logo

İlhami Yılmaz: Planlar Büyükşehir İle İstişare Edilerek Yapıldı

İlhami Yılmaz: Planlar Büyükşehir İle İstişare Edilerek Yapıldı

Yenisahra ve kısmen Barbaros mahallelerini kapsayan 1/1000’lik UİP’nın İBB tarafından iade gerekçesini eleştiren İlhami Yılmaz, Büyükşehir’in ‘Resen Değişiklik’ yetkisi olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi tarafından 1/5000 Ölçe Nazım İmar Planına uygun olarak hazırlandığı iddiası ile gönderildiği Ataşehir Belediye Meclisi görüşmelerinse CHP ve Ak Parti guruplarının oluru ve oyları ile ve oy birliği ile onaylanarak Büyükşehir (İBB)’e gönderilmişti.

Onay için inceleyen İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından 1/5000 ölçek NİP uygun olmadığı gerekçesi ile ve İBB Meclisinde görüşülmeden bürokrat imzası ile iade edilmişti.

Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami yılmaz ile üzere itvhaber.com adına söyleşi gerçekleştiren Recep Kenan, 1/5000’lik plana Sosyal Donatı alanlarında özellikle de cami alanlarında daraltma olduğu gerekçesi ile iade edilen Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 Ölçek Revize Uygulama İmar Planının (RUİP) iade ve düzenleme süreci ile ilgili görüşlerini ve düşüncelerini alarak, İBB’nin planı iade edişi ve gerekçeleri hakkında açıklamalar yaptı.

Recep Kenan tarafından Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami yılmaz ile itvhaber.com adına gerçekleştiren söyleşide şu açıklamaları yaptı:

“İBB BAŞKANI MEVLÜT UYSAL: EN AZ 6 AY DAHA SÜRECEK” DEMİŞ

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal Ataşehir’de iftar programına gelmiş. Orada planların 6 ay daha süreceğini ifade etmiş. Niye planlar 6 ay daha sürüyor? Buradaki vatandaşların mağduriyet edilmesi adına böyle bir şeyin yapılması mümkün mü? Olur mu öyle şey?

BÜYÜKŞEHİR KANUNU 1526 VE 5393 SAYILI YASALARDA PLANLARIN NE ŞEKİLDE YAPILACAĞI İFADE EDİLİYOR

Büyükşehir Belediye Kanun 5393 sayılı yasalar planların ne şekilde yapılacağını ifade ediyor. 5216 sayılı belediyeler yasası tarafından 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları yapılır diyor.  5393 sayılı yasada da, “1/5000’liğe uygun 1/1000’lik plan yapılır” diyor. Burada 1/5000’liğe uygun 1/1000’lik plan bizim tarafımızdan yapılmıştır.

PLAN İBB’DE RESEN DE DÜZELTİLEBİLİRDİ

5216 sayılı yasaya göre zaten bu planlar 1 senesini doldurmuş. 1 sene dolduğu için Büyükşehir (İBB) tarafından resen de yapılabilir 1/1000 ölçek planlar. Plandaki düzletmeler de İBB (Büyükşehir)’de resen de yapılabilirdi. Ben Büyükşehir’de konuşurken Başkan’a da imar üzerinden siyaset yapılamayacağını ifade ettim. Burada yaşayan vatandaşları mağdur etmemek adına planlar İBB tarafından iadeye gerek kalmadan düzeltilebilirdi. Hakikaten, imar üzerinden siyaset yapılmamamsı lazım… Vatandaşın hakkını vermemiz lazım. Ataşehir Belediyesinin 1/5000’lik planlar yapılmadı. Şu ana kadar hiçbir 1/5000’lik planı yapılmadı. Yenisahra ve Barbaros mahallelerini, kapsayan bu plan ilk 5000’lik plan olacaktı. Arkasından gelecek olan planlarımız var. Onları da bekliyoruz. Biz ilçe Belediyesi ve İlçe Belediye Başkanlığı olarak vatandaşımızı mağdur etmemek adına her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Ben bunu Meclisteki konuşmamda da söyledim.

PLANLAR  ONAYLANIP ASKIDAN SONRA İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Yenisahra ve kısmen Barbaros mahallelerini kapsayan Yenisahra Mahallesi ve Yakın Çevresi 1/1000 Ölçek Revize Uygulama İmar Planının (RUİP) şimdiye kadar onaylanarak uygulanmaya başlanması gerektiğinin altını çizen Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın Ataşehir’deki iftar programında planın en az 6 ay daha çıkamayacağı yönündeki sözlerini hatırlatarak; “Burada kazmanın Haziran ayında vurulması lazımdı. Bu planların bir an önce onaylanıp askıya çıkarıldıktan sonra varsa itirazla görüşülmesi lazım. Böyle bir şey olabilir mi? Bu aşamaya gelen plana itirazlarla ilgili vatandaşların itirazları için komisyon kurulabilir mi? Varsa itirazlar askıdan sonra kurumların ilgili birimleri tarafından değerlendirilir” ifadelerini kullandı.

PLANLAR BÜYÜKŞEHİR İLE İSTİŞARE EDİLEREK YAPILDI

1/1000 ölçek planların yapım sırasındaki çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi Planlama Dairesi Başkanlığı ile istişare edilerek yapıldığını iddia eden Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, iade gerekçeleri ile ilgili şu ifadeleri kullandı: ‘Cami alanlarının daraltıldı’ denilen konular; Mümin Deresi Cami yeri olarak ayrılan yerde iskanlı, imarlı binalar var. Kadastral yol, ana arter var. Mümin Deresi Cami alanını genişletmişler, yolu da cami alanı içerisine almışlar. Diğer ibadet alanları ile ilgili olarak da aynı şeyler yapılmış. Bizim 1/1000 ölçekli (UİP) Uygulama İmar Planlarımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  ile istişare edilerek yapılan planlar. 1/5000’liğe uygun yapılan planlar.”

PLANLAR İBB MECLİSİ’NDEN KAÇIRILDI MI?

Planın iade edilişinin bu şekilde olamayacağını, hukuk açısından bir takım sıkıntılar doğuracağını ifade ettiğini ifade eden İlhami yılmaz,  Meclisin oy birliğiyle göndermiş olduğu planların bir bürokratın imzası ile iade edilmesi teknik anlamda doğru olmadığını kaydederek; “Ataşehir Belediyesi’nden giden planlar Meclisin oy birliği ile geçmiş. Plan oy birliği ile onanmış. En azından Meclise gitmesi, Meclisin görmesi lazımdı. Belki de İBB Meclisi bu planı oy birliğiyle kabul edecekti.” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ