logo

Şair Osman Bozkurt’a Romanya’dan Ödül

Şair Osman Bozkurt’a Romanya’dan Ödül

“ŞoaptaViselor – Düşlerin Esintisi” adıyla EdituraBetta tarafından Romanya’da Romence/Türkçe olarak yayımlanan Osman Bozkurt’un şiirleri “Olt Nehrinin Gökleri” ödülü aldı.

“ŞoaptaViselor – Düşlerin Esintisi” adıyla EdituraBetta tarafından yayımlanan 146 sayfalık kitapta 38 şiir yer alıyor.  Kitabın sunusunda Romanya Yazarlar Birliğinden Emil Lungeanu’nun Osman Bozkurt’un şiiri üzerine kaleme aldığı “Çılgınlığa Karşı Manifesto” başlıklı bir sunu yazısı da bulunuyor.

Çevirileri Nermin Yusuf ve Nevzat Yusuf Sarıgöl tarafından yapılan kitap “Olt Nehrinin Gökleri” ödülüne değer görüldü.

“ŞoaptaViselor – Düşlerin Esintisi” için dört şehirde gerçekleştirilen etkinliklerde Romanyalı eleştirmen ve yazarlardan; Nevzat Yusuf Sarıgöl, MarianIlie, Eliza Roha, Emil Lungeanu, IonBarbu Mona Valceanu, eleştirmen AureliuGoci ve yazar NeluBarbu, Romen Yazarlar Kurulu ClujSubesibaskaniIrinaPetraş ve yardımcısı DoinaCetea ile yazar Hanna Bota, IonCristofor ve Ioan-Pavel Azap tarafından değerlendirme konuşmaları yapıldı.

Osman Bozkurt’un değer görüldüğü “Olt Nehrinin Gökleri” ödülü, başında AkademisiyenMihaiCimpoi’nın bulunduğu 10 dolayında yazar ve eleştirmenden oluşan bir jüri tarafından başarılı görülen yazarlara veriliyor. Bu yıl sekizinci kez verilen ödülün şiir dalına değer görülen Osman Bozkurt, Türkiye’den bu ödüle sahip ilk isim oldu.

Osman Bozkurt, ayrıca Romanya-Türkiye edebiyatları arasında geniş bir köprü açmasından dolayı RumnicaValcea’nın ünlü yazarı adına kurulan “DragosVranceanu Vakfı” tarafından bir ekselans diplomasıyla payelendirildi.

Romence/Türkçe olarak yayımlanan yeni şiir kitabı için bir süredir Romanya’da bulunan Osman Bozkurt, ödüllerini aldıktan sonra kısa bir konuşma yaptı.

Bozkurt, BookFast’e katılmak için geldiği Romanya’da şiir kitabının gördüğü ilgi nedeniyle birkaç etkinliğe katıldığını, daha birkaç etkinliğe de çağrılı olduğunu belirterek duygularını paylaştı: “RumnikaValcea Kültür Festivali seçici kurulunca ödüle değer görüldüğümü ve bu ödüle hak kazanan ilk Türk Şairi olduğumu burada öğrendim. Bu benim hiç hazırlıklı olmadığım bir durumdu. Çünkü ne ülkemde ne ülkenizde ne de başka bir yerde ödüllü yarışmalara ilke olarak katılmadım. Yarışmalara katılmadığım gibi Sanat Yaprağı Gazetesinin, yarışma dışı verdiği Emek Ödülü Seçici Kurulu dışında kurullarda da yer almadım. Bu nedenle şaşırdım. Ödüllerin, takdir ve özendirme gibi önemli işlevi olduğuna elbette inanıyorum. Ama gerek yerel gerekse uluslararası düzeyde kulisçi yaklaşımlar nedeniyle işin doğasının, yani edebiyatın zarar görmesinden kaygı duyduğum için bu tür girişimlerden uzak durdum. Başvuru almayıp ülkenizde yayımlanan eserleri izleyerek, başında akademisyen Prof. MihaiCimpoi’nin de yer aldığı on kişilik yazar ve eleştirmenlerden oluşan Seçici Kurul tarafından; bugün ‘Düşlerin Esintisi/ ŞoaptaViselor’ adlı kitabımın şiir dalında ödüle değer görülmesinden büyük onur duydum. Hemen belirtmeliyim ki, RumnicaValcea’lı ünlü yazar adına kurulan ‘DragosVranceanu Vakfı’ tarafından; Rumen ve Türk Edebiyatları, dolayısıyla halkları arasında kurulan bağların geliştirilmesine yönelik mütevazı çabalarımın Ekselans Diplomasıyla ödüllendirilmesinden ayrıca kıvanç duydum. Eğer edebiyat, insanın anlama ve anlaşılma etkinliği ise, insanlığın bunu başardığı oranda barış ve mutluluğa yelken açacağına inanıyorum.

Her yazarın ve şairin, asıl ödülünü okurlar vasıtasıyla tarih önünde elde edeceğine kuşku yoktur. Verilen ödüllerin beni bu anlayışla, çok daha sorumlu davranmaya ve çalışmaya yönlendireceğinden emin olmanızı diliyorum. Sizleri içtenlikli duygularla selamlıyor, saygılarımı sunuyorum”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ