logo

İBB Meclisi’ndeki İmar Görüşmesi Ataşehir Gündeminde

İBB Meclisi’ndeki İmar Görüşmesi Ataşehir Gündeminde

Ataşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı’nın 5’inci birleşiminde 1.Başkanvekili Sadi Özata Başkanlığında toplanarak, gündemdeki madde ve İBB’den geçen imar planı görüşüldü.

Recep Kenan/itvhaber.com

1.Başkanvekili Sadi Özata Başkanlığında toplanan Ataşehir Belediye Meclisi, gündemde bulunan tek maddeyi görüştü. Gündemdeki tek madde Ak parti Grubunun muhalefeti ile ve oy çokluğuyla komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

Ataşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı’nın 5’inci birleşimi, Ataşehir’in İBB Meclisinde görüşülerek geçen 4 mahalleni imar planları ile ilgili gündem dışı tartışmalara sahne oldu.

Tutanak özetlerinin okunması sonrasında gündem dışı söz alan CHP Meclis Gurup Başkanvekili İlhami Yılmaz, sosyal medyada konu olan İBB Meclisi’ndeki imar planları görüşmesinde ret oyu vermelerinin gerekçelerini açıklayarak; “Cuma günü İBB Meclisinden Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahalleleriyle ilgili 1/5000 ölçek NİP (Nazım İmar Planı) geçti.  Ancak, o gün sosyal medyada dolaşan bir takım iddialar vardı. “CHP’nin ret oylarına karşın Ak Parti meclis üyelerinin oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi” diye yazılıyordu. CHP Meclis üyeleri olarak İBB Meclisinde Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahallesi 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı (NİP )’nda ret oyu kullandık.  Neden ret verdiğimizin sorgulanması lazım…” dedi.

AŞIK VEYSEL VE MUSTAFA KEMAL’DE YAŞAYANLARIN CEZALANDIRILDIĞINI GÖRDÜK

2015 yılında Planlamadan gelen teklifin 10 kat ve 2 (E)emsal olduğunu, bu plan teklifinin bölgenin sorunlarını ortadan kaldırmayacağının görüldüğünün altını çizen İlhami yılmaz, bu bölgedeki yapılaşmaların dikkate alınarak, plandaki alanın çerçevesindeki emsal plan kararları doğrultusunda değerlendirilmelerin yapılması için AK Parti ve CHP Meclis üyeleri olarak oy birliğiyle ilgili müdürlüğe iade ettiklerini hatırlatarak; “Bundan birkaç ay evvel, 1.50 – 1.75 emsal olarak iki mahalleye ait Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahallesi 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı (NİP ) geldi.  Komisyona tekrar gönderildi. Komisyon bu değerlendirmeleri yaparken İmar Komisyonundaki arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda plan, 2.50 emsal olarak teklif edilmişti. Bu teklif doğrultusunda bir düzeltme beklerken bizim önümüze 1.50 olan 1.75, 1.75 olan emsalde 2.00 emsal olarak geldi. Katlarda biri 8 diğeri 10 kat olarak geldi. Zaman zaman “imar üzerinde siyaset yapılmaması gerektiği”ni ifade ediyoruz, ama ne yazık ki o gün hakikatten Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinde yaşayan arkadaşlarımızın cezalandırıldığını gördük ve dolayısıyla ret oyu verdik” diye konuştu.

VATANDAŞIN HAK KAYBI SÖZ KONUSU

Plana yapılacak itirazların değerlendirilerek bu durumun düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, bölgenin etrafındaki mahallelerde emsalin(E) 2.50 olduğuna dikkat çekerek, “Bu iki mahallenin etrafına baktığımızda; Örnek mahallesinde,  Yenisahra ve Barbaros mahallerinde 2,5 emsal.  Yine Mustafa kemal Mahallesi’nin Ümraniye ilçe sınırları içerisinde kalan Site Mahallesi’nde de 2,5 emsal verilmiş. Birde buraya bakıyorsunuz, 1.75 ve 2 emsal düzeltilerek getirilmiş. Ayrıca burada yüzde 20 kesinti yapılarak hesaplanıyor emsal. Yani vatandaşın 5000 m2 arsası varsa, bundan %20 net üzerinden kesinti yapılarak 4000 m2 düşerek emsal hesaplanıyor. Vatandaşın burada da hak kaybı söz konusu… Bu iki mahallede yaşayan vatandaşlarımız cezalı duruma düşürülmüştür. Bu planların düzeltilmesi ile ilgili olarak gereken çalışmalarımızı yapacağımızı buradan ifade etmek istiyorum” dedi.

İMAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ

CHP İBB Meclisinde olumsuz oy kullandığını, Ataşehir’den 3-4 CHP’li meclis üyesi olmasına rağmen bu konuda bağımsız üye Hüseyin Sipahi’nin konuştuğunu belirten Ak Parti Meclis Gurup Başkanbvekili Mustafa Cevat Arzık, “imar üzerinden siyaset yapılmaz”  ifadesine katıldığının altını çizerek, “Ancak geldiğimiz noktada ret oyu verilerek siyaset yapılmış oluyor. Bizde bunun üstünde grup olarak ret oyu verseydik plan geçmeyecekti. Bizde bu planların biran evvel çıkıp dönüşümün başlaması ve vatandaşlarımızın daha fazla mağdur olmamaları için elimizden geldiğince hem Ak Parti Meclis Grubu hem de Ak parti İlçe teşkilatı olarak planlarla ilgili görüşlerimizi sunduk. Bizde emsalin yükselmesi ile ilgili bir takım girişimlerde bulunduk.  1.50 ve 1.75 olan emsal girişimlerimiz sonucunda 2 emsale yükseldi” şeklinde konuştu.

ATAŞEHİR’İN HER BÖLGESİNDE EMSALİN YÜKSEK OLMASINI İSTİYORUZ

Kendilerinin de emsalin yüksek verilmesini, istediklerini vurgulayan Arzık, “Elbette bizde Ataşehir’in her bölgesinin yüksek olmasını istiyoruz. Ancak şu gerçeği de unutmamak lazım.  Sonuçta İstanbul’da 1/ 100 binlik planlar dahilinde belli bir yoğunluğa göre planlar yapılıyor. Planlamadaki arkadaşlarımız bununla ilgili olarak bilgide verdiler.  Yani yüksek yoğunluklu konut alanına alındı. Neredeyse iki katına varan imar hakkı verilmiş oldu. Sonuçta kesinleşmiş bir şey yok. Askıya çıkacak. İtirazlar değerlendirilir. Bölge halkının istekleri göz önünde bulundurularak tekrar görüşülür ve maksimum ne şekilde çıkacaksa, mağduriyet yaşanmaması adına bizde elimizden geldiğince gayret gösteririz” dedi.

KAYIŞDAĞI VE İNÖNÜ MAHALLERİ PLANI REVİZYON

CHP’li üyelerin Kayışdağı ve İnönü Mahalleri 1/5000 ölçek Nazım İmar Planı (NİP )’nda ret oyu kullandıklarını hatırlatan Arzık, konuşmasında, “Kayışdağı ve İnönü Mahalleri için de CHP’li arkadaşlarımız ret verdi. Orada çok büyük değişiklik yok. Aslında revizyon edilen bir plandı. Orada mağduriyetlerin giderilmesi noktasında bir plan yapıldı. Donatı da kalan bir parsel varsa, donatı transferi ile bu mağduriyetlerinin giderilmesi, yine dere sınırlarının koruması düştüğü için orada kalan bazı yeşil alanlarla ilgili bunların hem kamuya döndürülmesi hem de orada yıllardır mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi açısından uygulama adaları oluşturularak  %25 kesinti yapılıp kamuya birebir terk edilmesini sağlamak” ifadelerine yer verdi.

CEZALANDIRMA, SİYASET YAPMA DÜŞÜNCEMİZ YOK

Arzık, konuşmasını, “Bizim imar planları ile ilgili herhangi bir bölgeyi cezalandırmak gibi bir düşüncemiz olmadığı gibi imar üzerinde de siyaset yapma noktasında bir düşüncemiz yok, eğer aksi durum olsaydı bizde ret oyu verirdik ve bu planda çıkmazdı” ifadeleri ile tamamladı.

Bölgesi olan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri ile ilgili imar planı tartışmalarında görüş belirtmek üzere söz alan CHP Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Süleyman Karadağ, çevre mahallelere göre düşük emsal ile İBB Meclisinden geçen imar planları ile ilgili mahalle halkını cezalandırıldığını iddia etti.

Söz alan Ak Parti Meclisi Üyesi Mehmet Korkmaz da, kimseyi cezalandırmak veya ötekileştirmek gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayarak; “Tüm mahalleler bizimdir” dedi.

Gündemdeki tek maddenin görüşülerek oylanması sonrasında Oturum Başkanı Sadi Özata, görüşülecek başka madde kalmadığı gerekçesiyle oturumu,19.10.2017 Perşembe günü saat 17.00’da toplanmak üzere kapattı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ