logo

2019 Ekim Raporu: 36 Kadın Erkekler Tarafından Öldürüldü

2019 Ekim Raporu: 36 Kadın Erkekler Tarafından Öldürüldü

Kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç olurken, 167 ülke arasında 114. sırada yer alan Türkiye’de Ekim ayında 36 kadın cinayeti işlendi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından derlenen verilere göre hazırlanan Ekim 2019Raporu açıklandı.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU EKİM 2019 RAPORU

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan Ekim 2019Raporuna göre Ekim ayında erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü. Cinsel şiddet ve çocuk istismarı devam ediyor.

2019 EKİM RAPORU: EKİM AYINDA 36 KADIN CİNAYETİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan rapora göre Ekim ayında işlenen kadın cinayetlerinin 8’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 17 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 5’i ekonomik bahaneyle, 6’sı boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, telefona cevap vermemesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp, şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Tarafından Açıklanan Ekim 2019 Raporu:

İLLERE GÖRE EKİM AYININ KADIN CİNAYETLERİ VERİLERİ İSE ŞÖYLE:

 Her biri birer yaşam olan 36 kadın kardeşimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

 Ekim ayında öldürülen 36 kadının 14’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 8’i evli oldukları erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 4’ü tanıdık veya akraba,  2’si baba, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1 kadın da kardeşi tarafından öldürülmüştür.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ

13’ü ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletle, 3’ü boğularak, 2’si yakılarak, 1’i darp edilerek, 1’i yüksek bir yerden düşerek, 1’i kimyasal madde, 1’i de sert bir cisimle vurularak öldürüldü. Ve ne yazık ki 8’inin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.

KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 22’si evinde, 1’i arabada, 2’si iş yerinde, 1’i de sokak ortasında öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’i arazide, 1’i bahçede, 1’i denizde, 1’i mesirelik alanda, 1’i nehirde, 1’i otelde cansız bedenleri bulundu. 4 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

KADINLARIN ÇALIŞMA DURUMU HALA TESPİT EDİLEMİYOR

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 5’i bir işyerinde çalışıyor, 2’si çalışmıyor ve 29 kadının çalışma durumu bilinememektedir.

Birbirinden farklı bölgelerde ve illerde kadınlar öldürülüyor ve kadınlar öldürülmediği şehirler istiyor.

6284 VE SONUÇLARI

Ekim ayında öldürülen kadınların 33’ünün koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 2 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmamaktadır.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren  6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor.

6284 etkin kullanılmadığı için Eskişehir’de yaşayan 45 yaşında 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan evine giderken 6 ay önce boşandığı ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Yalçın Özalpay tarafından satırlı saldırıya uğradı. Ayşe Tuba yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor ancak bu ay 6284 etkin uygulansaydı, kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 5’inin çocuğu vardı.

EKİM AYINDA KADINLAR İLE İLGİLİ NELER OLDU?

TÜM GELİŞMELER:

Hijyenik ped markası Orkid, hem pedlerin ayıp bir şeymiş gibi gazete kağıdına sarılarak satıldığı Türkiye’de hem de dünyada; toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, damgalama ve ekonomik sorunlar nedeniyle hijyenik pede erişememe gibi önemli sorunlara dikkat çektiği bir reklam yayımladı.

2019 Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi araştırmasına göre kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç olurken, 167 ülkeden gelen verilerin baz alındığı araştırmada Türkiye 114. sırada yer aldı.

Adana’da şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan bir boşanma davasında, mahkeme iki tarafı eşit kusurlu sayarak kadının bütün maddi manevi tazminatlarını reddetti.Temyize giden davada Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak eşit kusurlu sayılamayacağı tespitini yaptı. Yargıtay emsal bir karar vererek evlilikte erkeğin aşırı “cimriliği” kadına ekonomik şiddet saydı ve bunun da kadının kişilik haklarına da saldırı teşkil eder nitelikte olduğu sonucuna vardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul’da iki yeni kadın sığınma evi açılacağının müjdesini verdi.

Diğer ülkelerdeki gelişmeler:

Paris’te yüzlerce kadın, Fransa’daki yüksek kadın cinayeti oranlarını ve kadına yönelik aile içi şiddete dikkat çekmek için protestolar gerçekleştirdi. Derneklere göre, Fransa’da bu yıl aile içi şiddetin doğrudan sonucu olarak 120’den fazla kadın öldü.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), tamamen kadınlardan oluşan bir ekibin uzay yürüyüşünü 29 Mart’ta yapmayı planlamış ama kadınlara uygun kıyafet olmadığı için görevi ertelemişti. İlk kez sadece kadınlardan oluşan ekibin astronotları Christina Koch ve Jessica Meir bu ay uzay yürüyüşü görevini tamamladı.

İran’da ilk kez iki kadın pilot, Neşat Cihandari ve Feruz Firuzi yolculu bir uçakta kokpitte bir erkek olmadan yer aldı ve Meşhed-Tahran-Meşhed arasında başarılı bir şekilde yolcu taşıdı.

Kadın düşmanı söylemler ve uygulamalar devam ediyor:

Evli olduğu erkek tarafından şiddet gören ve 5 yıldır boşanmak için mücadele eden Meryem Karalök, evli olduğu erkeğe duruşma esnasında kendisine tahrikte bulunduğu için çantayla vurduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ikinci yargı paketinde “Çocuk faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmüne yer verileceği iddia ediliyor. 18 yaşının altındaki herkes çocuktur. Bu düzenleme çocukları her türlü şiddetten korumak yerine istismar edenleri korumaktır ve meclise bu düzenlemeyi getirmek isteyenler suçludur.  Kadınların mücadelesiyle geri çekilen çocuk istismarına af düzenlemesi yeniden gündeme getirilemez. Meclisin önünü dolduran kadınlar olarak yine var gücümüzle karşısında duracağız. Yargı paketi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada içeriğinde aylardır konuşulan yoksulluk nafakasının da yer alacağını söyledi.

Habertürk kanalında yayınlanan “Gündem” isimli programın bu haftaki tartışma konusu “Cumhuriyet Kadını”ydı, fakat konunun öznesi kadın olan bir programın katılımcılarının 7’sinin de erkek oluşu büyük tepki çekti.

Genel-İş Sendikası Kamu İstihdam Raporu’na göre kamu istihdamının sadece yüzde 38.48’i kadınlardan oluşuyor. Ayrıca kamuda işçi olarak istihdam edilenlerin yüzde 91’i erkek, yüzde 9’u kadın.

Kadınlar kadın cinayetlerine karşı mücadeleye devam ediyor:

Kayseri’de yaşayan Cevahir Çay, hakkında evden uzaklaştırma kararı aldırdığı evli olduğu erkek Mustafa Çay tarafından sokak ortasından bıçaklandı. Fail, yaralı Cevahir’in başında bekleyerek çevredekilerin yardım etmesini engelledi. Hastaneye kaldırılan Cevahir Çay öldü.

Ağrı’da 52 yaşındaki Saime Solmaz, kuma getirmesine izin vermediği bahanesiyle evli olduğu erkek Bünyamin Solmaz tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. O sırada faili engellemeye çalışan Saime Solmaz’ın kızı 5 çocuk annesi Keziban Kaya da babası Bünyamin Solmaz tarafından silahla öldürüldü. Fail ifadesinde “Kızımı vurup vurmadığımı hatırlamıyorum. Vurduysam o anda yanlışlıkla vurmuşumdur” dedi.

Kayseri’de yaşayan 27 yaşındaki Gizem Vural Dik, evli olduğu erkek 32 yaşındaki Mehmet Dik tarafından evde başından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Gizem’in geçtiğimiz ay yaptığı sosyal medya paylaşımında evli olduğu erkek tarafından öldürülmeye çalışılan Kezban Ç.’nin isyanını paylaştığı ortaya çıktı.

İzmir’de yaşayan ve güzellik salonu işleten 32 yaşındaki Birgül Bilal, eskiden birlikte olduğu erkek İ.Ç. tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail, Birgül’ün kardeşi 29 yaşındaki Songül Bilal’i de yaraladıktan sonra intihar etti.

İstanbul Haliç’te kimliği henüz belirlenemeyen 40-45 yaşlarında bir kadının cansız bedeni bulundu. Yapılan inceleme sonucunda bedenin İsveç’ten gelen 43 yaşındaki Alexandra Köppel’e ait olduğu ortaya çıktı.

İzmit’te yaşayan 36 yaşındaki Ayşe Acar, 3 ay önce boşandığı erkek Kerem Tuğral tarafından doğalgaz abonelik işlemi sırasında beklerken ateşli silahla öldürüldü.

Kadınlar cinsel şiddete uğramaya devam ediyor:

İstanbul’da yaşayan Gülce Tokyol, İstanbul’da metro çıkışında tacize uğradı. Şikayet için gittiği karakolda polisler “bir şey çıkmaz” diyerek geri çevirince Gülce diğer kadınları uyarmak için durağa afiş astı.

Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde okuyan kadınların bir süredir eğitim görevlisi tarafından cinsel ve sosyal medya tacizine ve cinsel saldırıya maruz kaldığı ortaya çıktı. YÖK, farklı üniversitelerden toplam 14 taciz iddiasını görüştüğü Disiplin Kurulu Toplantısı’nda akademisyenin kamu görevinden çıkarılmasını teklif etti.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi bir kadın, kampüs yakınında bir yolda yürürken kimliği henüz tespit edilemeyen bir erkek tarafından cinsel tacize uğradı.

Ege Üniversitesi Kampüsü’nde bir kadın öğrenci, 34 yaşındaki Aykut Y. tarafından cinsel tacize uğradı.

Çocuk istismarları devam ediyor:

Arnavutköy’de 14 yaşındaki bir çocuk defalarca 35 yaşındaki Cafer Ç. tarafından defalarca istismar edildiği ve istismarcısı ile zorla dini nikah ile evlendirildiği  ortaya çıktı. Fail Cafer Ç., “reşit olmayan kişi ile birlikte olmak” suçundan tutuklandı.

İstanbul’da 14 yaşındaki çocuk annesiyle birlikte metrobüste seyahat ederken, 21 yaşındaki İlker D. tarafından cinsel tacize uğradı. İlker D., İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada “çocuğa cinsel istismar” suçundan hapis cezası ile yargılanacak.

Kocaeli’nde yaşayan 16 yaşındaki R.G., 18 yaşındaki E.C. tarafından kendisine zorla alkol ve uyuşturucu kullandırtıldı. R.G.’nin E.C. tarafından defalarca istismar edildiği ve rızası dışında başka erkeklerle beraber olmaya zorladığını öğrenildi. R.G.’ye istismarda bulunan 11 kişi gözaltına alındı.

Ankara’da istismara uğramasının sonucunda yaşadığı travmasını atlatması için kursa başlayan 17 yaşındaki çocuk, 38 yaşındaki saz öğretmeni E.M. tarafından istismar edildi.

Antalya’da yaşayan 17 yaşındaki Y.G.’yi tehditle istismarda bulunan ve başkalarıyla para karşılığı zorla başka erkeklerle ilişkiye zorlayan 22 yaşındaki B.S. ve Y.G.’yi istismar eden C.D. (29), R.G. (26), R.Ş. (22), H.E. (24), İ.E. (26), İ.K. (23) ile M.E. (23) gözaltına alındı.

Ekim ayı davaları:

Kocaeli’de annesinin birlikte olduğu erkek tarafından öldürülen 17 yaşındaki Ecem Balcı’nın otopsi sonucu geldi. Failin ilk ifadesinden vazgeçerek cinayetin üstünü örtmeye çalışmasına rağmen savcı mütalaasında failin çocuğu kasten öldürmeden ceza almasını istedi. Dava 19 Kasım’a ertelendi.

Tekirdağ’da yaşayan Esen Dülger 2018 yılında ayrılmak istediği erkek tarafından öldürülmüştü. Esen’in davası sonuçlandı, davada faile indirim uygulanmadan müebbet hapis cezası verildi.

Ankara’da yaşayan Anestezi Uzmanı Ayşe Karaman, birlikte olduğu erkek Özgür T.’nin evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştu. Savcılık tarafından Anestezi Uzmanı Doktor Özgür T. hakkında “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

2018 yılının Ekim ayında Tekirdağ’da yaşayan 33 yaşındaki 4 çocuk annesi Şeyda Ayyıldız, ayrılmak istediği ve uzaklaştırma kararı aldırdığı erkek tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürülmüştü. Fail, “cinnet anıydı, beni aldattı” gibi sıkça duyduğumuz bahanelerle iyi hal ve tahrik indirimi almaya çalışmasına rağmen mahkeme heyeti bahaneleri kabul etmeyerek fail hakkında tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul’da Rabia Kaçma, ayrılmak istediği erkek Emre Çiçek tarafından vahşi bir şekilde boğazı kesilmiş, cinsel saldırıya uğramış ve öldüğü düşünülerek göl kenarına bırakılarak üzerinden arabayla geçilmişti. Fail hakkında “psikolojik sorunları vardı” denilerek suçu aklanmaya çalışıldı, mahkeme failin cezai ehliyeti olup olmadığına ilişkin rapor alınmasına karar verildi.

Ağustos ayında Kırıkkale’de yaşayan 38 yaşındaki Emine Bulut, 10 yaşındaki kızının gözleri önünde boşandığı erkek tarafından boğazı kesilerek öldürülmüştü. Bu ay gerçekleşen mahkemede kadın örgütlerinin mahkemeye müdahil olmaları reddedildi. Emine Bulut’un katili Fedai Baran hakkında tüm indirimler reddedildi ve kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ancak yanında bıçak taşıyor olmasına rağmen “tasarlama ve canavarca hisle öldürme” yoktur denildi.

Şule Çet’in intihara meyilli olduğu iddiaları mahkemenin resmi bilirkişi raporuyla yalanlandı. Ayrıca olay yerinden alınan ve kime ait olduğunun tespiti için hazırlanan biyolojik örneklerin, Şule Çet’e de sanıklara da ait olmadığı ortaya çıktı.

2019 yılı Mart ayında Fatma Şengül, işe giderken kendisiyle aynı işyerinde çalışan Zeynel Akbaş tarafından ateşli silahla öldürülmüştü. Bu ay gerçekleşen mahkemede fail indirim almak için “pişmanım” dedi, ancak savcı mütaalasında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ceza istedi. Dava 19 Aralık’a ertelendi.

Boşanmak istediği erkek tarafından kesici alet ile yaralanan S.K.’nin davasında failin “haksız tahrik indirimi” istemesine rağmen hiçbir indirim uygulanmadı ve 11 yıl 8 aylık ceza verildi.

Kadınların verdikleri mücadeleler sonucu, son dönemlerdeki kadın cinayetleri davalarında, faillerin çeşitli bahaneler öne sürerek indirim almaya çalışmalarına rağmen; mahkemeler tarafından indirimlerin sınırlandığı gözlenmektedir. Kadın cinayeti davalarında hızlı ve adil yargılamanın yapılması, indirimlerin sınırlanması elbette ki olumlu bir gelişmedir. Ancak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın cinayetlerinin durdurulması için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Koruma Kanunu kapsamında tüm önleyici ve koruyucu tedbirlerin uygulanması kadınların hayata tutunabilmesi için büyük önem taşımaktadır.

İzmir’de geçen sene Eylül ayında 17 yaşlarındaki meslek lisesi öğrencileri  B.A., İ.K., M.H., B.Ö. ve S.S., staj yaptıkları bakımevinde 52 yaşındaki hasta bakıcı Güngör Günbaş tarafından cinsel istismara maruz kalmıştı. Fail 26 yıl 10 ay 14 gün hapis cezası aldı.

2016 yılında İzmir’de cinsel istismara maruz kalan 9 yaşındaki çocuk, sanıkla karşılaşma korkusu yüzünden kalp krizi geçirip ölmüştü. Fail serbest bırakıldıktan sonra iki çocuğu daha istismar edince tutuklanmıştı. Dava 29 Ocak’a ertelendi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ