logo

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANMAYACAK

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLANMAYACAK

fikri_isik-zafer_bayrami_30_agustosMilli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz’daki FETÖ / PDY Darbe girişiminde yaşanan olağanüstü süreç nedeniyle, bu yıl 30 Ağustos kutlaması yapılmayacağını söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

15 Temmuz’da yaşanan FETÖ / PDY Darbe girişimi sonrası TSK’da yeni yapılanma hakkında açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gündemde bedelli askerliğin olmadığını, askeri okulların kapatıldığını ve bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin yapılmayacağını söyledi.

“YÜZDE 95’İ FETÖ İLE İLİŞKİLİ”

TSK’daki FETÖ yapılanmasıyla ilgili konuşan Işık, “Askeri uzmanlar, okuyan öğrencilerin yüzde 95’in bu yapıyla ilişkili olduğunu söylüyor” dedi.

“30 AĞUSTOS’TA TÖREN YAPILMAYACAK”

Badeli askerlik ile ilgili soruyu, “Gündemimizde bedelli askerlik yok” diye yanıtlayan Fikri Işık “olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. 30 Ağustos’ta bu yıl tören yapılmayacak” diye konuştu.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

ZAFER BAYRAMI, İLK DEFA 30 AĞUSTOS 1923 GÜNÜ KUTLANDI

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara’da Anıtkabir’i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk’e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye’de resmi tatildir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ