logo

Kalender Özdemir ‘Su Canlı Yaşamının Vazgeçilmezi’

Kalender Özdemir ‘Su Canlı Yaşamının Vazgeçilmezi’

atasehir_su_kalenderAtaşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Susuz gelecek olamaz sloganıyla ‘Kuraklık ve Risk Yönetimi’ konulu  Miktad Kadıoğlu’nun konuşmacı olduğu konferans düzenledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi’nce “Susuz bir gelecek olamaz” sloganıyla ‘Kuraklık ve Risk Yönetimi’ konulu konferansa, İstanbul Teknik Üniversitesi – Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasında canlıların yaşamında vazgeçilmez ihtiyacı olan su Kaynaklarının Azaldığına dikkat çeken Kalender Özdemir, bilinenin aksine su kaynaklarımızın azlığının altını çizerken belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

“Küresel İklim Değişiminin Türkiye’ye Etkileri”, “Kuraklık ve Kuraklığın Nedenleri”, “Kuraklığın Risk Yönetiminde Yapılması Gerekenler”, “Su Tüketimini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler”i açıklayan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Suyun Canlı Yaşamın Vazgeçilmez İhtiyacı olduğunu vurgularken, “Susuz Bir Gelecek Olamaz” dedi.

Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen konferansa; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Hışman ve Kalender Özdemir, Ataşehir Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Sadi Özata, Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Projeler Koordinatörü Gamze Akkuş İlgezdi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve CHP ilçe yöneticileri, CHP İl Yönetim Kurulu üyesi Mehtap Düzova, Kent Konseyi Başkanı Şerife Özdemir ve Yürütme Kurulu üyeleri ile Ataşehir’deki okullardan gelen öğretmen ve öğrenciler katıldı.

kuraklık_su_kalender_ozdemir

Dünyadaki Su Kaynakları Azalıyor

Suyun canlı yaşamında vazgeçilmez ihtiyacı olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Kalender Özdemir, dünyadaki içilebilir su kaynaklarının; düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, aşırı sanayileşme gibi sebeplerden giderek azaldığına dikkat çekti.

Suyla Çevrili Ülkemizde İçilebilir ve Kullanılabilir Su Kaynağı Az

Su kaynakları ile çevrili olan ülkemizin içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının azlığına dikkat çekerken tüketimin fazla oluşunun gelecekte ülkemizin kuraklıkla karşı karşıya kalma riskini artırdığını bu yüzden sorumlulukların önemini hatırlatan Kalender Özdemir konuşmasında, su arz ve talep dengesizliğinden ortaya çıktığını söylediği kuraklıkla ilgili şu noktalara vurgu yaptı:

kuraklık_su_kalender_ozdemir_3Akla Ve Bilime Dayalı Alternatif Çözümler Üretmeliyiz

*Kuraklık sadece iklim değişikliği ile ilgili değil… Su kaynaklarının hatalı kullanılması ve suyun israf edilmesiyle de yakından ilişkili…

*Kuraklık problemlerinin çözülmesi ve kuraklığın etkilerinin önlenmesi için bir dizi yönetim ve planlamaya ihtiyaç vardır.

*Ülkemizde yapılan planlamalarda; risk yönetimi yerine kriz yönetimi anlayışı esas alınmaktadır.

*Planlamalardaki merkezi yönetim anlayışı; sulama suyunun ölçülü dağıtımı ve şebekelerini işletilmesindeki eksiklikler, kuraklık planlamasının etkinliğini azaltabilir.

*Sadece kuraklık değil, içinde yaşadığımız dünyanın bütün sorunları akla ve bilime dayalı alternatif çözümler üretmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.

*Lütfen önceliklerimizi “Olmazsa Olmaz” ilkelerimizi bir adım daha ileriye taşıyalım. Çocuklarımıza bırakacağımız “geleceğin dünyası” sadece ilkelerle değil, daha çok “gerçekler” çerçevesinde şekilleniyor.

“Model İlçe ve Markalaşmış; Öncü, Önder Belediye”

Öncü ve önder belediye olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kalender Özdemir konuşmasının son bölümünde; “Amacımız ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına duyarlı ve çevre sorunları konusunda bilinçli insan modeli yetişmesine “elimizden geldiğince” katkıda bulunarak; model bir ilçe ve markalaşmış belediyecilik anlayışı içinde, öncü ve önder belediye olmaktır” dedi.

“Susuz Bir Gelecek Olamaz”

“Susuz bir gelecek olamaz” sloganıyla ‘Kuraklık ve Risk Yönetimi’ konulu konferansta konuşmacı; İstanbul Teknik Üniversitesi – Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Küresel İklim Değişiminin Türkiye’ye Etkileri”, “Kuraklık ve Kuraklığın Nedenleri”, “Kuraklığın Risk Yönetiminde Yapılması Gerekenler”, “Su Tüketimini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

kuraklık_su_kalender_ozdemir_miktad_kadioglu

“Su, Canlı Yaşamın Vazgeçilmez İhtiyacıdır”

Kuraklığı, “Arz ve talep ilişkisindeki su sıkıntısı” olarak tanımlayan ve kuraklığın nedenlerini sıralayan Miktad Kadıoğlu su tüketimini azaltarak tasarruf yapmanın yöntemleri ve “Risk yönetiminde yapılması gerekenleri” sıralayarak şunları söyledi:
“Su canlı yaşamın vazgeçilmez ihtiyacıdır. Dünyadaki içilebilir su kaynakları; düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve aşırı sanayileşme gibi nedenlerle giderek azalıyor. Gelecekte insanlık çok ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıyadır.  Yalnızca ülkemizde değil, küresel anlamda çözüme ulaştırılması gereken bir dünya sorunu olarak karşımıza çıkıyor.  Bu riski azaltmanın en önemli yolu da mevcut kaynakları verimli kullanılmasından geçiyor.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ