logo

Ataşehir’de Ertuğrul Firkateyni Şehitlerini Anma Etkinliği Yapıldı

Ataşehir’de Ertuğrul Firkateyni Şehitlerini Anma Etkinliği Yapıldı

Dostluk ziyareti için Japonya’yadan dönerken batan Ertuğrul Firkateyni Şehitlerini Anma Etkinliği’nin 10.’su, Ataşehir ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde yapıldı.

1890 yılında Sultan 2. Abdülhamit Hanın emriyle Hint, Uzakdoğu ve Pasifik yolu ile bir dostluk ziyareti için Japonya’ya gönderilen ve Japonyadaki ziyaret (görevi) bittikten sonra İstanbul’a geri dönerken çok büyük fırtınaya yakalanıp kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Firkateyninde şehit olan 527 denizcimiz, 10.cusu düzenlenen Japon Kirazı (Sakura) Çiçek şenlikleri ile anıldı.

Etkinliklere; Tekfen Holding ve ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurucusu Sn. Nihat Gökyiğit, Tekfen Holding Çalışanları, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yetkilileri, Deniz Bandosu, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri ve çok sayıda yerli ve yabancı doğa dostu davetli katıldı.

Etkinlikler, Ataşehir ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde, Ertuğrul Adasında yapıldı.

Etkinlik, Ertuğrul Şehitleri için saygı duruşu, Türk ve Japon Milli Marşlarının okunması, ANG Botanik Bahçesi Kurucusu, Japonya Devlet  Nişanı- Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı ödülü sahibi A. Nihat Gökyiğit, Japonya’nın İstanbul Başkosolosu’nun yaptığı konuşma sonrası, Deniz Bandosu ve bir Orkestranın çaldığı marş ve şarkılarla, iki farklı duygu ile hem hüzünlü ve hem de coşkulu olarak devam etti.

Bu etkinlikler her yıl geleneksel hale getirilmiş, Türk-Japon Halkları arasındaki dostluğunun devamı ve güçlendirilmesini amaçlamaktadır.

ERTUĞRUL ADASI

ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi içinde, 2005 yılında açılan Ertuğrul adası, Japonya’dan dönüş yolunda yakalandığı çok büyük fırtınada batan Ertuğrul Firkateynindeki 527 şehit denizcinin anısına dikilen anıta ithafen adlandırılmıştır.

Ertuğrul adasında ziyaret edebileceğiniz yerler arasında; Ertuğrul anıtı, tohum evi, NGBB sembolü, bitkilerin farklı kullanım amaçlarını sergileyen faydalı bitkiler koleksiyonu, ekmek teknesi, anıt zeytin ağacı, ortanca koleksiyonu, bataklık bitkileri koleksiyonu, nilüfer tankları, Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanan Sakura ağaçları, arı ve çiçek kardeşliği sergisi, açık alan sınıfı, ve Karadeniz bahçesi bulunmaktadır.

NEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANİK BAHÇESİ

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit Hatıra Parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve başlangıçta “Hatıra Parkı” amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmıştır.

İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun(Ankara) birleştiği kavşakta 46 Hektarlık alanda yaklaşık 50.000 ağaç ve çalı bitkisi dikilmiştir.

Daha sonra amaç değiştirilerek, bir Botanik Bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiştir.

Bahçe, kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kuruludur ve sekiz adadan oluşmaktadır. Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki bir protokolle bu hizmete tahsis edilmiştir. NGBB, bu gün Doğu ve Batı Ataşehir arasında, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.

HABER ve FOTO: Necip Öztürk

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ