logo

Yunanistan’da SYRIZA (Radikal Sol Koalisyon) Zaferi

Yunanistan’da SYRIZA (Radikal Sol Koalisyon) Zaferi

yunanistan

Erken genel seçimler için sandık başına giden Yunanistan’da halk SYRIZA dedi. Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRİZA 150’ye yakın sandalye ile geliyor.

Aleksis Çipras’ın liderliğindeki Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) beklenmeyen bir başarı kaydederek 36-37 oyla, en yakın rakibi ND’ye yaklaşık 9 puanlık fark attı.

Sandık sayımlarının devam ettiği Yunanistan’da SYRİZA’nın 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’na 149 milletvekili sokabildiği görülüyor.

Yunanistan’da SYRİZA (Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon)’nın tek başına hükümet kurabilmesi için en az 151 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

Seçimlerde; “zenginden alıp fakire vermek, zenginden daha çok vergi almak, Banka borçlarını  almamak” Seçim vaatleri ile iktidarın yolunu açan seçim başarısı kazanan Peki Aleksis Çipras 150 yıllık Yunan siyasi tarihinin en genç başbakanı.

ND listesinden 76 milletvekili parlamentoya gireceği, üçüncülük yarışında aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin önde gittiği Yunanistan’da; Yunanistan Komünist Partisi, sosyalist Pasok, Bağımsız Yunanlılar partisi  yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya giren partiler oldu.

Eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun üç hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (DİKİSO) ise son sandıklar açılıncaya kadar barajı aşamdığı bilgisi geliyordu. DİKİSO’nun parlamentoya girememesi durumunda, SYRİZA (Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon) tek başına iktidar olabileceği bildiriliyor.

ALEKSİS ÇİPRAS KİMDİR?

Çipras Yunanistan’da 1957-1974 arasında “Albaylar Cuntası” dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Ama siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990′da, Eğitim Bakanlığı’nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Çipras 16 yaşında iken tarihe “önlük hareketi” olarak geçen bu öğrenci direnişi ile duyurdu adını…

AİLEDEN SOLCU

Çipras ortaokulda Yunanistan Komünist Partisi’nin Gençlik Kolları’na girdi. Atina Teknik Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi’den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..

ARKADAŞLARI CHE-PRAS DİYE ÇAĞIRIYOR

Sıkı bir solcuydu. Arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Gueveraya atıfla, “Che-pras” olarak söylüyordu. SYRIZA partisinin gövdesini oluşturan “Sinaspismos” partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi. Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi. Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRIZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Kariyerindeki dönüm noktası 2009 ekonomik krizi oldu. Beş yıl önce yüzde 4.6 oy ile aldığı SYRIZA’yı 2012′de yüzde 27 ile ana muhalefet partisi yaptı.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ