logo

Yerli Teknoloji Şirketlerinin Yüzde 73’ü Nitelikli İşgücü Arıyor!

Yerli Teknoloji Şirketlerinin Yüzde 73’ü Nitelikli İşgücü Arıyor!

Dijital dönüşüm tüm hızıyla devam eden, 152,7 milyar TL büyüklüğe, 150 bini aşan çalışan sayısına ulaşan BT sektöründe şirketlerin %73’ü nitelikli işgücü arıyor.

Dijital dönüşüm tüm hızıyla devam ederken, 152,7 milyar TL büyüklüğe ulaşan BT sektöründe 150 bini aşan çalışan sayısının 2021’de daha da artması bekleniyor. Nitelikli yazılımcılara ihtiyaç duyan sektör oyuncuları, beyin göçünün yarattığı tehditle mücadele ediyor ve çıkış yolları arıyor.

Pandemiyle birlikte artan dijitalleşme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) alanındaki çalışmaları hızlandırdı. TÜBİSAD tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu”na göre, ülkemizin dijitalleşme notu 2019’da 5 üzerinden 2,94 iken 2020’de 3,06’ya yükseldi. Bu artış istihdama da yansıdı, sektördeki çalışan sayısı 2020 yılında 150 bini aştı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan yerli teknoloji şirketi Porte’nin Genel Müdür Yardımcısı Enes Güren, büyümenin 2021’de de devam edeceğini öngörerek en çok ihtiyacın nitelikli yazılımcılara duyulduğuna dikkat çekti. Güren, “TÜBİSAD’ın raporu, şirketlerin %73’ünün nitelikli işgücü eksikliği çektiğini gösteriyor. Özellikle uzaktan çalışma modeli nitelikli yazılımcı ihtiyacını artırırken, son bir yıldır artış gösteren beyin göçü, yerli teknoloji şirketlerinin büyümesinin önünde tehdit oluşturuyor” dedi.

Yurt Dışı Kariyer Değil Eğitim İçin Tercih Edilmeli.

Dijitalleşme Endeksi’ne göre, eğitim sisteminin BT becerisi kazandırma yetkinliği 2,19’dan 2,23’e çıktığı ve üniversiteler sektörün ihtiyacından daha fazla mezun verdiği halde, yetenekli yazılımcıların yurt dışını tercih ettiğini belirten Enes Güren, “Porte olarak 2006 yılından bu yana yurt dışına teknoloji geliştirme hizmeti ihraç ediyoruz. Sahip olduğumuz yetenek ve kaynaklarla, dünyanın 25’ten fazla ülkesinde aynı anda büyük operasyonlar yürütebiliyoruz. Ancak her geçen gün hızlanan dijital dönüşüm, daha büyük hareket alanı ve daha fazla yetenek gerektiriyor. Yetenekli yazılımcı bulmakta her geçen gün daha fazla zorlanıyoruz. Yurt dışının kariyer değil eğitim için tercih edilmesini arzu ediyor, yazılımcılarımızın uluslararası eğitim programlarına katılmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Porte, Yeni Nesil Girişimleri İçin Yetenekli Yazılımcılar Arıyor

Türkiye’deki nitelikli yazılımcıları kazanarak ve gelişimlerini destekleyerek bir “yetenek evi” haline gelmeyi hedeflediklerine de değinen Enes Güren, “Farklı şirketlere yaptığımız yatırımlar ve ortaklıklarımızla her geçen gün büyüyor, bir tarafta Shipzip gibi bir marka ile dünyanın her yerine gönderi yapabilirken, bir yandan da büyük bir bankanın ödeme altyapısını hazırlayabiliyoruz. Amerikadaniste, Boxinus ve Shippn girişimlerimizle global pazarlarda alışveriş fırsatı sunuyoruz. Bu hızlı büyüme döngüsünü de bünyemizdeki yetenekli yazılımcılara teslim ediyoruz. Böylece çalışanlarımız hem global bir dijital ekosistemin parçası oluyor; hem de şirket kültürünün zenginleştirilmesinde önemli bir rol üstleniyor. Biz de başarılı yazılımcılara girişim desteği vererek hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunuyoruz. Yeni yazılımcıları bünyemize katmak için de büyük bir enerji harcıyoruz.” dedi.

Yılda En Az 50 Saat Eğitim Sunuyoruz.

Son dönemde teknoloji tarafında yeni iş modellerine odaklandıklarını belirten Porte BT Müdürü Dr. Vural Erol ise “ArGe merkezimizde sürekli yeni projeler üretiyoruz. Kendi markalarımız için yürüttüğümüz projelerin yanı sıra, dışarıya sunduğumuz servisler için de farklı yetkinliklerdeki yazılımcıları ekibimize katmaya özen gösteriyoruz. Python, MongoDB, ASP.Net, C# ve T-SQL,MVC, HTML5/JavaScript/CSS, JSON, AWS, .NetCore gibi farklı teknoloji ya da programlara hakim yazılımcılarla kapımız her zaman açık. ArGe merkezimizin bünyesindeki tüm ekibe yıllık en az 50 saatlik eğitimin şirket tarafından verilmesini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

B2PRESSitvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ