logo

ERİŞ ÜLGER ‘İLGEZDİ’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM’

ERİŞ ÜLGER ‘İLGEZDİ’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Sabiha Gökçen ve Salih Bozok’un manevi çocukları Eriş Ülger, Atatürk’ün miraslarının sergilendiği Minyatür Atatürk Müzesi’ine sahip çıkan Battal İlgezdi’ye teşekkür etti.

Recep Kenan/itvaber.com

Minyatür Atatürk Müzesi’nde yer alan Atatürk’le ve Cumhuriyetle ilgili 250 fotoğrafın tamamının orijinallerinden ABD’de burada çerçevelenerek sergilendiğini kaydeden Eriş Ülger, diğer objelerin ise manevi annesi Sabiha Gökçen ve manevi babası Salih Bozok’un oğlu Cemil Salih Bozok’tan kendisine kaldığını ifade etti.

Ataşehir Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Ataşehir Şubesi‘nin, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası etkinlikleri kapsamında Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Sergi ve Etkinlik Salonu‘nda düzenlediği “Minyatür Atatürk Müzesi” sergisindeki Atatürk’ün miraslarının yer aldığı arşivin sahibi Eriş Ülger itvhaber.com’dan Recep Kenan’ın da aralarında olduğu basın mensuplarına arşivi ve müze ile ilgili açıklamalar yaptı.

“MİNYATÜR ATATÜRK MÜZESİ” SERGİSİ 14 KASIM’A KADAR ATAŞEHİR’DE

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un oğlu Cemil Salih Bozok ve Sabiha Gökçen’in manevi oğlu olan Atatürk araştırmacısı yazar S. Eriş Ülger’in arşivinden oluşan, Mustafa Kemal Atatürk’ün hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğrafları ve özel eşyalarının yer aldığı sergi Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Sergi ve Etkinlik Salonu‘nda sergileniyor. “Minyatür Atatürk Müzesi” sergisi 14 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

ATATÜRK’ÜN SON KAHVESİNİ İÇTİĞİ PARMAK İZİ OLAN FİNCAN

Atatürk’ün mirası arşivden sergilenenler arasında kendisi için en önemli parçanın Atatürk’ün son kahvesini içtiği, üzerinde parmak izlerinin olduğu kahve fincanı olduğunu kaydeden Sabiha Gökçen’in manevi oğlu Eriş Ülger, sergilenen Atatürk’ün mirası obje ve fotoğrafların maddi olarak değerinin biçilemeyeceğini, kendisinin imkanlarının sınırlı mütevazi bir mimar olduğunu kaydetti.

BAŞKAN İLGEZDİ’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bu mirasların muhafazasının kolay olmadığının altını çizen Eriş Ülger, Türkiye’de çeşitli kurum ve kuruluşlara sabitleşmesi için girişimleri olduğunu çizerek; “Minyatür Atatürk Müzesi İstanbul’da, Eskişehir’de olsun. Hiç birisinden olumlu cevap alamadım. Sayın Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ediyorum. Çünkü Eskişehir Belediyesi’ne, Çanakkale Belediyesi’ne, Aydın Belediyesi’ne yazdım, hayır dediler. Sayın Battal İlgezdi ve sevgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Volkan bey, Sanem hanımla birlikte bana çok yardımcı oldular. Bunu açıklıkla söylüyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

İSVİÇRE MİNYATÜR ATATÜRK MÜZESİ’Nİ İSTİYOR

Mimarlık eğitimi aldığını 23 senedir İsviçre’de yaşadığını hatırlatan Eriş Ülger, evinin mimarlığını yaptığı İsviçre Kültür Bakanı’nın arşivin tamamını Zürih’te bir Minyatür Atatürk Müzesi adı altında sabitleştirebileceklerini söylediğini kaydetti.

ARZU EDERDİM Kİ; TÜRKİYE SAHİP ÇIKSIN

Böyle bir şeyin Türkiye’nin ayıbı olacağını ifade eden Ülger, başka seçeneğinin kalmamasını gerekçe göstererek; “Bunu mecburen yapacağız. Çünkü bunun bir mali potansiyeli var. Şu gördüğünüz Abdülhamit’in elmasına paha biçilemiyor. En kıymetlisi, Sabiha Gökçen’in hediye ettiği ve Atatürk’ün  son kahvesini içtiği kahve fincanı. Ben arzu ederdim ki İstanbul değil Türkiye buna sahip çıksın. Bunların hiç birisini Anıtkabir’deki müzede, Harbiye’deki Askeri Müze’de bulamazsınız. Benzerleri yok. Kim Atatürk’ün üzerinden çıkan sabahlığını tekrar ortaya çıkarabilir? Bu siyasetin ayıbı” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kendisine de sahip çıkmadığını söyleyen Eriş Ülger, eğitimi için milyonlar harcayan devletin kendisini işsiz bıraktığını kaydederek; “Beni 23 yaşıma kadar okuttu.  Milyonlar sarf etti mimar olmam için. Beni işsiz güçsüz bıraktı. O gün bana nasıl sahip çıkmadıysa Türkiye, bu gün de Atatürk’ün mirasına sahip çıkmıyor” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ