logo

KILIÇDAROĞLU, ‘BUGÜNLERDE BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR’

KILIÇDAROĞLU, ‘BUGÜNLERDE BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR’

kk-hbNevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Bakan Avcı ve Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı,  53. Ulusal 27. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 53. Ulusal 27. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne çoğunluğu Alevi 30 binin üzerinde vatandaş katıldı.

Hacı Bektaş Veli’nin “Bizim yolumuz, sevgi ve kardeşlik yoludur” sözlerini hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Onun yolundan gidenler IŞİD gibi, El Nusra gibi, El Kaide gibi FETÖ gibi İslamı yanlış yorumlayanları ve yorumların kabul edilemez sonuçlarını bize gösteriyor” diyerek, Hacı Bektaş Veli’nin sözleri pırıl pırıl bir dünyayı işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş İlçesi’nin Çilehane Mevkii’nde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Salonu’nda yapılan törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Nevşehir Valisi İlhami Akbaş, CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP milletvekilleri, eski Turizm Bakanı ve bu yılki ’Hacıbaktaş Ödülü’ sahibi Alev Coşkun, Arnavutluk’tan gelen Alevi Dedesi Edmond Brahimaj, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, alevi dedeleri, alevi dernek, vakıf ve federasyon temsilcileri ve ağırlıklı olarak alevi vatandaşlar katıldı.

TÜRK BAYRAĞI DIŞINDA BAYRAK VE FLAMA AÇILMADI

Salonda Türk bayrağı dışında bayrak ve flama açılmaması uyarısı üzerine Türk bayrağı dışında siyasi parti bayrakları dahil hiçbir flama açılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, salona birlikte girerek halkı birlikte selamladı. Salondakiler de, Kılıçdaroğlu’na ’Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganlarıyla karşılık verdi. Salondakiler sık sık ’Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganı atıldı.

  1. ULUSAL 27. ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ’Yİ ANMA TÖRENİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 53. Ulusal 27. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nde yaptığı konuşmada, velilerin, erenlerin, pirlerin ve aşıkların Anadolu’yu yurt yaptıklarını, ülkenin dört bir yanını bir oya gibi işlediklerini, bu toprakların dokusuna kendi damgalarını vurduklarını söyledi.

İnsana duyulan sevginin ve saygının temelinde adalet ilkesinin bulunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin adalet vurgusuna dikkat çekerek; “Hacı Bektaş Veli insanın sosyal hayattaki saygınlığını sağlayan en önemli kriterin adalet olduğunu savunur. Şöyle der hünkar, ’Alnınız açık dolaşmak için önce adaletli olmanız gerekir. Adalet yüceltir.’ Tıpkı Mevlana gibi… Mevlana da diyor ki, ’Adalet ağaçları sulamak, zulüm ise dikenlere su vermektir.’ Yani adalet hakkı bilmek, hakkı tanımak ve her şeye hakkıyla davranmak demektir. Kimseye dininden, mezhebinden, yaşam tarzından, inancından ve kimliğinden dolayı ayrımcılık yapmayan Hacı Bektaş-ı Veli için adalet, beşeri ilişkilerin temelidir. O ’Dünya için yaratılmış nesneler eşittir’ ilkesiyle tüm insanlığı bir gördüğünü vurgular. Bu anlayışın ifadesi Yunus’ta ’72 millet birdir bize’ dizesiyle karşılık bulmuştur” dedi.

İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR

Adalet ve eşitlikçi bir toplum modelini savunan Hacı Bektaş Veli’nin kadın erkek ilişkilerine de adaletli ve eşitlikçi baktığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Onun için kadın, insanın bir diğer yarısıdır, kadın onun için asla kesinlikle ikinci sınıf bir birey ya da toplumsal yaşamda sırası erkekten sonra gelen birisi değildir. O kültürden gelen Neşet Ertaş da ’Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu.’ diyerek aynı felsefeyi taşıdığını bize göstermiştir. Bu anlayışın ürünüdür ki Hazreti Pir, Bektaşi dergahlarını kadınlara açmıştır. Ayrıca Baciyan-ı Rum adı altında tarihin ilk kadın örgütlenmelerinden birini gerçekleştirmiştir. Bu birliğin felsefesini Hacı Bektaş Veli oluşturmuştur. Bu konuyla ilgili rivayetlerde öne çıkan isim Kadıncık Ana’dır. Hacı Bektaş Veli kerametlerini Kadıncık Ana’ya aktarmıştır.”

Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli için Allah’a kavuşmanın yolunun, doğru amellerle birlikte ilim olduğunu belirterek, “Onun için ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” dedi.

BUGÜNLERDE EN ÇOK BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

Hacı Bektaş Veli’nin menkıbeye göre 12-13. yüzyılda savaş ve kargaşa ortamında Anadolu’ya gelerek, dostluğu, barışı, hoşgörüyü ilke edinen dünya görüşüyle, farklı din ve kültürden gelenleri bir çatı altında toplamayı başardığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, “Onu tasvir eden resimlerde kendisini kucağında ceylan ve arslan ile görürüz. Bu tasvir Hünkar’ın çelişkileri ortadan kaldıran, düşmanları barıştıran, fakir ve zengini eşit kılan adaletli anlayışını tanımlamaktadır. Ona göre dünyada yaşanan bütün kötülüklerin temelinde insani değerlerden uzaklaşma vardır. Ve bu uzaklaşmadan kurtulmanın yolu özeleştiridir. Onun kitabında ukalalık yoktur, kibir yoktur, gıybet yoktur, tamah yoktur, öfke, kişinin kendisini her koşulda haklı görme düşüncesi yoktur.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin insanı toprak gibi verimli ve mütevazı, şefkatli ve sabırlı, ilme tutkun ve cömert, edepli ve kanaatkar, 72 millete aynı gözle bakan ve kimseyi ayıplamayan bir varlık olarak gördüğünü dile getirerek, onun 13. yüzyılda ortaya koyduğu bu düşüncelerin günümüzde de anlamını eksiksiz olarak koruduğunu anlattı.

“BİZ KİMSEYE KİN TUTMAYIZ”

“Bugün onun düşünceleriyle Türkiye’nin ve dünyanın güncel ve temel sorunlarına eğildiğimiz zaman önümüzde aydınlık bir yol olduğunu bilmemiz lazım.” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem Osmanlı’nın kuruluşunda hem Cumhuriyet’in kuruluşunda Hacı Bektaş Veli felsefesinin olduğunu hiçbir yurttaşımızın, kimliği, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun hiçbir yurttaşımızın unutmaması gerekiyor. Sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin kurucusu Hacı Bektaş Veli’dir. Hacı Bektaş Veli şöyle der: ’Bizim yolumuz, sevgi ve kardeşlik yoludur.’ Onun yolundan gidenler IŞİD gibi, El Nusra gibi, El Kaide gibi FETÖ gibi İslamı yanlış yorumlayanları ve yorumların kabul edilemez sonuçlarını bize gösteriyor, pırıl pırıl bir dünyayı bize işaret ediyor. Tıpkı Yunus Emre’nin düşündüğü gibi. Ne diyor Yunus Emre? ’Adımız miskindir bizim, düşmanımız kindir bizim, biz kimseye kin tutmayız kamu alem birdir bize’ diyor. Bugünlerde en çok birliğe, hoşgörüye, kardeşliğe ihtiyacımız var. Birliği, dirliği sağlayacağız, güzel ülkemizde al bayrağımızın altında Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu güzel Cumhuriyet’imize sahip çıkarak, yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ