logo

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞMELERİNDE GERGİNLİK

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞMELERİNDE GERGİNLİK

TBMM Genel Kurulu’nda gergin geçen anayasa değişikliği teklifi birinci tur görüşmelerinde ilk 5 madde kabul edilirken, 5. maddenin oylaması tartışmalara sahne oldu.

Anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü Çarşamba gecesi Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin kürsüyü çembere alarak protesto etmesi üzerine vekiller arasında arbede yaşandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) vekillerinin CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)’lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştığını, bunun üzerine Meclis’te çıkan “yumruklaşmaya varan kavgalarda bazı milletvekillerinin yaralandığı belirtilirken, CHP’li milletvekillerini oyalamada yaşanan usulsüzlükleri belgelemek istedikleri iddia ediliyor.

3, 4 VE 5. MADDELER GEÇTİ

CHP ve AKP’li vekiller arasında gerilimin tırmandığı görüşmelerde, Anayasa değişikliği teklifinin 3. ve 4. maddelerinin ardından CHP Milletvekillerinin katılmadığı oylamada 5. madde de 343 oy ile kabul edildi.

Teklif paketinin 3. maddesi de, AKP ve CHP’li vekiller arasındaki kavganın ardından yeniden yapılan oylamada 341 oyla kabul edilmişti. Seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddeye 139 milletvekili ret oyu verdi.

Teklifin “TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını” öngören 4. maddesi, 343 oyla kabul edilmişti. Bu madde, süresi biten milletvekillerinin yeniden seçilmesinin de önünü açıyor.

GİZLİ OYLAMA TARTIŞMASINDA ARBEDE

Meclis’te 3. madde oylanacakken, gizli oylama tartışması arbedeye yol açtı ve bazı vekiller arasında yumruklaşma yaşandı. Tartışma kavgaya dönüşünce oy sandıkları emanete alındı. Arbede sırasında AKP, CHP ve MHP Genel Başkanları da salondaydı.

Yaşanan kavga nedeniyle oturuma bir süre ara verildi. Daha önce kullanılan oylar imha edilerek oylama yeniden yapıldı. 3. maddede “askerlikle ilişiği olanların” milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

İLK İKİ MADDE DÜN GEÇTİ

Yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren birinci maddenin oylamasına, toplam 484 milletvekili katılmıştı. 347 milletvekili kabul oyu kullanırken, 132 milletvekili ret oyu kullanmıştı. 2 milletvekili çekimser kalırken 1 oy geçersiz sayılmıştı.

Teklifin birinci maddesi şöyle: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ