalışma yapılıyor: Bölünmüş adalar böyle kalmayacak. Bakanlıkta bununla ilgili yoğun görüşmeler yapıyoruz. Bundan sonra aynı adaya giren firmalardan yeterlilik belgesi istenecek, “Ya ortak şirket kurun ya da birbirinize devredin” denilecek. Yine firmalar arası anlaşma sağlanamazsa emsal kaybı uygulaması ile 4 değil 1,5 emsal üzerinden yapı ruhsatı verilecek” diye konuştu.

Fikirtepe Master Planı Geliyor!..

İmarpanosu.com’un görüşmeye dair edindiği bir diğer bilgiye göre; Fikirtepe Master Planı’nı, Fikirtepe Müteahhitler Platformu tarafından hazırlattırılacak. Master planı hazırlık çalışmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışılacak. Fikirtepe Master Planı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da müdahil olacak. Fikirtepe Master Planı, inşaatı başlamış firmaların planlarını da kapsayacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ