logo

Arguvanlı Halk Ozanı Ekberi Yaşama Veda Etti

Arguvanlı Halk Ozanı Ekberi Yaşama Veda Etti

“Ekberi Türküleri” adıyla albümü bulunan, Aşk ve Gurbet serisi şiir kitapları ve türküleriyle tanınan Malatya Arguvanlı halk ozanı Ekberi (Ali Ekber Gülbaş) yaşama veda etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kanser tedavisi görürken yakalandığı Covid 19 nedeniyle İstanbul Süreyyapaşa hastanesi yoğun bakımda tedavisi devam eden, Malatya Arguvanlı halk ozanı Ekberi mahlaslı (Ali Ekber Gülbaş) yaşama veda etti.

Başta “Deli Gönül” olmak üzere pek çok türküye imza atan halk ozanı Ekberi (Ali Ekber Gülbaş), sevenlerinin katılımıyla Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde 60. sanat yılını kutlanmıştı.

Arguvanlı halk ozanı Ekberi (Ali Ekber Gülbaş), Çavuş Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Arguvan Köy Dernekleri ve Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı tarafından düzenlenen, Gülcihan Koç, Selahattin Alpay, Nilüfer Sarıtaş, Seval eroğlu, Özcan Türe, Gani Pekşen, Muharrem Temiz, Mehmet Balaman, Abbas Aslantürk, Çiğdem Elmas, Cengiz Özkan ve Hıdır Göksu’nun sahne aldığı gecede 50. Sanat yılını kutlamıştı.

EKBERİ (Ali Ekber Gülbaş) KİMDİR?

7 Ağustos 1940’ta Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Çavuş köyünde doğan Ali Ekber Gülbaş, üç kardeşin en küçüğüdür. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra ortaöğrenimi için Malatya’ya gitmiş fakat yoksulluk sebebiyle eğitimini tamamlayamadan bırakmak zorunda kaldı.

Askerliğini er olarak 1962 yılında Keşan’da yapmıştır. Askerliğini bitirdikten sonra İstanbul’a dönerek burada bir müddet haftalık yayınlanan bir gazetede çalıştı. 1969’da Tekel’e işçi olarak girdikten sonra 1970’te Malatya Tekel Baş Müdürlüğüne tayin oldu. Malatya ve İstanbul’da yaşadığı dönemlerde yerel gazetelerde şiirleri yayımlanmıştır. Köylüsü Sulhiye hanımla 1970 yılında evlenen Ekberi’nin Mihmâni, Rahmâni, Devrim ve Zafer adlı dört çocuğu var.

Ekberî mahlasını rüyasında aldığını söyleyen Ali Ekber Gülbaş’a Alevilik geleneğinde önemli bir yeri olan “şelpe” tekniğini, babasının beş yaşındayken aldığı üç telli curayla icra etti. Aşk ve Gurbet adlı ilk şiir kitabını 1966 yılında çıkaran Gülbaş, farklı şiirlerini 1986, 2000 ve 2009 yıllarında çıkardığı kitaplarında toplamıştır. Dört kitabın ilki, Aşk ve Gurbet adında olup farklı şiirlerden oluşmaktadır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ