logo

Geri Dönüşüm Geleceğe Yapılan Yatırımdır

Geri Dönüşüm Geleceğe Yapılan Yatırımdır

Ataşehir Belediyesi ile ÇEVKO işbirliğiyle eğitimcilere, mahalle muhtarlarına ve zabıta komiserlerine yönelik “Gelecek İçin Geri Dönüşüm” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Geri dönüşümün geleceğe yapılan yatırım olduğunun vurgulandığı seminerde, “Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü” sayesinde doğal kaynakların tüketiminin azaldığı, dönüşümle yüzde 95’e varan enerji tasarrufu, su tasarrufu yapıldığı, dönüştürülen kağıt oranında ağacın kurtarılarak, petrol tasarrufu yapıldığı, bu tasarrufların da ekonomiye katkısını olduğuna işaret edildi.

Ataşehir Belediyesi ile ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından Ataşehir’deki ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerine, Ataşehir mahalle muhtarlarına ve Ataşehir Belediyesi Zabıta komiserlerine yönelik “Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü” hakkında “Gelecek İçin Geri Dönüşüm” konulu eğitim semineri düzenlendi.

ATAŞEHİR’DE SIFIR ATIK GÜNLERİ BAŞLATTIK

Seminerin açılış konuşmasını yapan Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, Ataşehir Belediyesi’nin çevre koruma ve geri dönüşüm çalışmalarına verdiği önemi belirtirken, daha temiz bir gelecek için yeni projeler geliştireceklerini ve bunun için Ataşehir’de sıfır atık günleri başlattıklarını söyledi.

ÇEVRE ÇALIŞMALARININ SİYASET ÜSTÜ KONU

Çevre çalışmalarının zorluğuna dikkat çeken, bu konuları anlatmanın ve insanlara kabul ettirmenin zorluğunun altını çizen Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, çevre çalışmalarının siyaset üstü bir konu olduğunu; her partiden, her anlayıştan insanın kirlenen sudan, havadan etkilendiğinin altını çizdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE SIFIR ATIK PROJESİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan toplantıda sıfır atık projesi başlatıldığının duyurulduğunu, bu durum kendisini sevindiğini kaydeden Ayten Kartal, 30 yıldır yapmak için çalıştıklarının yapılacak gibi göründüğünü, en azından sürecin hızlanacağını kaydederek, “Türkiye’nin her yerinde bununla ilgili çalışmalar başladı. Atıkların toplanması bizim için önemli. Burada muhtarlarımıza da büyük iş düşüyor. Artık bu işleri muhtarlarımızla birlikte yürüteceğiz. Çalışmalarımız devam edecek. Hepimize düşecek çok işler var. Konuşmacımızı sorumlulukta ve duyguda dinleyelim” diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM OLARAK KATKI SUNMAYA HAZIRIZ

“Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü” hakkında “Gelecek İçin Geri Dönüşüm” konulu eğitimcilerin eğitimi seminerinde konuşan Ataşehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ercan Metin, çevre ile ilgili eğitim programının önemine işaret ederek, “Atıkların geri dönüşüm ile ilgili eğitim çalışması çok önemli. Ataşehir Belediyesi Atık toplama konusunda çok ciddi bir çalışma yapıyor. Kendilerini kutluyorum. Milli Eğitim olarak yapmamız gereken ne varsa katkı sunmaya hazırız” dedi.

BETÜL GÜR ESKİKÖY’DEN ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇEVRE ÇALIŞMALARI

Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Etkinlik Salonu’nda düzenlenen atıkların ayrıştırılarak değerlendirildiği seminerde, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Atık Büro sorumlusu Kimyager Betül Gür Eskiköy tarafından görseller eşliğinde belediyenin çalışmaları hakkında verildi.

Çevre eğitim semineri

Recep Kenan paylaştı: 27 Şubat 2018 Salı

Bu gün ülkemizde 800 civarında geri dönüşüm tesisi bulunduğunu kaydeden ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) Eğitim Şefi Murat Anaç; çevre kirliliği ve boyutları, geri dönüşüm yöntemleri ve kullanım alanları, Türkiye’deki atık kaynaklı sorunlar, geri kazanımın yerküre için önemi ve Türkiye’de uygulanan geri dönüşüm sistemleri ile geri dönüşümün faydaları konularında sunum yaptı.

UZAKTAN KONTROLLÜ ATIK NOKTALARI GELİYOR

Ataşehir Belediyesi ile çevre konularında uyumlu çalıştıklarını, bir çok konuda ilkleri Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir’de gerçekleştirdiklerini kaydeden ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, yine bir ilk olan “Chip İle Uzaktan Kontrollü Atık Noktaları”nın Ataşehir’de uygulanmaya başlanacağı bilgisini vererek, “Ataşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Eğiticilerin Eğitim’ semineriyle, çocuklarımızın eğitimlerini gerçekleştiren değerli öğretmenlerimizi bilgilendirerek geri dönüşüm uygulamaları ve yararları konusunda bilgi paylaşımında bulunmuş olacağız” diye konuştu.

GERİ DÖNÜŞÜM GELECEĞE YATIRIM

Atık yönetimini ilk noktada, kaynağında atıkların ayrışmasından başladığını, atık ayrışımının dönüşüm üzerindeki etkisi ve önemini anlatan ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, geri dönüşümün geleceğe yapılan yatırım olduğunu vurguladığı konuşmasında, çevre ve atık değerlendirme ve dönüşüm ile ilgili dikkat çektiği ayrıntılardan bazıları:

-Ambalaj atıkları olan: Cam, Metal, Plastik, Kağıt, Ahşap ve Kompozit atıklar kaynağında ıslak çöple karıştırılmadan ayrı atık kutularında biriktirilmelidir.

-1 ton kağıt atığının dönüşümü ile 17 ağacı kurtarılıyor. Ayrıca su ve enerji tasarrufu yapılıyor.

-Meyve kasaları ve palet atıklarının dönüşümü ile sunta üretilerek o oranda ağaç kurtarılıyor.

-Dönüştürülen 1 ton atık cam ile 100 litre petrol tasarrufu yapılıyor.

-Yüksek ısı ile üretilen metal ve cam atıklarının dönüştürülmesi ile yüzde 95’e varan, kağıt dönüşümü ile ise yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanır. Bu doğal kaynakların tüketimini azaltır ve ülke ekonomisine katkı sağlar.

Çevre yönetmeliğinde 100 konut ve üzeri sitelerde 2018’de zorunlu olan; Plastik(4), Karton – Kağıt(25), Cam(12) ve Metal(10) atık biriktirme ekipmanı sayısının 2020 yılı sonrasında; Plastik(8), Karton-Kağıt(35), Cam(20) ve Metal(20) sayılarına çıkarılması ön görülüyor.

SEMİNER SONUNDA KATILIM SERTİFİKASI VERİLDİ

ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç tarafından verilen “Gelecek İçin Geri Dönüşüm” konulu eğitim semineri sonunda katılımcılara ÇEVKO Vakfı Eğitim Programı Katılım Sertifikası verildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ