logo

ABD’nin Libya Büyükelçisi öldürüldü

ABD’nin Libya Büyükelçisi öldürüldü

Libya’nın Bingazi şehrindeki ABD Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıda, ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç elçilik çalışanı hayatını kaybetti. Havasızlıktan boğulduğu belirtilen Stevens’ın son anlarında çekilen fotoğrafı, 20 Ekim 2011’de isyancılar tarafından öldürülen Libya eski diktatörü Muammer Kaddafi’nin hafızalara kazınan görüntüsünü akıllara getirdi.

Büyükelçi Stevens ve elçilik çalışanlarının, öfkeli Libyalıların, İslam’a hakaret içerdiği iddia edilen bir filmi protesto etmek için dün gece Bingazi’deki ABD Konsolosluğu’na gerçekleştirdiği saldırı sırasında hayatını kaybettiği bildirildi.

Stevens’ı tedavi eden Libyalı doktor, Associated Press’e yaptığı açıklamada, ABD’li Büyükelçi’nin, saldırganların çıkardığı yangının neden olduğu dumandan boğularak öldüğünü söyledi. Doktor Ziyad Ebu Zeyid, Libyalılar tarafından Bingazi Tıp Merkezi’ne getirilen Stevens’ı hayata döndürmek için 1.5 saat uğraştığını ama başaramadığını belirtti.

AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens’ın vücudunda yanıklar olduğu gözlenmişti.

İKİSİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Libya’da ve Mısır’daki Selefiler, ABD’de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam’a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen bir kısa filmi protesto etmek için Kahire’deki ABD Büyükelçiliği’ne saldırmış, Bingazi’de de konsolosluk binasını ateşe vermişti.

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis el Şerif, konsolosluk binasına yönelik saldırının ardından ABD’li personelin güvenli bir eve götürüldüğünü ancak bu evin “her nasılsa militanlar tarafından bulunduğunu” söyledi.

Şerif, öldürülen ABD’lilerden ikisinin, evdekilerin Amerikan askerlerince tahliye edilmeye çalışılması sırasında çıkan çatışmada vurularak hayatını kaybettiğini belirtti.

10 LİBYALI GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÖLDÜ

Libya’nın BM Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, ABD Konsolosluğu’nu hedef alan saldırıda, ABD’li yetkililerin yanı sıra 10 Libyalı güvenlik görevlisinin öldüğünü, bazılarının da yaralandığını söyledi.

Dabbaşi, Libya hükümetinin saldırıdan sorumlu olanları adalet karşısına çıkarmaya kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

ENSARU’Ş ŞERİA GRUBUNUN SALDIRISI

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis eş-Şerif, ABD’nin Bingazi Konsolosluğu’na düzenlenen saldırının, “Ensaru’ş Şeria” adlı grup tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Olayla ilgili ayrıntı veren Şerif, grubun konsolosluğa roket saldırısı düzenlediğini, ardından konsolosluktaki güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında silahlı çatışma yaşandığını belirtti.

Kısa süre sonra güvenlik güçlerinin teslim olmak zorunda kaldığına değinen Şerif, “Sonrasında saldırganlar konsolosluğa girdi. Büyükelçi ile 3 görevli hayatını kaybetti” dedi.

Christopher Stevens’ın, normal şartlarda ABD’nin Trablus’taki Büyükelçiliği’nde bulunması gerektiğine işaret eden Şerif, büyükelçinin teftiş amacıyla Bingazi Konsolosluğu’nu ziyaret ettiğini bildirdi.

OBAMA’DAN KINAMA

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Konsolosluğu’nu hedef alan saldırıyı, “Mümkün olan en sert ifadelerle” kınadı.

Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı.

Obama, bu “hain saldırıyı düzenleyenlerin adalete teslim edilmesi için” Libya hükümetiyle çalışacaklarını dile getirerek, saldırıyı yapanların kesinlikle adalet önüne çıkarılacağını ifade etti.

Bu saldırının ABD ile Libya arasındaki bağları kırmayacağına değinen Obama, saldırıdan sonra Libyalıların büyükelçilik yetkililerine yardım ettiğini, Stevens’ı hastaneye götürdüklerini belirtti.

ÖNLEMLERİ ARTIRDI

Saldırıda ölen dört ABD’linin “Amerika’nın özgürlük, adalet ve dünyadaki diğer ülkelerle kurdukları ortaklığı sürdürme kararlılığının bir sembolü” olduğunu belirten Obama, dini inançlara hakaret edilmesine karşı olduğunu ancak böylesi bir “anlamsız şiddet”i de kabul edemeyeceğini söyledi.

Obama, yaptığı açıklamada, “Libya’daki personelimizin güvenliğinin desteklenmesi ve dünyanın her yerindeki diplomatik misyonlarımızın güvenliğinin artırılmasını desteklemek için tüm gerekli kaynakların kullanılması emrini verdim” dedi.

ABD 50 ASKER GÖNDERDİ

Associated Press’e konuşan ABD’li yetkililer, Libya’daki Amerikan diplomatik misyonlarının güvenliğinin sağlanması için iyi eğitimli 50 deniz piyadesinin yola çıktığını söyledi.
Ölen ABD’lilerin cenazeleri ise Bingazi Uluslararası Havaalanı’na götürüldü. Cenazelerin önce Libya’nın başkenti Trablus’a oradan da Almanya’da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi.

Stevens’ın kısa bir ziyaret için Trablus’tan Bingazi’ye gittiği öne sürülmüştü.

DEMPSEY’DEN O RAHİBE RİCA

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Kuran yakma fanatiği ABD’li rahip Terry Jones’u telefonla bizzat aradı ve “filme verdiği desteği gözden geçirmesini rica etti.”

LİBYA HÜKÜMETİ KADDAFİ YANLILARINI SUÇLADI

İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu.

Şerif, “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuştu.

Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam’a yakışmayacağını belirterek “Amerikan halkından ve tüm dünyadan” özür diledi. Magarif, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Dün akşamdan bu yana yaşanan gelişmeler üzerine Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

Hürriyet

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ