logo

Asgari ücretliye zam müjdesi

Asgari ücretliye zam müjdesi

Devlet, alacağı 3,7 milyar liradan vazgeçecek. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla doğacak fark da işçiye kalacak.

5 milyona yakın asgari ücretliyi yakından ilgilendiren vergi konusunda hükümet, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna destek verdi. Asgari ücretin üzerinden alınan Gelir ve Damga Vergisi’nin kaldırılmasıyla birlikte 739 lira olan maaşa ilave 60 lira daha katkı sağlanacak. AK Parti, CHP, MHP ve BDP bu konuda uzlaşma sağlarken devlet 3,7 milyar liralık alacağından vazgeçmiş olacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki kararına, hükümetten destek geldi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, komisyonun kararının yanında olduklarını belirterek, “bütün partiler sıcak bakmış, biz de sıcak bakarız” dedi.

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla doğacak farkın işçiye yansıtılması gerektiğini kaydeden Çelik, “Vergi alınmayınca işçiye kalacak. Asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek” ifadelerini kullandı.

Böylece asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla birlikte devlet 3,7 milyar liralık alacağından vazgeçecek. Bu para asgari ücret üzerinden maaş alanlara doğrudan yansıyacak, asgari ücrette de artış olacak. Asgari ücretten şu an 53,42 TL Gelir Vergisi ile 6,21 TL Damga Vergisi kesiliyor. İşçinin eline net olarak geçen 739 TL’nin üzerine 60 TL daha eklenmiş olacak.

Mecliste çalışmalarını sürdüren Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 4 partinin uzlaşmasıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması yönünde karar almıştı. Ancak, bu paranın kime kalacağı tartışma konusu olmuştu.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP dar gelirlinin mağduriyetini gidermek için Anayasanın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine Asgari ücretten vergi alınamaz hükmünü koyma kararı almıştı. Böylece uzun yıllardır tartışma konusu olan asgari ücretten verginin kalkması konusunda ilk kez somut bir adım atıldı.

Çalışma Bakanı Çelik, asgari ücretin vergi dışı tutulmasıyla oluşacak farkın işverene kalmasına ise karşı çıkarak, “Bütün partiler sıcak bakmış, biz de sıcak bakarız. Vergi kime kalacak? İşveren zaten veriyor. Vergi alınmayınca işçiye kalacak. İşveren bize kalsın diyor ama asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek. Patron zaten veriyor. Kime gittiği önemli. Vergi devlete giderken işçiye gidebilir mi diye çalışma yapmışlar. Biz de sıcak bakarız. Mali politikalar açısından başka bakanlıkları da ilgilendiren bir durum var tabii. Maliyeti 3,7 milyar lira civarında. Bundan vazgeçilmesi için başka kaynak bulunması gerekiyor” diye konuştu.

Uygulamadan Türkiye’de asgari ücretle geçinen 5 milyon kişi faydalanacak.

İnternethaber – AA

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ