logo

İstanbul finans merkezine ilk adım 8 Ağustosta

İstanbul finans merkezine ilk adım  8 Ağustosta

Üç buçuk yılda tamamlanması planlanan 4.5 milyar TL`lik İstanbul`un prestij projesi, İstanbul Finans Merkezi projesi için 8 Ağustos`ta ihale yapılacak.

İstanbul`un prestij projesi olarak gösterilen Uluslararası Finans Merkezi`nde (İFM) ilk adım atılıyor. Kamu bankalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da kendileri tarafından yapılacak Finans Merkezi`nde özel proje ve rekreasyon alanlarının ihalesi 8 Ağustos Çarşamba günü gerçekleşecek. 4.5 milyar TL`ye mal olacak ve üç buçuk yılda tamamlanacak İFM projesinde, ilk olarak kongre ve kültür sarayı, otel, sağlık merkezi ve ticaret merkezlerinin yer aldığı bölümlerin ihalesi yapılacak. İki yılda tamamlanması hedeflenen 208 bin metrekare alana yapılacak özel proje ve rekreasyon alanlarından diğer alt yapı harcamalarında kullanılacak gelir elde edilecek. İhale için Emlak Konut GYO görevlendirildi. İhaleye, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişi veya bunların oluşturduğu ortak girişim teklif verebilecek. Ancak uluslararası bir ihale yapılmayacak. Konsorsiyum olarak verilen teklifler kabul edilmeyecek. Yabancı istekliler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nda belirtildiği şekilde ihaleye katılabilecekler. Onaylı imar planları çerçevesinde “Özel Proje ve Rekreasyon Alanları” olarak belirlenmiş parsellerin, “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı” usulü ile ihalesi gerçekleştirilecek. 4.5 milyar TL`lik İFM`nin bu özel alan ihalesinden çıkacak fiyatın yaklaşık 1 milyar TL olarak bekleniyor.

11 bin kişi yaşayacak

Üç milyon 200 bin metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip olacak İFM`nin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlaması da öngörülüyor. Üç bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, cami, kreş, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi birimler de yer alacak. 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla İFM`nin yedi gün 24 saat hareketli bir merkez olması hedefleniyor.

Akıllı binalar olacak

Merkezin deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı. Elektriğini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu bina olma özelliğiyle akıllı bina olacak olan Finans Merkezi`nde iç iletişim ağı, mobil telefon, otopark yönetimi sistemleri de yer alacak.

İsteyen binasını yapabilecek

İFM`de yer alacak Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kendi binasını kendisi yapabilecek. Kurumların istememesi halinde binaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Kendi binasını yapmak istediğini Emlak Konut GYO ve Bakanlığa ileten SPK`ya 7 aylık proje hazırlama süresi verildi. Binanın tasarımı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın belirlediği tasarım kriterlerine uygun olacak. Bina kapılarının Selçuklu mimarisinden esinlenerek ortadaki avluya açılacağı biliniyor. Projenin 2015 sonunda bitmesi tahmin ediliyor.

İMKB de taşınabilir

Daha önce kamu bankaları, SPK ve BDDK`nın taşınacağının duyurulduğu Finans Merkezi`ne İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın (İMKB) da taşınması gündemde. Taşınma gerçekleşirse İMKB, SPK ile aynı binayı kullanacak. Merkezdeki binalar hizmet verecekleri kurumların ihtiyacının üzerinde büyüklükle planlandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ