logo

12.GELENEKSEL KIZILIRMAK KAVUN FESTİVALİ YAPILDI

12.GELENEKSEL KIZILIRMAK KAVUN FESTİVALİ YAPILDI

12.Geleneksel Kızılırmak Kavun Festivali ve ödüllü Kavun yetiştiriciliği yarışması,  kavun yetiştiriciliğinde ilk 5’te yer alan Çankırı’nın Kızılırmak İlçesi’nde yoğun katılımla gerçekleşti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Bayar Soysal başkanlığındaki Kızılırmak Belediyesi tarafından düzenlenen 12.Kızılırmak Kavun Festivali ve ödüllü Kavun yetiştiriciliği teşvik yarışması, Türkiye genelinde kavun yetiştiriciliğinde ilk 5 içinde yer alan Çankırı’nın Kızılırmak İlçesi’nde Çankırı Milletvekili Hüseyin ve üreticilerin yoğun katılımla gerçekleşti.

Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde geçekleşen 12.Geleneksel Kavun Fesitvali’nde sahne alan Taner Olgun, Çubuklu Yaşar ve Sevcan Orhan, konserlerinde seslendirdikleri eserlerle geçimini çeltik ve kavun yetiştiriciliği ile sağlayan ve her iki ürün yetiştiriciliğinde de Türkiye genelinde ilk 5 içinde yer alan Kızılırmaklıları eğlendirerek güzel bir akşam yaşattılar.

Çankırı Kızılırmak’ta geçekleştirilen 12. Geleneksel Kızılırmak Kavun Fesitvaline Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ile birlikte Kızılırmak Kaymakamı Sercan Yılmaz, Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal, İstanbul Çankırı Federasyon Başkanı Zekeriya Açıkgöz başkanlığındaki ÇANDEF ekibi, Çankırı İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, Çankırı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Kızılırmak İl Genel Meclis Üyesi Tuğrul Kaya, Ak Parti İlçe Başkanı Kemal Yılmaz, dernek ve STK yöneticileri, muhtarlar ve davetliler ile Kızılırmaklılar katıldı.

ÜRETİMDE TÜRKİYE’DE İLK 5 İÇERİSİNDEYİ

12.Geleneksel Kızılırmak Kavun Fesitvali’nin açılışında konuşan Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal, önceki yıl yaşanan 15 Temmuz ve ilçenin de şehidi olması nedeniyle yapılamadığını hatırlatarak ver şehide rahmet yakınlarına sabır dileyerek; “Kavun bizim öz ürünümüz. Son zamanlarda çeltik de girdi. İlçemizde 20 bin dekar kavun ekimi yapılmakta. Çankırı’nın diğer bölgeleri ile birlikte 90 – 100 bin ton civarında kavun üretimi yapmaktayız. Kavun üretiminde Türkiye’de ilk 5 içerisindeyiz. Çeltik üretiminde de bölge olarak ilk beş içerisindeyiz. Yapımı devam eden ve yapımına başlanan barajların tamamlanmasıyla 200 bin dekar alanda sulu tarıma geçeceğiz. Tartım ve hayvancılıkla geçinen ilçeyiz. Göç veren Kızılırmak’ı göç alan ilçe haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Mv. FİLİZ’İN DESTEĞİYLE İLÇEYE FUTBOL SAHASI KAZANDIRDIK

Yolarının tamamlanmakta olduğunu, belediye olarak Milletvekili Hüseyin Filiz’in desteğiyle ilçeye futbol sahası kazandırdıklarını kaydeden Bayar Soysal, Çevre Bakanlığı’ndan da çöp aracı aldıklarını ve ilçenin su sorunu konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

KIZILIRMAK ÇANKIRI’YI BESLEYEN 11 İLÇEYE BEDEL

Festivalde konuşan Ak Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Kavun denilince akla gelen Kızılırmak’ın Çankırı’yı besleyen 11 ilçenin tamamına bedel, verimli topraklara sahip olan ilçe olduğunun altını çizerek, “Bu sene retim bol, kavun da para yapıyor. Bölgede marka olmaya başlayan Kızılırmak kavunu Çankırı’dan sonra Ankara’yı besliyor. Türkiye’de ilk beşe giriyor. Türkiye’de %8 ile çeltikte de ilk beşte. Kızılırmak için benim döneminde yapılmayacak hiçbir iş kalmayacak. Kızılırmak’ın evladı olarak, siz ne kadar sahip çıktıysanız biz daha fazlasıyla size sahip çıkacağız. Belediyeye arazilerin tahsisini yaptık, spor sahası kazandırdık. Dedeköy ve Bozkır’ın yollarını yaptık. Yukarı Alagöz ile Kızılırmak arasının ihalesi yapıldı. İskilip yolunu Çorum Milletvekili Salim Uslu ile birlikte takip ediyoruz. İhalesini yaptırdık” diye konuştu.

40 KÖYÜYLE KIZILIRMAK’IN DA GÜLDÜRCEK SUYUNU İÇME HAKKI VAR

GÜLDÜRCEK SUYU KIZILIRMAK’A HAYIRLI OLSUN

Kızılırmak’ın 40 yıllık su sorunu ile yüz yüze olduklarının altını çizen Hüseyin Filiz, bu sorunu çözmekte kararlı olduğunun altını çizerek; “Orman Bakanımızı Çankırı’ya getirerek çözüm noktasına kadar geldik. 16 Nisan’dan önce Kaymakamımız, Belediye Başkanımız Genel Sekreterimizle yapmış olduğumuz toplantıda su sorunun çözüleceğine söz verdik. Su kuyularının çözüm olmayacağını, ileride tekrar tıkanacağını öğrendiğimiz için, Bakanımız geldiğinde Merkezin hakkı olduğu gibi 40 köyüyle beraber Kızılırmak’ın da Güldürcek suyunu içme hakkı olduğunun talimatını Suyun akanımıza verdirdik. Güldürcek suyu Kızılırmak’a hayırlı olsun.” diye sordu

KURŞUNLU’YA YETEN GÜLDÜRCEK SUYU, KIZILIRMAK’A MI YETMİYOR

Filiz, bu durumu belediye başkanı ve muhtarların bildiğini, Ankara’nın kontrat beklediğini, kontratın Ankara’ya anda çalışmalar başlayacak 1 hafta – 10 gün içinde Kızılırmak’a su akacağını ifade ederek; “Biz Ankara’da düğmeye basıyoruz. İşlerimizi takip ediyoruz. Bakanlarımıza talimatı verdiriyoruz. Çankırı’da bürokrasi bitirildiği anda su borusu döşenmeye başlayacak. Tarih yazacağız. Çankırı Merkezin içtiği suyun aynısını Kızılırmaklılar içecek. Yetmiyor derlerse; “4000 nüfuslu Kurşunlu’ya yeten Güldürcek suyu, 2000 nüfuslu Kızılırmak’a mı yetmiyor- diyeceğiz. Bakanımız, DSİ yetiyor diyor. Kim yetmiyor diyorsa yalan söylüyor” şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ