logo

AVM Yaparken Evlerini Yıkıyorlar!

AVM Yaparken Evlerini Yıkıyorlar!

Garanti_kym_fetihYer altında 10 katlı AVM yapımı planlanan Emaar Square projesi hafriyat çalışmaları sırasında oluşan kayma sonucu 2 blok yıkılma tehlikesi yaşıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Üsküdar Ünalan Mahallesi’nde inşaatı devam eden ve ‘konut, alışveriş merkezi, rezidans ve otelden’ oluşan Emaar Square projesi çalışmaları sırasında oluşan zemin kayması, Ataşehir Fetih Mahallesi’ndeki Garanti Sitesi’nin yıkılmasına yol açtığı iddia ediliyor.

YARGI KARAR AŞAMASINDA

İnşaat çalışmasının verdiği zarar üzerine yargıya başvurduklarını söyleyen site yöneticileri firmadan önce Üsküdar Belediyesi itiraz ettiğine dikkat çektiler. İzin veren ve yıkım/boşaltım kararını uygulayan kurumların iki farklı belediye olmasının olumsuzluğunu yaşadıklarını söyleyen site yöneticileri, kamu ve halkın yararına çalışması gerektiğine dikkat çektikleri Üsküdar Belediyesi’nin İnşaat firmasını kollayan uygulamalar yaptığını iddia ettiler.

Yargı sürecinin son aşamaya geldiğini söyleyen Garanti Sitesi Yönetim kurulu Başkanı Mithat Yarar iki yıla yakın zamandır süren yargı sürecinin karar aşamasına geldiğini belirtti.

Fetih Mahallesi’ni ziyareti sırasında şikayetlerini ilettikleri Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu’na onu ile ilgili şikayetlerini ileten Garanti Sitesi yöneticileri ve sakinleri çözüm konusunda kaymakamdan yardım istediler.

MAKTUM’DAN YER ALTI ŞEHRİ ve AVM

Bölgede uygun eğimde sadece 2 bodrum katına iskan izni olan imarda yapılan plan değişikliğiyle; yerin altında 10 katlı, 150 bin metrekarelik alanı ve 400 mağazasıyla Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezini inşa etmesinin önü açıldı. Bölgedeki parsellerde yükseklik üç katla sınırlanırken, Emaar Square arazisi için sınırsız yükseklik izni verildi. Ayrıcalıklı imar planı sayesinde Emaar yerin üstünde 46 katlı ofis ve otel kulesiyle, toplam 1000 konutluk bloklar inşa ediyor.

AVM Yaparken Evlerini Başlarına Yıkıyorlar

Emaar Square projesi kapsamında yer altında 150 bin metrekarelik alanla Türkiye’nin en büyük AVM’si yapılıyor. Yerin altında 10 katlı inşaat çalışması yapan Emaar Square projesi çalışmaları sırasında yeterli önlem alınamaması sonucu şantiyenin karşısında bulunan Garanti Sitesi’ne ait 2 Blokta zemin kaymasında bağlı olarak çatlaklar ve hasar oluştu.

Zemin Kayması ve Çatlakların Nedeni Hafriyat

Yer altında 10 katlı AVM yapımı planlanan Emaar Square projesi çalışmaları sırasında alınan tedbir almadan yapılan hafriyat kazısı sonucunda oluşan zemin kayması Garanti Sitesi’nde hasara neden oldu.

Siteye ait 2 Blokta zemin kayması sonucunda çatlaklar ve hasar risk oluşturunca belediye tarafından boşaltma kararı alında. Boşaltma kararı tebliğ sonrasında olanakları olan bina sakinleri kendi olanakları evlerini boşatarak yeni bir eve geçtiler. Taşınma imkanı olmayan ekonomik sıkıntısı olan birkaç aile ise tüm tehlikesine rağmen evlerinde yaşamlarını sürdürüyor.

Evlerinde Çökme Korkusuyla Yaşıyorlar

Ataşehir’de bulunan Garanti Sitesi sakinleri, Libadiye Caddesi’nin karşısında yapımı süren inşaat nedeniyle korkuyla yaşıyorlar. Hemen karşılarında devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle evlerinde çatlaklar oluştuğunu ve muhtemel bir çökme korkusuyla yaşadıklarını söylüyorlar. 250 daireli ve yaklaşık 750 kişinin yaşadığı 13 bloklu sitenin 7’sinde meydana gelen değişik boyuttaki çatlaklıklar site sakinlerini zor durumda bıraktı. Raporlar neticesinde belediyenin acil boşlatma kararı ile 2 bloktaki evler boşaltıldı. Boşaltılan evlerde yaşayan site sakinleri evlerinde olduğu ve kira ödemek zorunda kaldıklar ayrıca da iki konutun giderlerini ödemek zorunda kaldıkları için mağdurlar.

2012 yılında inşaatı başlayan, 2015 yılı başında tamamlanması hedeflenen Emaar Square projesinin ilk etabının 2016 yılına yetiştirilebilmesi için gece gündüz çalışılıyor.

24 Saat Çalışıyorlar

Gürültüden şikayetçi olan çevre sakinlerinin şikayeti üzerine Üsküdar Belediyesi’ne başvurup 24 saat çalışma izni isteyen Emaar Square, başvuruyu kabul eden Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 12 Ocak 2015’te tüm gün çalışma izni verildi. Mahalle sakinlerinin ifadesine göre halkı gürültüden şikayeti üzerine akşam ve gece çalışma izni Mart 2014’te iptal edilmişti.

İnşaat çalışmalından rahatsız olan çevre sakinleri şikayetlerini Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Kaymakamlığı’na ilettiklerini, belediye ekipleri ceza kestiğini, firmanın inşaat faaliyetini sürdürmeye devam etiğini iddia ediyorlar.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ