logo

AYM’den Emsal Karar: ‘Emekliye 23 Bin TL Ödeme’

AYM’den Emsal Karar: ‘Emekliye 23 Bin TL Ödeme’

aym-emekli_kararSiyasi partilerin genel seçimde emeklilere ikramiye vaatleri tartışılırken büyük ikramiye haberi Anayasa Mahkemesi’nden geldi; AYM’den emekliye 23.200 TL ödeme kararı.

 Anayasa Mahmekesinden Emsal Karar Emekli 23 Bin Lira Kazandı

Siyasi partilerin emekliler için ikramiye vaatleri tartışılırken, asıl büyük ikramiye haberi Anayasa Mahkemesi’nden geldi. Yüksek Mahkeme, bir emeklinin eksik maaş hesaplanması konusundaki bireysel başvurusunu kabul etti ve tam olarak 23.200 TL’nin emekliye ödenmesine karar verdi. 2013/1426 başvuru numaralı ve 25.03.2015 tarihli karar, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki nasıl oldu da böyle bir karar çıktı ve bu karar kimleri etkileyecek?

Olay Nasıl Gelişti?

Vakıflar Bankası emeklisi vatandaş, emekli aylığında yasaya uygun şekilde artış yapılmadığı gerekçesiyle 2009 yılında iş mahkemesinde dava açtı. Dava Yargıtay aşamasına gelmişken, Meclis’ten 6111 Sayılı Kanun çıkarıldı. Bu kanunla, banka emeklisi vatandaşla aynı durumdakilerin taleplerinin önü alındığı gibi, geriye dönük olarak açılmış davalar da geçersiz sayıldı. Tabii bunun üzerine Yargıtay vatandaşın maaş artış talebini reddetti. Banka emeklisi vatandaş vazgeçmedi ve konuyu 2013 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, vatandaşın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Bu doğrultuda vatandaşa 23.200 TL’nin ödenmesine karar verdi.

Emsal Teşkil Edecek

AYM’nin kararı, emekli aylıkları ile ilgili olarak yıllardır mücadele veren emekliler açısından önemli bir karar. Fakat verilen bu karar doğrultusunda her emekliye otomatik olarak ödeme yapılacağı anlamına gelmiyor. Emekli aylıklarıyla ilgili adil yargılama hakkının ihlal edildiğini düşünen her bir emeklinin ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunması gerekiyor. Fakat özellikle; emekli aylığı hesaplamasına karşı dava açmış ve dava sürecinde çıkarılan yasalar sebebiyle davasını kaybetmiş olan emekliler için AYM kararı emsal teşkil ediyor.

Karar Neden Önemli?

AYM’nin kararı, bireysel başvuru uygulaması kapsamında emekli aylıkları konusunda verilen ilk tazminat kararı. Bu yönüyle önemli bir karar. Zira geçtiğimiz yıllarda emekli aylıklarını artırma mücadelesi veren emekliler aleyhine bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Böylece emeklilerin hak arayışları yasalarla engellenmiş oldu. Fakat AYM, bu tür engellemeleri adil yargılama hakkının ihlali olarak gördüğünü ve emekliye tazminat ödenmesi gerektiğini ilan etmiş oldu. Dolayısıyla bu karar aynı zamanda bir prensip kararıdır. Bu vesileyle 23.200 TL’yi kazanan emeklimizi tebrik ediyor, darısı diğer emeklilerimize diyoruz.

Kaynak : Bugün / Saadettin Orhan

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ