logo

Atanamayan Üniversite Mezunları Asgari Ücretle İş Buluyor

Atanamayan Üniversite Mezunları Asgari Ücretle İş Buluyor

Cumhurbaşkanlığı Üni-veri raporunu değerlendiren Gamze Akkuş İlgezdi: “Yeni mezunlar ya işsiz, ya asgari ücretle iş bulabiliyorlar. İktidarın ülkeyi sürüklediği karanlığın sonucudur”

İlgezdi: Atanamayan diş hekimleri dönemi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları tarafından hazırlaanan Üni-veri raporunu değerlendirerek, “Yeni mezunlar ya işsiz, ya asgari ücretle iş bulabiliyorlar. İşsizliğin en büyük dert olduğu ülkemizde iş bulabilen üniversite mezunlarının asgari ücretle yaşam savaşı vermeleri, iktidarın ülkeyi sürüklediği karanlığın en korkunç sonucudur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi verilerine göre, mezun olan hukuk fakültesi öğrencilerinin yüzde 40’ının, diş hekimliği mezunlarının yüzde 39,4’ünün, eğitim fakültesi mezunlarının yüzde 56’sının, işletme mezunlarının ise yüzde 66’sının asgari ücretle iş başı yaptığının ortaya çıktığını açıklayarak, “Yeni rejim gençleri sefalete itmekte; yoksulluk, yoksunluk, çaresizlik üçgenine sıkıştırmaktadır. Ülkenin insan kaynaklarını tüketmekte, çağı aşacak beyin gücünü heba etmektedir” dedi.

İKTİDARIN DÜZENİ: ASGARİ ÜCRET

Yeni mezun gençlerin hayalleri ve idealleri uğruna yüksek puanlarla, hukuk, eğitim, hekimlik gibi bölümleri kazandığını hatırlatan CHP’li İlgezdi, “Ailelerinin dişinden tırnağından arttırdıkları paralarla okuyor bu gençler. Ama siyasal iktidar onlara mezun olduklarında ya işsiz ya da asgari ücret kazanabilecekler bir düzen yaratmış durumda” diye konuştu.

Gençlerin yaşadığı işsizlik veya anca asgari ücretle iş bulabilme sorunlarının öncelikle plansız fakülte açılmasından kaynakladığının altını çizen İlgezdi, “Eğitim fakültesini bitirip öğretmen olma hayali kuran genci önce atanamayan öğretmen yapan sistem, sonra asgari ücrete mahkum ediyor. Her yere açılan hukuk fakülteleri yüzünden adalet savunmak için hukuk okuyan genç işsizliğin yakıcı tarafı ile karşılaşıyor. O da asgari ücretle zorla iş bulabiliyor” dedi.

ATANAMAYAN DİŞ HEKİMLERİ KAVRAMI LİTERATÜRDE

Diş hekimlerinin neredeyse yarısının asgari ücretle çalışmak zorunda kalmasının halk sağlığı açısından kabul edilemez olduğunu ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “2009 yılına kadar 29 olan Diş Hekimliği Fakülte sayısının 95’e çıkartılması,  kontenjanların sürekli artırılması eğitimde niteliği düşürdüğü gibi, mezunları da işsizlikle karşı karşıya bırakmaktadır. 

Bir örnek vermek gerekirse: 2007’den günümüze nüfus artış oranı yüzde 14,2’yken, diş hekimliği fakülteleri kontenjanlarındaki artış yüzde 522,5 oldu” diye konuştu.

2020 itibari ile 34 bin 45 olan diş hekimi sayısının, böyle giderse 2028 yılında 90 bini aşacağını kaydeden Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Mezun sayısı artarken, kamudaki istihdamın her sene azaldığı sır değildir. Bu yüzden “Atanamayan diş hekimleri” kavramı artıkliteratürdeki yerini almıştır” dedi.

Çözümün, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin YÖK’ten de talep ettiği gibi yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasına engel olunmasından geçtiğini hatırlatan İlgezdi, “Mevcut okullardaki kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Derslik ve klinikler modernize edilerek kaliteli öğrenim görülebilecek fiziki alt yapı sağlanmalıdır. Diş Hekimliği Fakülteleri giriş şartı tıp fakültelerinde olduğu gibi ilk 50 bine indirilmelidir. Siyasal iktidarın derhal çözüm için adım atması ve hayatlarının baharındaki genç meslektaşlarımıza umut olmaları gerekmektedir” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ