logo

PSAKD’da 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği Düzenlendi

PSAKD’da 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği Düzenlendi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İçerenköy Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde düzenlenen programda, mücadelenin kadın-erkek birlikte sürdürüldüğü kaydedildi.

Düzenlenen 8 Mart etkinliğinde kadınlar kurtuluşun, tüm halkın kurtuluşuyla birlikte gerçekleşeceğini vurguladı.

İçerenköy’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadıköy Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İçerenköy Cemevinde bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik, İçerenköy’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadıköy Şubesi Gençlik Kolu yöneticilerinden Selda Selman tarafından 8 Mart’ın anlam ve önemine dair yapılan bir konuşmayla başladı.

Salman konuşmasında, uzlaşmaz sınıf çelişkilerinin gün geçtikçe keskinleştiğini ve bu oranda toplumsal ilişkilerin de değiştiğini, bu değişimler yaşanırken kadınların da yüzyıllardır ezilenlerin ezileni olarak hayatın her alanında varlığını sürdürmeye çalıştığını vurguladı. Tarih sahnesinde yine burjuvazinin tahtını sarsacak en önemli güçlerden biri olarak kadınların varlığını devam ettirdiğini belirten Salman, “İnsanca, eşit ve özgür bu dünyada yaşamanın koşulu bizim ellerimizdedir” dedi.

Salman’ın konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz kadınlar bugüne kadar kapitalizmin sömürüsüne maruz kaldık. Sistemin dayattığı erkek egemen anlayışın sonucu olarak evlerimize çekilmek zorunda kaldık, hatta onların kölesi olduk, İş hayatında burjuvazinin göz zevki için belli ölçülere hapsedildik. Bugün ‘namus’ kavramına sıkıştırılan ve kaderimizmiş  gibi bize dayatılan bu alçaltıcı yaşamın kabuğunu kırma vaktidir.

Biz kadınlar her yerdeyiz. Sokaklarda, fabrikalarda, üniversitelerde, liselerde, meydanlarda… Ve var olmaya devam edeceğiz. Bize dayatmaya çalıştıkları sistemi, bunun getirisi olarak yaratmak istediklerini de kabul etmeyeceğiz.

Bugün tarih sahnesinde taleplerimiz, isteklerimiz ve korumaya çalıştığımız yaşamlarımız zaman zaman biçim değiştirse de aslında en başından beri aynı: ‘Sömürüsüz, eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz’

‘KADIN-ERKEK ORTAK MÜCADELE’

Sözlerimizi burada bitirirken bir kez daha hatırlatalım;

Bizler, kadını sömürenin, ezenin onu kölelikten kurtarmayacağını biliyoruz. Mücadele eden kadınların, iş yerlerinden hapishanelere, evlerden dağlara, okullardan işgal altındaki topraklara kadar bulundukları her alanda bu denli saldırıya uğramalarının nedenini biliyoruz. Aynı zamanda kadın kurtuluşunun, tüm halkın kurtuluşu ile birlikte gerçekleşeceğini biliyor, kadın-erkek birlikte omuz omuza mücadelemize devam ediyoruz. Çifte sömürüyü, köleleştirmeyi, ucuz iş gücü olarak görülmeyi, cinsel meta olmayı, yozlaşmayı kabul etmiyoruz. Emperyalizme, çifte sömürüye ve gericiliğe boyun eğmeyeceğiz. Biz kazanacağız, kadınlar kazanacak!”

Salman’ın konuşmasının ardından etkinlik sahneye çıkan çocuk korosu tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisiyle devam etti.

Şiir dinletisinin de gerçekleştiği etkinlik, 8 Mart’a dair yapılan sunumla sona erdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ