logo

OBEN ÖZKAL ‘SANATÇILARA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKMİYORUZ’

OBEN ÖZKAL ‘SANATÇILARA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKMİYORUZ’

Türkiye’nin en komplike kültür merkezilerinden MSKM’nin Ataşehir’e yetersiz kaldığını söyleyen Oben Özkal, çıtayı tavana taşıdıkları etkinliklerin Kemal Sunal Kültür Merkezi ile daha da artacağını söyledi.

Recep Kenan/ithaber.com

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin kültüre ve sanata önem verdiğini belirten MSKM Sanat Yönetmeni Oben Özkal, MSKM (Mustafa Saffet Kültür Merkezi)’nin yetersiz kaldığını, İçerenköy’de yapılan Kemal Sunal Kültür Merkezi ile bu alanda eksikliğin önemli ölçüde giderileceğini kaydetti.

BİLET FİYATLARI ÇOK DÜŞÜK TUTULDUĞU İÇİN TALEP FAZLA

Sanatçılara ulaşmakta zorluk çekmediklerini, asıl zorluğu salonun küçük oluşundan kaynaklı  yaşadıklarını belirten Oben Özkal, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a verdiği röportajında, salon yetersizliği ve yer ayırtıp gelmeyenler nedeniyle, salonda oluşan boşlukların önüne geçmek için çok cüzi para karşılığı bilet sattıklarını, bilet fiyatlarını çok düşük tutukları için talebin fazla olduğunu kaydederek; “Bilet fiyatları bu senede büyükler için 5 TL, çocuklar için 1 TL olacak. Biletler yeni açılacak Web sitesi üzerinden alınabilecek” dedi.

BAŞKAN BATTAL İLGEZDİ KÜLTÜRE VE SANATA ÖNEM VERİYOR

Ataşehir’in değişik ilçelerin mahallelerden oluşmasının en büyük dezavantajının bu mahallerde kültür merkezlerinin olamayışı olduğuna işaret eden Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi Sanat Yönetmeni Oben Özkal Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin kültüre ve sanata önem verdiğinin altını çizerek “İstanbul ilçelerinden en çok bu işlerin üstüne düşen, emek veren, belki başkanların içinde birinci sıradadır Başkan Battal İlgezdi” dedi.

MSKM TÜRKİYE’NİN EN KOMPLİKE KÜLTÜR MERKEZİ

209-2010 tarihlerinde kültür – sanat aktivitelerini hiçbir kültür merkezi olmadan, çok zorlanarak yapmaya başladıkların, o dönemde eğitim ve etkinlik alanında temelleri çok iyi atıldığını kaydeden Oben Özkal, yıllar içinde, yeni yerler bulundukça, güzel kültürel birimler yapılmaya başlandığını ifade ederek; “Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM)’de İnal Aydınoğlu ve Belediye ile ortak yapılan çok güzel bir aktivite alanı. İçerisinde spor salonu da dahil, kültür merkezlerinde olmayan ekstra bölümler var.  Ben, Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM)’nin belki Türkiye’nin en komplike kültür Merkezi olduğunu düşünüyorum.  Tiyatro Salonları zaten başarılı, onları saymıyorum. En üst katta 12 dersliğin olduğu ve çok ciddi sanat eğitimlerin verildiği bir alana sahibiz. Tiyatro Salonları, Oyun Salonları, Spor Salonları ve çeşitli, sanat eğitimleri ve kursların verildiği derslikler, Kitap Cafe; kısacası sanatsal anlamda içerisinde her şeyin olduğu çok güzel bir kültür merkezimiz var” dedi.

ATAŞEHİR’İN YÜKSEK OLAN ÇITASINI TAVANA TAŞIDIK

Belediyelerin kendisini arayarak, “Bu aktiviteleri nasıl yapıyorsunuz?  Biz buraya nasıl uyarlayabiliriz?” sorularını sorarak, bu kapsamda kendilerine danıştığını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Özkal, “Geçen sene ilk sezonumuzu yaşadık. Ataşehir sanatsal anlamda ilk kez yerleşik sezona yayılan bir plan yapabildi. Tiyatrolar, konserler, festivaller, söyleyişi programları, seminerler, paneller, çocuk ve yetişkinler için atölye çalışmaları, çocuk tiyatro ve sinemaları gibi etkinlikleri bize göre çok doğru isimlerle çalışarak gerçekleştirdik. Ataşehir’in yüksek olan çıtasını yerleşik bir alana taşınmasıyla tavana taşıdık” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARDAN OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ

Vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını, salonların kapasite yetersizliğinden kaynaklı şikayetlerin geldiğini belirten Oben Özkal, MSKM ile ilgili değerlendirmelerini ve Ataşehir’deki kültürel aktivitileri şöyle dile getirdi:

MSKM, ATAŞEHİRLİLER İÇİN YETERLİ OLMUYOR

“Diğer birimlerde salonumuz olmadığı için burası yetersiz kalıyor. MSKM salonu, 2009 tarihinden beri yerleşik bir kültürel aktiviteye aç olan Ataşehirliler için maalesef yeterli olmuyor.  Tüm etkinliklerde salonlarımız doluyor. Bu kültür merkezi açılıncaya kadar Ataşehirliler etkinlikler için hep komşu ilçelere giderlerdi. Ben inanıyorum ki birkaç salon daha olsa yine boş yer kalmaz.”

ÇOK GÜZEL BİR SEYİRCİ PROFİL OLUŞTURDUK

“Çok güzel bir seyirci profil oluşturduk burada. İnsanlar bir yılda bu yerleşik düzene uyum sağlayabildi. İnsanların çok rahat ulaşamadığı ama çok görmek istediği çalışmaya özen gösteriyoruz.  Bu anlamda etkinliklerimiz çok güzel geçiyor ve kabul görüyor.”

KLASİK MÜZİK VE ATAŞEHİR’DE İLK CAZ FESTİVALİ

“Bu yıl içinde hazırlığımız tamam. Geçen sene yapılan Klasik Müzik festivali işle ilgili olumlu geri dönüşlerden ve çok istendiği için bu senede daha da geliştirilerek tekrar gerçekleşecek. Şubat ayında ilk kez Ataşehir de Caz Festivali düzenliyoruz. İlerleyen yıllarda geleneksel hale gelecek diğer festivaller gibi. Tiyatro Festivali zaten Türkiye çapında tanınır hale geldi ve daha da geliştirerek devam edecek.  Diğer programlarımız her ay iki tiyatro, iki konser gibi bir planlamayla Ekim ayında başlayarak Mayıs ayının on beşine kadar kesintisiz sürecek.”

CUMARTESİ ÇOCUK SİNEMASI, PAZAR ÇOCUK TİYATROSU

“Mayıs 15, Haziran 15 arası sanat eğitimi finallerimiz olacak. Geçen yıl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzalayarak çocukları buraya getiriyorduk.  Bu yılda gerekli yazışmaları yaptık. Talepler doğrultusunda Cumartesi çocuk sineması, Pazar günüde çocuk tiyatrosu yapacağız. Çocuklar ücretsiz olarak bu etkinlikten yararlanacaktır.”

KOROLAR, PAZAR SÖYLEŞİLERİ DEVAM

“Ataşehir’de kadın erkek ayırmaksızın her yaşta insanların katılabileceği korolar kuruyoruz.  Özel aktivite günlerimizi bu korolarla gerçekleştireceğiz. Pazar söyleşilerimiz devam ediyor.”

MÜZELERİN, SERGİLERİN GEZİLECEĞİ ATÖLYE PROGRAMI

“Atölyeleri günlük değil de aynı atölyeyi birkaç aylık sezonluk bir eğitim şeklinde gerçekleştireceğiz. Ekim ayının son haftasında çağdaş sanatla ilgili içinde gezi programlarında olduğu Perşembe günleri atölye, Cumartesi günleri de İstanbul’daki müzeleri, sergileri gezecek bir atölye programına başlıyoruz.” 

BAŞKANIMIZ İLGEZDİ’NİN DESTEĞİYLE YENİ BİRİMLERİMİZİ OLACAK

Yıl boyunca devam edecek çalışmalarımızla yazarlar ve şairleri ağırlayacağız. Etkinliklerimiz sadece MSKM’de değil diğer birimlerimizde de devam edecek. Neşet Ertaş Kültür Merkezi, Cemal Süreya Etkinlik Salonu, Ahmet Telli Kütüphanesi’ni de aktif kullanacağız. Yani, MSKM’den başlayan bir harekatı bütün Ataşehir’e yayıyoruz.” 

KEMAL SUNAL KÜLTÜR MERKEZİ YAPIMINA BAŞLANIYOR

İçerenköy’de durdurulan Kemal Sunal Kültür Merkezi yapımına yakında yeniden başlanacak. Kemal Sunal Kültür Merkezi Ataşehir’de bu alanda çok önemli eksiklikleri tamamlayacak. 1200 kişilik genel amaçlı kullanılacak salonu ile Ataşehir’in etkinlik merkezi olacak. Müdürümüz Volkan Aslan ve Başkanımız Battal İlgezdi’nin desteği ile çok yeni birimlerimizi, yerlerimizi kazanmış olacağız.

MSKM’DEN 40 BİNE YAKIN İNSAN GEÇTİ

“Geçen sezon bu merkezden 40 bine yakın insan geçti.  Bu yıl sayı daha da artacaktır. Sanatçılara ulaşmakta fazla bir sıkıntı yaşamıyoruz.”

SANATÇILARA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKMİYORUZ

“Bir işi son ana bırakmayınca programa sanatçıyı getirmek zor olmuyor. Merkezdeki organizasyon birimimiz sürekli sanatçılarla iletişim halinde. Çalışalım, çalışmayalım sürekli sanatçılarla dirsek temasındayız.  Dolayısıyla sanatçılara ulaşmakta zorluk çekmiyoruz. Hazırlıklarımızı sezonluk yaptığımız için de işimiz daha da kolaylaşıyor.  Bu planlama işidir, ekip işidir. Ben sezonluk planları not alırım. Hangi gün ne yapılacaksa günü gelmeden birkaç ay öncesinden o programla ilgili sanatçıyla iletişime geçtiğinizde zorluk yaşamıyorsunuz.”

   BELEDİYEMİZ, SANATA VERDİĞİ ÖNEMİ SANATÇILARA PROVALARINDA KAPISINI AÇARAK GÖSTERİYOR

“Biz aynı zamanda tiyatro çalışmalarını yapacak yer bulamayan sanatçılara provaları için kendi mekânlarımızın kapısını açıyor ve destek oluyoruz.  Bu desteği verirken de ayırım yapmadan isteyen herkese bu kolaylığı sağlıyoruz. Bu amaçla hem sanatçılara destek oluyor hem de belediyemizin sanata verdiği önemi göstermiş oluyoruz.”

METİN AKPINAR’LA DEVEKUŞU KABARE MÜZESİ HAZIRLIĞI

“Metin Akpınar’la beraber Devekuşu Kabare Müzesi hazırlığımız var. Bu konuda olumlu ilerlemeler oluyor. Çok ses getirecek bir müze. Yeri de belediyemizin arkasında belediyeye ait bir bina da olacak. Bu müzede Devekuşu Kabare Tiyatrosunun tüm argümanları sergilenecek. Ayrıca küçük bir sahnesiyle de etkinliklerde yapılacak bu müzede.”

MÜDÜRLÜĞÜMÜZE AİT BİR WEB SİTESİ HAZIRLANIYOR

“Kültür Müdürlüğümüze ait bir web sitesi hazırlanıyor. Uzakta olupta etkinliklere bileti alamayanlar artık bu site üzerinden biletlerini alabilecekler. Sitede ayrıca, Kültür Müdürlüğünün yaptığı işlerle ilgili haberlerde yer alacak.  Eğitim kayıtlarını da bu siteden yapabilecekler.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ