logo

8 MART’TA MECLİS GÜNDEMİNİ KADINLAR BELİRLEDİ

8 MART’TA MECLİS GÜNDEMİNİ KADINLAR BELİRLEDİ

Mart ayı 2 oturumunda Sadi Özata başkanlığında toplanan Ataşehir Belediye Meclisi gündeminde “8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü” kapsamında konuşmalar yer aldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü”nin  gündemi oluşturduğu Ataşehir Belediye Meclisi’nin Çarşamba günü toplantısını Ataşehir’in 17 mahallesinden gelen kadınlar, CHP Kadın Kolları Başkanı Nihan Erol ve yönetim kurulu üyeleri izlediler.

Gündemsiz toplanan Ataşehir Belediye Meclisi ikinci oturumunda oturum başkanı Sadi Özata, CHP Gurup Başkanvekili İlhami Yılmaz ve Ak Parti Gurup Başkanvekili Mustafa Cevat Arzık kadın meclis üyeleri, meclis çalışanları ve kadın konuklara karanfil verdi.

Ataşehir Belediye Meclisi 2017 yılı Mart Ayı 2 birleşimi açılışını yapan Başkan Sadi Özata, toplantının gerçekleştiği gün olan 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olduğuna işaret ederek; “Bugün kadınların günü olduğu için onların konuşması lazım. Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü tebrik ediyorum. Gönlümüz arzu eder ki, şiddetten, sıkıntıdan ve kadınlara olan eziyetten uzak 365 gün, kadınların günü olsun.  Çünkü kadınlar bizi doğuran, yetiştiren ve büyütenlerdir. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın bu gününü kutlar, mutlu ve bahtiyar olmalarını dilerim” dedi.

Sadi Özata’nın konuşmasının ardından CHP grubu adına meclis üyesi Ezgi Kalender, Ak Parti Grubu adına meclis üyesi Yıldız Pektaş, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” anlam ve önemine değindikleri konuşma yaptılar. Kürsüye konuklarından iki kadını yanlarına alarak konuşmalarına devam eden konuşmacılar, bu anlamlı günde meclise gelerek destek verdikleri için kadın konuklara teşekkür ettiler.

CHP Meclis Grubu adına söz alan CHP’li kadın meclis üyesi Ezgi Kalender, 8 Mart Dünya kadınlar Günü’nün tarihsel geçmişini hatırlatarak, “Bu gün 40 bin tekstil işçisinin eşit işe eşit ücret ve ağır çalışma koşulları ile 18 saate varan mesai koşuları için mücadelenin başladığı gün. Bu gün bu onurlu günde kadınların hala en yakınları tarafından öldürüldüğü, kız çocukların okula gidemediği, çocuk gelin ve çocuk annelerin bulunduğu, İnsan Hakları Bildirgesi’nin ilk maddesi olan “Yaşama Hakkı”nı bile kullanamayan kadınların olduğu bir dünyada yaşamaktan dolayı utanç duyuyorum” dedi.

Konuşmasında bugün tüm mücadelelere rağmen, toplumda,  aile ve çalışma hayatında kadınlara, hakları olan eşit koşulların sağlanamadığı bir gerçeğine dikkat çeken CHP’li Ataşehir Belediyesi kadın meclis üyesi Ezgi Kalender, “Gelecek bizim için başkaları tarafından yazılan kader olmayacak” diyerek sürdürdüğü konuşmasını şöyle tamamladı:
“Üniversitelere öğrenci alınırken yapılmayan kadın erkek ayrımcılığı işe personel alınırken yapılmaktadır. Bizim eşit, özgür, mutlu, barış içinde, kardeşçe ve insanca yaşamak hakkımızdır.  Her zaman her yerde gericiliğe, sömürüye, baskıya, şiddete, taciz ve tecavüzlere hayır demeye, hak ettiklerimiz için mücadele etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Çağdaşlık ve demokrasi bizim vazgeçilmezimizdir. Buradan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

Ak Parti Grubu adına söz alan Meclis üyesi Yıldız Pektaş günün anlam ve önemi üzerine yaptığı konuşmada, 1800’lü yıllarda başlayan ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele eden kadınların kilitlendiği fabrikada yanarak hayatını kaybettiğinin altını çizerek; “Bu günün uluslar arası kabulü ve kutlaması ilk kez 1970’li yıllarda olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk günden bugüne, eşitlik ve bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması, daha iyi yaşama ve çalışma koşullarının elde edilebilmesi için isteklerini daha yüksek sesle dile getirildiği bir gün olarak değerlendirilmektedir” dedi.

Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareketin başarıyı yakalayamayacağının altını çizen Ak Partili kadın meclis üyesi Yıldız Pektaş, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ülkemizde de eitlik, bağımsızlık ve politik haksızlıkarı ortadan kaldırmak için, daha iyi yaşam koşullarının sağlanması için isteklerin yüksek sesle dile getirildiği gündür. İstiklal Savaşı’nın kadın kahramanlarından Halide Edip Adıvar gibi. 15 Temuz’da tankların karşısında dim dik duran kadınlarımız gibi. Türkiye’nin ve dünyanın da ihtiyacı olan barış biz kadınların elleriyle gerçekleşecektir.  Nerede olursak olalım Kürdüyle, Alevisiyle, Sünnisiyle biz kadınız, biz anayız, biz merhametiz, biz şefkat ve sevgiyiz.  Bu vesile ile tüm kadınlarımızın ve dünya kadınlarının gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Önceki oturumunda kadınlar gününü kutlayan, mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan Ataşehir Belediye Meclisi CHP Üyesi, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der’in mecliste bulunan 4 kadın üyeye verilmek üzere gönderdiği çiçekler, CHP Grup Başkanvekli İlhami Yılmaz ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Cevat Arzık tarafından sahiplerine takdim edildi.

Oturum Başkanı Sadi Özata 10 Mart Cuma Saat 17:00’dfa toplanmak üzere Mart ayı 2. birleşimini kapattı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ