logo

‘İsa Çelik’in Objektifinden Dağlarca Fotoğrafları’ Sergisi Açıldı

‘İsa Çelik’in Objektifinden Dağlarca Fotoğrafları’ Sergisi Açıldı

Ataşehir Belediyesi’nin ünlü şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı 9. ölüm yıldönümünde anma etkinlikleri kapsamında düzenlediği “İsa Çelik’in Objektifinden Dağlarca Fotoğrafları” sergisi Ataşehir’deki Cemal Süreya Etkinlik Merkezi’nde açıldı.

Saat  13.00’te Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Sadi Özata, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve sanatseverlerin katılımıyla açılan sergide, İsa Çelik’in değişik zaman ve mekânlarda çektiği Fazıl Hüsnü Dağlarca fotoğraflarından 36’sı  bulunmakta.

Serginin açılış kurdelesini  Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, sanatçı İsa Çelik ve Dağlarca etkinliğinin kolaylaştırıcısı Alâettin Bahçekapılı birlikte kesti. Kayhan bu sırada yaptığı konuşmada,  varlıkların doğup, büyüyüp öldüğünü, bunun karşı çıkılamaz bir olgu olduğunu, ama bazı varlıkların daha uzun yaşamasının arzu edildiğini dile getirdi. Kayhan şöyle dedi: “Çoğumuz doğuyor, büyüyor ve biyolojik olarak ömrümüzü tamamlayıp ölüyoruz. Oysa daha az olan bir kesim yaptıklarıyla,  ürettikleriyle, yaşam biçimleriyle, cesaretleriyle hepimize örnek oluyorlar. Bunlar bize yol gösterici oluyorlar.  Bu kesimin daha da az bir kısmını, dünya görüşü bize daha yakın  olan bir kesimi veya birini de bize önder olarak seçiyoruz. Keşke bunlar daha çok yaşasaydı, keşke bunlar gibi daha çok kimse olsaydı, diyoruz.  Bunlar kimdir? Mustafa Kemal Atatürk’tür, Nâzım Hikmet’tir,  Ahmet Arif’tir, işte ömrü ne kadar uzun olursa olsun Dağlarca’dır, Yaşar Kemal’dir. Bunlar yaptıklarıyla, ürettikleriyle, çizdikleriyle, yazdıklarıyla, kameralarıyla ufkumuzu açan, bize yol gösteren , doğruyu tanıtan, doğrumuzu yanlışımızı bize gösteren  insanlar. Bunların arkasından bizler ‘keşke’lerle yaşıyoruz.”

Kayhan,  tanımladığı tür insanlar gittikten sonra, herkese düşen bir görev olduğunu, anılarını yaşatmak, tanınmalarına, daha iyi bilinmelerine, unutulmamalarına katkıda bulunmak gerektiğini belirtti ve Ataşehir Belediyesi’nin bunu yapmaya çalıştığını vurguladı.

Dağlarca’yı  çeşitli zaman dilimlerinde ve mekânlarda fotoğraflayan sanatçı İsa Çelik ise konuşmasında, bir hikâyeci, bir grafiker olduğunu, yaşayışını, duruşunu olumlamadığı hiçbir kimseye fotoğraf makinesi doğrultmadığını ya da herhangi bir işine emek katmadığını belittikten sonra şöyle dedi: “Ben bilim, sanat insanlarının fotoğraflarını yapıyoruz. Bu tanımlamayı kullanıyorum, çünkü  fotoğraf da öteki sanatsal eylemler gibi, sinema, tiyatro, şiir gibi yapılan bir iştir.  Bir kişinin fotoğrafı sanatsal eylem olarak yaparsanız yarına kalır diye düşünüyorum. O nedenle ben, bir vefa borcu olsun diye önce Âşık Veysel’in fotoğrafıyla başladım,  sonra benim dönemine denk gelen hemen hemen herkesin fotoğraflarını yaptım. Ben Sokrates’i, Nâzım’ı, Pir Sultan Abdal’ı, Çaykovski’yi, Dede Efendi’yi  dedem sayıyorum.  Çünkü biz, hepimiz üst üste konula konula gelen bir kültürün devamıyız. Dağlarca gibi adamların yüzü suyu hürmetine bugünlere geldik ve yarınlara gideceğiz. Bilim, kültür, sanatta Dağlarcaların, Yaşar Kemallerin Jack Londonların, Dostoyevskilerin yaptıkları büyük bir heyecandır, büyük bir ateştir, büyük bir maceradır. O güzel, büyük maceranın bir tarafından biz de onları alkışlamaya çabalıyoruz.”

Ataşehir Belediyesi’nin  ünlü şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ölümünün 9. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği “İsa Çelik’in Objektifinden Dağlarca Fotoğrafları” sergisi 20 Ekim’e kadar  Ataşehir’deki Cemal Süreya Etkinlik Merkezi’nde açık kalacak.

Ataşehir Belediyesi’nin Dağlarca etkinlikleri kapsamında 15 Ekim Pazar günü, saat 13.00’te Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında bir tören yapıldıktan sonra, Ataşehir İçerenköy’de Neşet Ertaş Kültürevi’nde saat 15.00’te panel gerçekleştirilecek..

TRT Emekli Şef Prodüktörü Alaettin Bahçekapılı’nın “Görsel Radyo” biçiminde sunacağı panele, Eleştirmen-Yazar Doğan Hızlan, Akademisyen-Şair Hilmi Yavuz, Çocuk Vakfı Başkanı Yazar-Şair Mustafa Ruhi Şirin, Edebiyat Araştırmacısı Konur Ertop,  Dağlarca Şiir Ödülü Sahibi-Şair Ömer Erdem, Fotoğraf Sanatçısı İsa Çelik ile Dağlarca’nın yakın dostu Ruhan Ertop konuşmacı olarak katılacak.

Panelistler, Dağlarca’nın dünyaya, şiire, çocuklara bakışını, insan ilişkilerini değerlendirecek. Dağlarca’nın şiirlerinin TRT eski sunucusu Levent Bitecik tarafından sunulacağı panelde, Dağlarca’nın yabancı dillere çevrili şiirlerinden de örnekler sunulacak.

Etkinlikte şairin Ruhi Su ve Eşber Yağmurdereli tarafından bestelenmiş yapıtlarına da yer verilecek. Panel sırasında Dağlarca’nın video görüntüleri ve sesi de yayımlanacak.

Haber: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ