logo

Sanayide En Yüksek Artış Ara Malında

Sanayide En Yüksek Artış Ara Malında

tuikTÜİK tarafından yayınlanan 2014 Yılı Eylül Ayı verilerine göre en yüksek aylık artış; dayanıksız tüketim malında, en yüksek yıllık artış; ara malında gerçekleşti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 0,32 artış olarak gerçekleşti.

İhraç Malların Üretici Fiyatlarındaki Değişim

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2014 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,31 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,88 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,03 artış gösterdi.

Artış Gösteren Alt Sektörler

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; gıda ürünleri (yüzde 2,81), ana metaller (yüzde 2,51), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 1,45) alt sektörleri oldu. Buna karşılık bir önceki aya göre en fazla düşüş gösterenler de motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) (yüzde 1,74), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 1,35) ve metal cevherleri (yüzde 1,16) şeklinde sıralandı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı eylül ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim malında ve en yüksek yıllık artış ara malında gerçekleşti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ