logo

320 Milyon Liralık Fondan Sanatçılara Destek Yok!

320 Milyon Liralık Fondan Sanatçılara Destek Yok!

Gamze Akkuş İlgezdi’nin pandemi döneminde iş yapamayan ve zor şartlardaki sanat camiasına özel kopyalama harcındaki 320 milyon liralık fonun kullanılması talebini bakanlık reddetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin pandemi döneminde çok iş yapamayan ve zor şartlardan geçen sanat camiası için özel kopyalama harcında bulunan 320 milyon liralık fonun kullanılması talebini bakanlık reddetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığının özel kopyalama harcında bulunan 320 milyon liranın pandemide sanatçılara ödenmesi için verdiği soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Fondaki para sanatçılar için kullanılamaz” dedi.

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, üretilen, ithal veya ihraç edilen kaset, CD, DVD, matbaa makinesi, fotokopi makinesi gibi ürünlerden yüzde 3 oranında kesinti yapılmakta, söz konusu bu kesintiler ‘telif tazmin bedeli’ ya da bilinen şekliyle ‘özel kopyalama harcı’ adı altında bir fonda toplanıyor. 2017 yılı itibarıyla fon büyüklüğünün 320 milyon liraya ulaşmıştı. 2020 yılı itibari ile fonda biriken paranın ne kadar olduğu soruma ise Bakanlık yanıt vermedi” diyerek, pandeminin başında mevcut fondaki paranın sanatçılar için kullanılmasını talep etmişti.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine verdiği yanıtta “Özel kopyalama harcında bulunan meblağ fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi ve kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda gelirin kullanılabileceği alanlar yönetmelikte sayılmıştır” dedi.

Bakanın yanıtını eleştiren CHP’li Akkuş İlgezdi, “Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Sanat camiası kan ağlıyor. En son mekanların 22’de kapanma zorunluluğu ile az sayıda iş yapan müzisyenler de işlerinden oldu. Sanat camiası bu kadar zor durumdayken eldeki hazır fonu sanatçılar için harcamayan bakanlık bahaneler uyduruyor. ‘Yönetmelikte yok parayı sanatçılara veremeyiz’ demek yerine yönetmeliğe bir madde eklersiniz olur biter. 27 Aralık 2019’da yani 11 ay önce yönetmeliğe bir ek yapılarak paranın harcanabileceği yerlere ‘Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla salon veya bina kiralanması, satın alınması veya yaptırılmasına ilişkin giderler’ eklendi. İstedikleri harcama için yönetmelik değiştiren bakanlık, konu sanatçılar olunca sorunları duymazdan geliyor” dedi. 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ