logo

ANNESİYLE MAHKUM: 560 ÇOCUK MAHPUS!

ANNESİYLE MAHKUM: 560 ÇOCUK MAHPUS!

Türkiye Ceza İnfaz Kurumlarında çocuğuyla kalan mahpus sayısı: 171’i Tutuklu; 345’i hükümlü olmak üzere 516,  0-6 yaş arası 560, birden fazla çocuğuyla kalan anne mahpus sayısı; 44.

Recep Kenan/itvhaber.com

2017 Yılı Nisan ayı itibariyle, Türkiye’de Ceza İnfaz Kurumlarında çocuğuyla kalan mahpus sayısı: 171’i tutuklu; 345’i hükümlü olmak üzere 516,  0-6 yaş arası 560, birden fazla çocuğuyla kalan anne mahpus sayısı; 44 olarak açıklandı.

Annelerinden kaynaklı cezaevlerinde kalmak zorunda olan çocukların, haksız mahkumiyetinin Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, ‘her tür işlemde çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerektiği’ ilkesine ters düştüğünün hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, anneleriyle 6 yaşına kadar hapiste büyümek zorunda kalan çocukların, dış dünyayla tanıştıklarında korkmasına, uyum sorunu yaşamasına ve birçoğunun hapse geri dönmek istediğine şahit olduklarını ifade etti.

ÇOCUĞUYLA KALAN MAHPUS SAYISI; 171’İ TUTUKLU, 345’İ HÜKÜMLÜ: 516

Anneleri mahkum olduğu için anneleri ile birlikte mahpus hayatı yaşamak zorunda olan çocuklar hakkında Adalet Bakanlığı’dan bilgi talep eden CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili ve TBMM İHİÜ Gamze Akkuş İlgezdi, bakanlıktan gelen bilginin “Adalet Bakanlığı’nın bilgi edinme talebimize verdiği cevaplara göre 2017 yılı Nisan ayı itibariyle, Türkiye’de ceza infaz kurumlarında çocuğuyla kalan mahpus sayısı: 171’i tutuklu; 345’i hükümlü olmak üzere 516’dır” şeklinde olduğunu açıkladı.

HAPİSTE TUTULAN 0-6 YAŞ ARASI ÇOCUK SAYISI 560

Anne mahpusların yanında, hapiste tutulan 0-6 yaş arası çocuk sayısının 560 olduğunu açıklayan CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, verilere göre cezaevlerinde birden fazla çocuğuyla kalan anne mahpus sayısının 16’sı tutuklu; 28’i hükümlü olmak üzere 44 olduğunu belirtti. İlgezdi, 2017 yılı Nisan ayı itibariyle annesinin yanında kalan çocukların cinsiyete göre dağılımını; 291’inin erkek, 269’unun kız, toplamda 560 çocuk olarak açıkladı.

DOĞDUKLARI ANDAN İTİBAREN ANNELERİNİN CEZASINA ORTAK

İlgezdi, çocukların ceza ve infaz kurumlarında uygun olmayan koşullarda yaşamını sürdürmek zorunda kaldığının altını çizdiği açıklamasında; “Annelerinin işlediği suçlar nedeniyle bazen doğumdan, bazen de doğumdan kısa süre sonra cezaeviyle tanışan çocuklar, ceza infaz sisteminde karşılaştığımız en can yakıcı sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğdukları andan itibaren annelerinin cezasına adeta ortak olan bu çocuklar, çocukluklarını yaşayamadan yetişkinliğe adım atmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.

ÇOCUKLARIN AYRI YATAK HAKLARI YOK

Türkiye’de, annesi hüküm giyen veya tutuklanan 0-6 yaş grubu çocukların önünde 3 seçenek bulunduğunu, bu seçeneklerin; “Dışarıda kendisine bakacak yakınları varsa onların yanında kalmak”, “Kendilerine bakacak kimse yoksa hapishanede anneleriyle tutulmak”, annelerinin kabul etmemesi durumunda, “devlet koruması altında olan çocuk yuvalarına yerleştirilmek” olarak sıralandığının altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, çocukların ayrı yatak hakları olmadıkları gibi dar bir yatakta anneleriyle beraber yatmak zorunda olduklarını kaydetti.

560 ÇOCUKTAN YALNIZCA 100’Ü AÇIK HAVAYI GÖRÜYOR

Zihinsel gelişimin sağlanması için, yaşıtlarıyla yan yana gelebilme, oyuncaklarla oynayabilme haklarından da yoksun olan mahpus çocuklarının, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 560 çocuktan yalnızca 100’ü açık cezaevinde oldukları için açık havayı görebildiklerini ifade etti.

ÇOCUKLARA KREŞ YADA; ÇOCUKLU KADINLARA GÖRE CEZAEVİ

Mahpus anneleri ile ceza veya tutuk evinde yaşamak zorunda kalan çocukların sorunlarına çözüm önerisi de sunan İlgezdi, raporunda; çocukların kreşe gitme imkanı sağlanması, kreşlerin hapishane dışında olması gerektiğini vurgulayarak; “Çocukların, kreş dışında da sosyalleşme olanakları artırılmalı, oyuncak sınırlaması kaldırılmalı. Çocuğun babasıyla uzun sürelerle annenin de var olacağı açık görüş imkanı sağlanmalı hatta bu durum hapishane dışında da yaratılmalı” önerisine yer veriyor. Raporda bir başka öneri ise; “çocuklu kadınlara göre dizayn edilecek yeni bir cezaevi.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ