logo

Aşık Veysel ve Mustafa Kemal İmar Planı Onaylandı

Aşık Veysel ve Mustafa Kemal İmar Planı Onaylandı

İBB Meclisi’nden geçen 1 yıla yakın onay bekleyen ve sonunda onaylanan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli NİP’nındaki emsalin adil olmadığı iddia ediliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından onaylanan, 1 yılı aşkın zamandır İBB’de imzadan çıkması beklenen Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerini kapsayan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) imzadan çıktı.

PLANDAKİ EMSAL ADİL DEĞİL

Henüz resmi yazısı Ataşehir’e ulaşmayan planla ilgili edinilen bilgiler bölge sakini vatandaşların tepkisini çekti. “4 tarafımızda 2,5 ile 3 Emsal verilmişken bizlere toplulaştırma (3000 m2 üzeri)2’nin altında emsal verilmesi adil değil” diyen vatandaşlar emsale yapılan itirazların dikkate alınmamış olduğu yönündeki ilk bilgiler üzerine İBB’nin kendilerine yaptığı uygulamayı adil bulmadıklarını söylüyorlar.

4.40 EMSALLE İFLAS EDERKEN 1.60 EMSALE HANGİ MÜTEAHHİT GİRER? 

Bölge vatandaşları onaylanan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) içeriğindeki emsali eleştirertek, “Fikirtepe kentsel dönüşümünde 4.40 emsal ile yüksek kara rağmen birçok batan müteahhit firma varken; 1.60 emsale hangi müteahhit girer?  Yarın olası bir İstanbul depreminde ki masum insanların canlarını kaybetmesinin hesabını kim verecek? Sorusunu yöneltiyor.

SADIK SEMİH KAYHAN AŞIK VEYSEL VE MUSTAFA KEMAL İMAR PLANINI  www.itvhaber.com’A DEĞERLENDİRDİ

Konu ile ilgili bilgi almak amacı ile www.itvhaber.com adına Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan ile görüşen Recep Kenan, Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerini kapsayan ve İB’de onaylandığı açıklanan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) ile ilgili ayrıntıları sordu.

Sadık Semih Kayhan Mustafa Kemal Mah. İmarı Açıklama

Recep Kenan paylaştı: 2 Ekim 2018 Salı

YENİ BAŞKANA BÖLGENİN SORUNLARINI ANLATTIK

İBB Meclisi’nden çıkan, 1 yıla yakın süredir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda beklediğinin altını çizdiği Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP)’nın İBB Başkanlığı onayından geçtiğini öğrendiklerini kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, plan yazısının henüz kendilerine ulaşmadığının altını çizerek, “Aşık Veysel ve Mustafa Kemal Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) 1 yıl niye bekletildi bilmiyorum. İBB Başkanı değişti, Sayın Başkanvekilimiz İlhami Başkan ile yeni başkana biz Ataşehir’in sıkıntılarını anlattık. Daire başkanı arkadaşımıza hem Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahalleleri hem de Ataşehir’in diğer mahallelerinin sıkıntılarını anlattık” dedi.

AŞIK VEYSEL VE MUSTAFA KEMAL MAHALLELERİ ADİL BİR İMAR PLANINA KAVUŞMALI

Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinin imar planına kavuşması ve bölgedeki mühendislik hizmeti almamış, deprem riski altındaki binaların mutlaka yenilenmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığı ile www.itvhaber.com’a konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bölgenin dönüşümünün gerçekleşmesi için, çevredeki mahallelerin planları ile uyumlu ve dönüşümü sağlayacak imar planının yapılması gerekiyor. Buranın mülkiyet sorunu yok. Bu hem yasal hem de vicdani açıdan böyle olması gerekiyor. Ataşehir’e bağlı Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinin komşu mahallelerine baktığımız zaman; Örnek ve Esatpaşa mahallelerinde toplulaştırma ile 2.5 emsale denk gelen imarı olduğunu görüyoruz. İmar planları yeni çıkan İBB’de onay bekleyen Barbaros ve Yenisahra mahallelerine baktığımız zaman; toplulaştırma ile 2.5 emsale denk gelen imar planı olduğunu göreceğiz. Ümraniye tarafına baktığımız zaman; Site Mahallesi’nde belli bir metrekare üzerinde toplulaştırma ile 2.5 emsale denk gelen imar durumunun olduğunu göreceğiz. Bu mahallelerin ortasında kalan 2 mahalleye verilen emsal, belgelere göre; 1,75 ile 2 emsal arasında. Bu planın resmi yazısı bize henüz gelmedi” ifadelerine yer verdi.

ETRAFI 2.50 EMSAL, BÖLGEDE 1.75, 2.00

Etrafı 2,50 emsal imara sahip olan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinin imar planın en yüksek 1,75 ile 2 emsal ile yapılanmayı ön gördüğünü ifade eden Sadık Semih Kayhan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinin imar planı en yüksek 2 emsal yapılanmaya izin veriyor. Ama nasıl? Binanızı müstakil yapacaksanız; en fazla 1 emsalle 4 kat yapıyorsunuz. Birleştirerek, imarlı parsellerden 3 bin metrekareyi topluyorsanız; 1,75 emsalle ve 10 kat yapıyorsunuz. Birleştirdiğiniz ve 3 bin metrekareyi topladığınız takdirde, Sosyal Donatı alanlarından da yer katıyorsanız; 2 Emsal, 12 kat olarak veriliyor imar.”

3 BİN METREKARE ARSA YÜZDE 20 TERKLE 2400 OLUYOR

“Ama burada başka bir şey var. Emsal hesabı yapılırken, toplulaştırma halinde yüzde 20’si kadar terkten sonra uygulama yapılacağı söyleniyor plan notunda. Ve net parsel üzerinden emsal hesabı yapılıyor. Bu şu demek; parselleri birleştirdiniz, 3 bin metrekareyi topladığınız takdirde, yüzde 20’sini terk ediyorsunuz. Tamamı imar parsellerinden oluşan 3 bin metrekareyi topladığınız takdirde arsanız 2bin 400 metrekareye düşüyor. 3 bin metrekarede yüzde 20 terk ettiğiniz zaman, emsaliniz 1.75 değil; 1,40’a denk geliyor.

ASIL EMSAL 1.75 VE 2 EMSAL DEĞİL; 1.40 VE 1.60

“3 bin metrekareyi Sosyal Donatı Alanı (SDA) ile tamamladınız. Buradaki imar hakkınız nedir? 2 Emsal, 12 kat… Yüzde 20 terk yaptığınız zaman arsanızın miktarı 2400’e düşüyor. 2 bin 400’ü 2 emsalle çarptığınız zaman; emsalinizin değeri 1,60’tır. Bu plan uygulanırsa Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerinde asıl emsal 1.75 ve 2 emsal değil; 1.40 ve 1.60 emsal verilmiş oluyor.

1.40 VE 1.60 EMSALLE BÖLGEDE DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞMEZ

“Bize göre bu 1.40 ve 1.60 emsalle bölgenin problemlerinin çözülmesi mümkün değil. İBB bu emsalle bölgenin dönüşeceğini iddia etse de, mevcut yapı stokuna baktığınız zaman; mümkün olmadığını, çevredeki, mahallelerle kıyasladığınız da zaman da; vicdani olmadığını görüyorsunuz. Bunun için plana çok tepki var. Biz bu tepkileri ilgililere iletmeye çalıştık, çalışıyoruz da…”

PLANA CİDDİ İTİRAZLARIN OLACAĞINI TAHMİN EDİLİYOR

“Muhtarlıklara ve bizlere gelen tepkilere baktığımızda plana ciddi itirazların olacağını tahmin ediyorum. Umarım itirazlar değerlendirilirken, hem çevre mahallelerdeki teşekküller, yaklaşma koşullarına uygun düzenlemeler yapılır. Buradaki sağlıksız, imar düzenine sahip olmayan binaların dönüşümüne, daha sağlıklı ve yaşanabilir konutlara sahip olmalarına katkısı olur. ”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ