logo

MELDA ONUR PAYLAŞTI, DEPREM OLDU!

MELDA ONUR PAYLAŞTI, DEPREM OLDU!

Gazeteci Melda Onur’un Ege Denizi merkezli 6,2 şiddetindeki deprem öncesi sosyal medyada yaptığı paylaşımla dikkat çeken, deprem öncesi canlı davranışları gündeme oturdu.

Ege Denizi merkez üslü 6,2 şiddetindeki deprem Çanakkale’den İstanbul’a, Yunanistan’dan Bursa’ya geniş bir alanda hissedilirken vatandaşlara korku ve panik yaşattı. Kısa süreli de olsa telefon santralleri kilitlendi.

Sosyal medyada yağılan binlerce paylaşım arasından CHP eski Milletvekili ve Gazeteci Melda Onur’un depremden önce paylaştığı deprem uyarısı içeren tweeti en çok paylaşılan mesajlar arasında yer aldı. Melda Onur’un, “2 gündür şehir merkezlerinde görülen yılan haberleri var. En son 1999 depremi az öncesi olmuştu. Demedi demeyin.” İfadelerinin sosyal medyada paylaşımından 2 saat sonra 6,2 şiddetli Ege depremi yaşanması sosyal medyada dikkat çekerken çok sayıda paylaşım ve beğeni yapıldı.

BOĞAZIN RENGİ İSTANBUL DEPREMİNE İŞARET!

Sosyal medyada denizin renginin değişmesine ilişkin sabah saatlerinde Twitter’da paylaşımlarda, “Boğazın anlık görüntüsü. Bölge bölge derinleşmesi büyük İstanbul depremine işaret” mesajı dikkat çekmişti.

Konu ile ilgili yapılan araştırmada canlıların depreme karşı duyarlılıkları ve öncesindeki davranışları şöyle açıklandı:

YILANLARLA DEPREMİN İLGİSİ VAR MI?

CHP eski Milletvekili Melda Onur, İzmir depreminden iki saat önce Twitter hesabından şehir merkezlerinde artan yılanlara dikkat çekerek, “Deprem uyarısı” yaptı. Peki ama deprem ile yılanların bir ilgisi var mı, sorusuna Jeofizik Mühendisi Profesörü Ahmet Ercan şöyle yanıt verdi:

“Canlılar beyincik kısımlarıyla depremden önce çıkan küçük titreşimler ve elektromanyetik dalgaları duyarlar. Baş küçüldükçe depreme olan duyarlılıkları da artar. Dişilerin beyincikleri erkeklere göre daha büyük olduğu için, insanda da böyledir, depremi daha iyi hissederler. İnsanda eklemlerde, diz ve dirseklerde ağrılar olur; göz ağırlaşır, göze bastırma hissi uyanır, şakaklar migren gibi ağrır.

Kadınlarda göğüs, kalça, baldırlarda hassasiyet oluşur, gebelerde çocuk tekmelemeye başlar, insan, kedi köpeklerde erken doğum görülür.

YARIM SAAT ÖNCE DOKUNMA BANA ÇİÇEĞİ KAPANIR

“Dokunmabana çiçeği depremden yarım saat önce kendiliğinden kapanır. Kavak ağaçlarının yaprakları yarım saat önceden sanki rüzgar esiyormuş gibi kıpraşmaya başlar. Tüm doğa uyarır, haykırır.

1 SAAT ÖNCE TAVUKLAR ÇIĞRIŞIR, KUŞLAR DEPREM BÖLGESİNDEN KAÇAR

Kümes hayvanlarında sanki tilki, çakal, gelincik girmiş gibi çığrışma başlar, kümesten kaçmak isterler. Kuşlar öbekler halinde bağrışarak deprem olacak bölgeden uzaklaşır. Yapılan bir araştırmaya göre köpeklerde uluma başlar, felaket geliyor, dayanışma içinde olalım çağrısıdır bu. Kediler ev dışına saklanır, yavrularını taşır. Güvenli bir yere kaçışır. Kırlangıçlar yönsüz şekilde yuvalarından çıkar ve kaçışır. Leylekler lakalak diye bağrışarak tüm canlıları yaklaşan felakete karşı uyarmaya çalışırlar

YILANLAR 2-3 GÜN ÖNCEDEN, YENGEÇLER KARAYA ÇIKAR

Yılanlar 2-3 gün önceden ortaya çıkar. Köstebek, kirpi, fare gibi yeraltı hayvanları yer yüzüne çıkar. Yengeçler kıyıya kaçar. Akrepler dolar. Fareler, sincaplar elektrik direklerine çıkmak ister.

1 HAFTA ÖNCEDEN KIRMIZI BALIKLAR ÇOĞALIR

Deprem olacağı hafta denizlerin derinliklerinde yaşayan kırmızı balıklar yüzeye yaklaşırlar, bu nedenle de çok sayıda yakalanırlar. En çok hissedenler balıklar, özellikle de yılan balıklarıdır. Denizde ortadan kaybolurlar ve saklanırlar. Suların kimyası değişir. Canlılarda deprem öncesi çiftleşme duyguları artar.

1 YIL ÖNCEDEN AĞAÇLARIN DALLARI KIZARIR

Deprem olacağı yıl ağaçların gögüsleri ve dalları kızarır. Çok fazla çiçek açar, bol meyve verir.

FELAKET GELİYOR, DEMEKTİR

Tüm bunlar doğanın felaket geliyor, uyarısıdır. Yıldızlar daha yakınmış gibi görünür çünkü iyon yoğunluğu artar. CHP eski Milletvekili Melda Onur’un mesajları çok isabetli doğru bir uyarıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ