logo

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ VE OTOYOLU TEMELİ ATILDI

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ VE OTOYOLU TEMELİ ATILDI

Dünyanın en uzunu olacak1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle atıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çanakkale’nin tarihi birgün yaşadığını belirten Yıldırım, Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında tarihin yeniden yazıldığını ifade ettiği törende Türkiye’ye ve Çanakkale’ye yakışan büyük bir eserin temelini attıklarını vurgulayarak, törenin bugün yapılmasının da ayrı bir anlamının bulunduğunu kaydetti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇANAKKALE’DEN BUTONLA TEMEL ATTI

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Temel Atma törenine Çanakkale Stadyumu’ndan canlı yayında bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Butonlara basıyoruz, ya Allah ya Bismillah… Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek köprüye ilk harç atılmasını sağlayarak; 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreninin hayırlı olması dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların katıldığı temel atma töreni 15 Temmuz Marşı eşliğinde gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım, köprü ile ilgili olarak “Gelibolu’dan Lapseki’ye 3-4 dakikada varmış olacaksınız. Hayırlı olsun” dedi.

AVRUPA İLE ASYA’YI ALTINCI KEZ BİRLEŞİYOR

Törende yaptığı konuşmada AK Parti iktidarlarının ve kurucu genel başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni bir eseriyle Çanakkale’yi buluşturduklarını ve Cumhuriyetin en büyük projelerinden birini daha hayata geçirdiklerini ifade eden Başbakan Yıldırım,  “İki kıtayı, Avrupa ile Asya’yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığıdır. Hayırlı uğurlu olsun. Dev proje ile Çanakkale’den dünyaya güçlü Türkiye, büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa bırak sen Türklere yasak koymayı, bırak sen demokrasi nutukları atmayı. Çanakkale’ye bak. ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadın torunlarına bak.” dedi.

Konuşmasını tamamlamasının ardından, tören alana geçen Başbakan Yıldırım 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temelini attı.

ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ’NÜN 2023’TE TAMAMLANACAK

Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle temeli atılan ve dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü’nün 2023’te tamamlanarak açılması planlanıyor.

Temeli atılarak çalışmalarına başlanman proje kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra yapılacak 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. Çanakkale 1915 köprüsü tamamlandıktan sonra 16 yıl özel sektörün işletmesinde olacak.

DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ

Ayakları arasındaki açıklık 2 bin 23 metre olarak planlanan Çanakkale Köprüsü, yapımı tamamlandığında bu özelliği ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam boyu ise 3 bin 869 metre olacak. Köprü üzerinde 2×3 taşıt şeridi bulunacak. Ayakları deniz içine inşaat edilecek 1915 Çanakkale köprüsünün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak.

31 VİYADÜK, 5 TÜNEL, 30 KÖPRÜLÜ KAVŞAK

İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek olan toyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ