logo

‘GÜÇLÜ KIZLAR, GÜÇLÜ YARINLAR’ KONFERANSI İSTANBUL’DA

‘GÜÇLÜ KIZLAR, GÜÇLÜ YARINLAR’ KONFERANSI İSTANBUL’DA

kiz_cocukBM tarafından, 2012 yılında ilan edilen 11 Ekim gününü ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ kapsamında İstanbul’da ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temalı konferans düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Konferans, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak, eğitim seviyesinin yükseltilmesi ile erken evlilikler ve bağlı anne ve çocuk ölümlerine kamuoyunun dikkatini çekmek amacı ile düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Türkiye, Kanada ve Peru’nun ortak girişimleriyle 2012 yılında, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim gününü ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak ilan etti.

Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekmek, Türkiye’de kız çocuklarının eğitim konusunda yaşadığı sorunları, eğitimin kız çocuklarının hayatında yarattığı farkı ortaya koymak amacıyla Birleşmiş Milletler, Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN WOMEN, bu yıl ilk kez ‘Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nı düzenledi.

Dünya üzerinde okuma yazma bilmeyen 774 milyon kişinin üçte ikisinin kadın olduğu, bütün annelerin ilkokul mezunu olması halinde anne ölümlerinin üçte iki oranında azalacağı ön görülüyor.

Öte yandan eğitim seviyesi ortalamanın altında olan gelişmekte olan ülkelerde yedi kızdan biri 15 yaşından önce evleniyor. 18 yaşına gelmeden evlenenlerin oranı ise %38. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 16 milyon genç kız doğum yapıyor. 15-19 yaş arasındaki kızların ölüm nedenleri arasında birinci sırada gebelik ya da doğum sırasında oluşan sorunlar yer alıyor.

Conrad Hotel İstanbul’da ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temasıyla düzenlenen konferansa; UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aydın Doğan Vakfı Başkanı Handaze Doğan Boyner, UN WOMEN Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir, UNFPA Türkiye Temsilcisi ve Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan Ülke Direktörü Karl Kulessa, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra’nın yanı sıra Türkiye ve dünyadan önde gelen isimlerin katılıyor.

UNİSEF, BM, UN WOMEN, UNFAPA, Aydın Doğan Vakfı temsilcilerinin katkılarıyla ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temasıyla İstanbul’da düzenlenen konferans kız çocuklarının eğitim yoluyla güçlenmesi konusunun tartışıldığı bir platform oldu.

“Ergenlik Çağındaki Kızların nitelikli eğitimi ve güçlendirilmesi”, “Kızların Güçlenmesi ve Eğitimlerinin Önündeki Engeller” konulu panellerin yer aldığı Dünya Kız Çocukları Günü Özel Etkinliği, Sanatçılar ve Kız Çocuklarının Buluşması ile tamamlanacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ