logo

1000’LİK UİP TAMAMLANDI ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE

1000’LİK UİP TAMAMLANDI ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE

1/5000 ölçekli RNİP çerçevesinde çalışması tamamlanan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) görüşülüp, onaylanmak üzere Ataşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan başkanlığındaki Ataşehir Belediyesi planlama ekipleri tarafından 1/5000 ölçekli RNİP çerçevesinde hazırlanan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) hakkında siyasi parti guruplarında Ataşehir Belediye Meclisi üyelerine bilgi verildi.

Görüşülmek üzere Ataşehir Belediye Meclisi’ne sunulan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) ile ilgili Recep Kenan aracılığıyla itvhaber.com’a değerlendirme yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, süreç hızlı işlerse planın 3 ay sonra uygulanmaya başlanabileceğini söyledi.

Büyükşehir’de onaylanarak ilçeye gelen 1/5000 ölçekli RNİP çerçevesinde Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) çalışmasını tamamlayan ve plan ile ilgili Belediye Meclis guruplarına bilgi veren teknik ekibe başkanlık yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığıyla itvhaber.com’a yaptığı açılamada, vatandaşları birleşmeye çağırarak; “Bizim plan notlarımızda “anlaşmak, birleşmek istemiyorum” diyen vatandaşlarımızı da koruyucu notlar var. Vatandaşlarımızı ucu açık, ne olduğu belli olmayan sözleşmelere imza atmamaları gerekiyor” dedi.

ANLAŞMALARI MUTLAKA BİR BİLİRKİŞİ NEZARETİNDE YAPSINLAR

Yeni ruhsat alımında düşüş yaşandığına dikkat çeken Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, bunun ileriye dönük yansımasının daha sonra görüleceğini, alınmış ruhsatlardaki inşaatların ve bu inşaatlara malzeme alımının devam ettiğini, ancak bu o inşaatlar tamamlanınca sektörün önemli bir sorun yaşayacağı öngörülebileceğini vurgulayarak, “Vatandaşlar, anlaştığı firmalarının güvenli olmasına dikkat etmesi lazım. Çok ciddi araştırmalar yapsınlar. Yaptıkları anlaşmaları mutlaka bir bilirkişi nezaretinde yapsınlar. Mümkünse bir avukatın kontrolünde yapsınlar ve kendilerine güvenceye alacak maddeler kudursunlar. Bunun adı teminat olabilir ya da başka bir şey olabilir… Bunu hukukçular daha iyi bilirler. Firmanın marka değeri de çok önemli. Yeterli olduklarını, güçlü olduklarını, gerektiğinde satış yapmasa bile inşaatı tamamlayabilecek kapasitede olduklarını görmek lazım. Fikirtepe’de yaşanan örneklerin de dikkate alınması lazım. İnşaatın yarım kalması çok ciddi bir sorun. Bunun için kendilerini güvenceye alacak tedbirleri almaları lazım. Bunu sözleşme aşamasında yapması gerekiyor. Yapılan sözleşmelerde sürelerle ilgili sıkıntı yaşanıyor” diye konuştu.

Recep Kenan aracılığıyla itvhaber.com’a Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) sürecini değerlendiren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP) ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

İLÇELERİN GÖREVİ BÜYÜKŞEHİR’İN 5000’LİĞİNE UYGUN 1000 UİP YAPMAK

“Kamuoyunda halkın çoğunluğunun eksik bilgisi var. 1/5000 ölçek nazım imar planları Büyükşehir tarafından yapılır. Büyükşehirlerde ilçelerin kesinlikle plan yapma yetkisi yoktur. İlçelerin görevleri Büyükşehir’in yaptığı 1/5000 ölçek nazım imar planlarını uygun olarak binlik (1/1000 UİP) uygulama plan yapmaktır.”

İLÇE BELEDİYESİNİN BİNLİK UİP YAPARKEN DEĞİŞİKLİK YETKİSİ YOK

 “Bildiğiniz gibi Yenisahra ve Barbaros’u kapsayan Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçek Revize Nazım İmar Planı (RNİP) Büyükşehir tarafından onaylandı. Askıya çıktı. İtirazları değerlendirme süreci tamamlandı. Bizde ilçe belediyesi olarak Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP)’nı yaptık. Biz yasa gereği 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planını 1/5000 ölçek Revize Nazım İmar Planı (RNİP) notlarına uygun olarak yapmak zorundayız. 1/5000’lik plan bir parseli yeşil alan olarak düzenledi ise İlçe Belediyesi’nin binlik plan yaparken bu yeşil alan kaldırma yetkisi yok. Ya da Ticaret fonksiyonlu bir alanı başka bir fonksiyonlar değiştirme şansımız yok. Zorunlu olan ufak bazı değişiklikler var. Arazi yapısından kaynaklanan, eğimi çok fazla olan, yol için uygun olmayan yerde yolu uygun standartlara getirecek şekilde düzenleme yapabiliyoruz. 10 parseli olan bir adada 8 ruhsatlı yapı varsa, bu adayı yeşil alan olarak düzenleyemezsiniz.“

1/5000’LİK PLANA BAĞLI KALARAK ÇALIŞTIK

“Basit bir iki değişiklik dışında biz tamamen Büyükşehir’in yaptığı 1/5000’lik plana bağlı kalarak çalıştık. Bizim plan çalışması yapan bürokratlarımız büyükşehirdeki ilgili bürokrasiyle sürekli iletişim halinde çalıştı. Onay alarak bu 1/1000’lik plan hazırlandı. 1/5000’lik planın yapılıp İBB’den geçişi ile arasında 2 yıllık bir zaman geçti. İnsanlarımız beklentilerinde son noktasına, sabrının sonuna geldi. Nihayet bitirdik planları.”

1/1000 UİP TAMAMLANDI MECLİSE HAVALE YAZISI YAZILDI

“1/1000’lik planları yaparken vatandaşlarının taleplerini dikkate aldık. Vatandaşlarımızla bir araya geldik. Birleşme talibiyle bize gelenleri aynı ada içerisinde birleştirdik. Zorunlu olarak belli bir oranda bırakılan yeşil alan, okul, sosyal donatı, sağlık tesis alanı gibi alanlar var. Bu alanlar içerisinde kalan vatandaşlarımızın arsaları var. 1/5000’lik plan notlarına bağlı kalarak bu insanların mağduriyetini önleyici tedbirler aldık. Yeşil de kalan parselin yanındaki ada ile birleşmesini sağladık. Plan notlarımızı koyduk. Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’nin talimatı ile bölgede hiç kimsenin mağdur olmayacağı plan geliştirerek tedbirlerimizi aldık. Yeşilde kalan bir parsel mutlaka yanındaki ada ile birleşmek durumunda kalacak. Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek Uygulama İmar Planı (UİP)’nı tamamladık. Bu gün itibarıyla yazısını yazdık, Meclise havale ettik.”

SÜREÇ HIZLI İŞLERSE 3 AY SONRA PLAN UYGULAMASINA BAŞLANIR

“Umuyorum ki, Ocak ayı içerisinde Ataşehir Belediye Meclisi planı değerlendirecektir. Büyükşehir’e giderek onaylanacak, geldikten sonra askıya çıkacak ve uygulamaya başlanacaktır. Büyükşehir’de çok uzun süre bekleyeceğini düşünmüyorum. 1/5000’liklerin Büyükşehir tarafından yapıldı. Plan yapımı aşamasında 1/1000’lik plan hazırlanırken tamamen Büyükşehir’e bilgi verildi. 1/1000’lik planın her aşamasından haberleri var. Siyasiler de aynı düşüncede olursa 3 ay gibi bir süre içerisinde bu plan uygulanmaya başlanır. Umutla bekleyen vatandaşlarımızda; hem deprem açısından, hem can güvenliği, hem de konforu olan binalarına kısa bir süre içerisinde kavuşurlar. Plan bizden bir ayda çıkarsa bir – bir buçuk ayda büyükşehirden geçerse, bir ayda askı süresi sonrası, aksama olmazsa eğer plan uygulanmaya başlanır.”

MECLİS ÜYELERİNE PLAN BİLGİSİ VERDİK,  SORULARINI CEVAPLANDIRDIK

“Belediye başkanımız Battal ilgezdi’nin baştan beri hep söyledi. Planı “gizli saklı kapılar arkasında yapmayacağız” dedi. Plan yapım aşamasında bizden bilgi almak isteyen herkes, sizler dahil olmak üzere bilgi vermeye çalıştık. Planımız bittikten sonra da hem Adalet ve Kalkınma Partisi grubuna, hem de Cumhuriyet Halk Partisi grubuna planın genel ilkeleri ve tamamlandığı konusunda bilgi verdik. Meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdık. Plan üzerine görüşlerini aldık. Onlar da bizim görüşlerimizi aldılar. Karşılıklı memnuniyetle ayrıldık. Plan ile ilgili her iki meclis grubunun görüşleri olumlu oldu.”

PLAN KESİNLİKLE OCAK AYINDA MECLİS’İN GÜNDEMİNDE

“Salı günü meclis var. Meclis gündemine alınır, komisyona havale edilir. Komisyonda bir hafta, 10 gün içerisinde görüşülmek zorunda. Komisyon yetiştirebilir Ocak ayı içerisinde oylanarak geçer. Koisyon yetişmezse, Şubat ayında meclisten mutlaka çıkar. Başkanımızın da görüşü bu doğrultudaydı. Plan Kesinlikle Ocak ayında Meclis’in gündeminde olacak.“

PLANIN BÖLGENİN DÖNÜŞÜMÜNE KATKISI OLACAK

“Bu planın bölgenin dönüşümüne katkısı olacağını düşünüyorum. Arada bir dere var. Derenin bir tarafında milyon fiyatı olan bir daire, derenin öbür tarafında bir daire 150 – 200 bin lira… Bundan sonra vatandaşlara düşen görev, bir an önce anlaşmaları. Birleşmelerinde fayda var. Münferit yaptıkları zaman küçük parsellerde (E) emsal çok düşük. 5 bini geçti geçtikleri zaman 2.30 Emsale kavuşacaklar. Bir başka tarafı da; normal bir daire yaptığınızı zaman dairenin fiyatıyla, lüks bir sitedeki daire fiyatı arasında çok ciddi fark olacaktır. Vatandaşların sadece metrekare olarak değil, reel değer olarak, yani gerçek satış fiyatı, ederi üzerinden ciddi avantajları olacak. Vatandaşlar birbirlerine zorluk çıkarmadan dostluk içerisinde birleşmelidirler.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ