logo

ASKERİ BÖLGELERE İMAR İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

ASKERİ BÖLGELERE İMAR İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

askKışlaların şehir dışına taşınacağı, boşalan arazilerin imara açılacağı iddiaları CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt tarafından TBMM gündemine taşındı.

Recep Kenan/itvhaber.com

“Kışlalar şehir dışına taşınacak ardından da boşalan araziler imara açılacak” İşte bu iddia geçtiğimiz yılın Mayıs ayından beri gündemdeki yerini koruyor. Bu tartışmayı gündeme getiren gelişmeler ise şöyle.

Önce 2012’nin Mayıs ayında kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile askeri yasak bölge ve güvenlik bölgelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da belediyeler vb. idarelere bedelsiz olarak devredilmesine olanak tanındı. Bir sonraki adım ise Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda değişiklik yapılması oldu. Kanun, askeri yasak ve güvenlik bölgelerin yeniden belirlenmesi öngörüyor ve bununla ilgili gerekli çalışmaları yapmak üzere Milli Savunma ile İçişleri Bakanlıkları görevlendiriliyordu. Aynı kanun ile bu alanların yapılaşmaya açılmasının ve yabancılara satılabilmesinin yolu da açıldı.

Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ihtiyaç duyulan kentlerde planlama yapılacağını ancak askeri alanların imara açılmayacağını kaydetse de son dönemde kamuoyuna yansıyan bazı haberler soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de konuyla ilgili bir önerge hazırlayarak Başbakan Erdoğan’a bu iddiaları sordu. Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasının gerekçesini soran Öğüt, önergesinde şu soruları yöneltti:
-Milli Savunma ile İçişleri Bakanlıkları’na tanınan süre ve verilen görev doğrultusunda hangi il ve ilçelerde kaç adet askeri yasak ve güvenlik bölgede değişiklik olmuş ve bu bölgeler yeniden belirlenmiştir? Kamuoyuyla paylaşmayı düşünmekte misiniz?
-Son 10 yıl içinde Askeri yasak ve güvenlik bölgelerinden kaçı imara açılmıştır?
-Askeri birliklerin küçük kentlere taşınması konusunda üzerinde çalışılan bir proje var mıdır?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ