logo

Mehmet Özhaseki: herkesi bir ev sahibi yapmak

Mehmet Özhaseki: herkesi bir ev sahibi yapmak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kentsel Dönüşüm”de strateji değiştireceklerini, temel prensiplerini “yerinde dönüşüm” ve  “herkesi bir ev sahibi yapmak” olarak açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada “Kentsel Dönüşüm”de strateji değiştireceklerini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu kapsamda yapacakları çalışmalarla “Kentsel Dönüşüm” yasasının Kanun Hükmünde Kararname ile değişeceğini vurgulayarak, tapusuz, gecekondu, kaçak katı olanların da dönümde hak sahibi kabul edilerek kendi koşularında konut sahibi olabileceklerini kaydetti.

YENİ DÜZENLEMEDE YERİNDE DÖNÜŞÜM ESAS ALINIYOR

Yapılacak yeni düzenlemede yerinde dönüşümün esas alındığının altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 yıldır uyguladıkları kentsel dönüşümde ciddi hatalar yapıldığını, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yepyeni bir sistem kurarak hataları ortadan kaldırmaya çalışacaklarını kaydetti.

“BÖYLE GİDERSE İSTANBUL’UN NÜFUSU 2 MİSLİNE ÇIKACAK”

Sosyal donatı alanı, altyapı, yeşil alan, otopark ihtiyacının dikkate alınmadan gerçekleştirilen dönüşümün kentteki yoğunluğu iki katına çıkardığını vurgulayan Bakan Özahaseki’ “Böyle giderse İstanbul’un nüfusu 2 misline çıkacak” dedi.

RANTI YÜKSEK, BAĞDAT CADDESİ DÖNÜŞÜYOR

Rantı yüksek olduğu için Bağdat Caddesi’nin dönüştürüldüğünün altını çizen ÇŞB Mehmet Özhaseki, bina bazlı dönüşümler olduğunu, alan bazlı dönüşümlerin gerçekleştirilemediğini, fakir fukaranın oturduğu riskli yapıların olduğu yerlerin dönüşmediğini kaydetti.

“İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL.”, “ TOPLANMA ALANI NE İŞE YARAR, ÇIKAMIYOR Kİ”

Toprakların yüzde 66’sının, nüfusun yüzde 71’i olan 57 milyon kişinin birinci ve ikinci derecede deprem bölgelerinde yaşadığını kaydeden Bakan Özhaseki,  2030 yılına kadar İstanbul’da büyük bir deprem beklendiğini, ancak İstanbul’un depreme hazır olmadığını kaydederek; “Özellikle sahil kesimler ile 2000 yılından önce yapılmış 3-4 katlı yapıların depreme hazır değil. İstanbul’da riskli konut sayısı 600 bin. Allah korusun, bunun yıkılması binlerce insanın o evlerin altında can vermesi demek. Toplanma alanı ne işe yarar, adam çıkamıyor ki içinden” dedi.

TÜRKİYE’NİN NEREDEYSE YÜZDE 50’Sİ KAÇAK

Tapusuz ve gecekondu ile kaçak yapılarda yaşayanların, evi yıkılan her vatandaşın ev sahibi yapılması gerektiğini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ülkenin gerçeklerinin de dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek; “Adam gelmiş Hazine arsasına 3 katlı bina yapmış, 3 kardeş birer katta oturuyor. Bugün adama, ‘sana bir tane ev veririz, üstüne de 50 bin lira borçlanırsın’ diyoruz. İyi de 2 kardeş nerede oturacak? Arkadaş senin tapun yok, çık mı diyelim? Bu doğru olmaz, bunlar ülkenin gerçekleri, kabullenmek durumundayız. Orada oturuyor olmak bile başlı başına bir haktır. Bir de 5 kata izin verilmiş, vatandaş 7 kat yapmış, oturuyor. Türkiye’nin neredeyse yüzde 50’si kaçak, 8-10 milyon yapıyı kim yapacak” diye konuştu.

REZERV ALANLARDA YENİ YERLEŞİM YERLERİ OLUŞTURULACAK

İnsan odaklı planlamalar yapacaklarını rezerv alanlarla ilgili çalışmalarının da olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “Rezerv alan olarak tüm Türkiye’deki kamu arazileri de yeniden gözden geçirilerek değerlendirilmektedir. Rezerv alanlarda oluşturulacak yeni yerleşim yerleri, hepimizin özlediği mahalle esaslı olacaktır.  Mahallelerde daha yatay mimari, sosyal donatı alanları mükemmel hesaplanmış,  insan odaklı planlamalar yapılacaktır” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ